Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DNA. Folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, obținerea pe nedrept de fonduri europene, fals material în înscrisuri oficiale, fals în înscrisuri sub semnătură privată. Trimitere în judecată


8 iulie 2015 | Camelia ENACHE, Georgiana-Camelia LUCIU, Camelia ENACHE

UNBR Caut avocat
JURIDICE by Night

DNA. Folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, obținerea pe nedrept de fonduri europene, fals material în înscrisuri oficiale, fals în înscrisuri sub semnătură privată. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de Combatere a Corupției au dispus trimiterea în judecată:
sub control judiciar, a inculpatei D. G. I., vicepreședintă a Asociației „Tineri Pentru Viitor”, la data faptelor, în sarcina căreia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, (două infracțiuni, ambele în formă continuată, dintre care una cu consecințe deosebit de grave),
schimbare, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor obținute din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, în formă continuată,
fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată,
fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 28 octombrie 2009 – 3 februarie 2011, în cadrul derulării proiectului „Increasing Employability Through Vocational Training And Project Management Practice”, al cărui beneficiar era Asociația „Tineri Pentru Viitor”, inculpata D. G. I. a prezentat, prin 5 acțiuni diferite, Agenției Naționale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale (ANPCDEFP), atât la momentul încheierii contractului, cu ocazia depunerii rapoartelor intermediare în vederea obținerii celor 4 tranșe intermediare, cât și la depunerea raportului final, pentru obținerea ultimei tranșe de plată, documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, obținând pe nedrept fonduri europene în valoare de 84.953 euro.
În același context, în perioada 7 mai 2010 – 12 octombrie 2011, inculpata D. G. I. a schimbat, fără drept, destinația unei părți din sumele de bani primite cu titlu de avans (26.796,24 euro) pentru cheltuieli de transport și subzistență ale participanților la proiect, efectuând cumpărături de la diferiți comercianți din municipiul București.
Conform contractului respectiv, ANPCDEFP s-a angajat să asigurare finanțarea costurilor proiectului până la suma totală de 85.760 euro, compusă din grant acordat pentru cheltuieli privind activități de organizare și monitorizare a implementării proiectului, cheltuieli privind pregătirea pedagogică culturală și lingvistică a participanților, cheltuieli de subzistență și cheltuieli legate de transport, având drept scop deplasarea în Spania și Italia a unui număr de 32 de persoane (4 serii de câte 4 persoane pentru fiecare dintre cele două țări anterior menționate) în vederea participării la un training în domeniul managementului de proiect.
În perioada 11 mai 2010 – 3 februarie 2011, inculpata D. G. I., prin 4 acțiuni distincte, a întocmit cu date contrare realității și a semnat în numele președintelui Asociației Tineri Pentru Viitor, imitând semnătura acestuia, 3 rapoarte intermediare și un raport final (înregistrate la ANPCDEFP), iar ulterior a folosit aceste înscrisuri în vederea primirii de la ANPCDEFP a sumei totale de 69.241 euro, cu ocazia implementării proiectului mai sus amintit.
De asemenea, în cadrul proiectelor „Școala Pentru Toți”, „Școala Vine La Tine Acasă”, „Și Tu Poți Merge La Școală”, „Școala o Necesitate, nu un Drept” inculpata D. G. I. a folosit 6 înscrisuri care conțineau date false, inexacte (4 certificate de atestare fiscală, câte unul pentru fiecare proiect și două acorduri de parteneriat încheiate cu două asociații), ultimele două fiind folosite pentru a corespunde cerinței privind existența unor parteneri, în vederea îndeplinirii condițiilor de eligibilitate și cu ajutorul cărora a reușit obținerea de finanțare nerambursabilă din fonduri europene în sumă totală de 21.139.668 lei.
Astfel, inculpata D. G. I. a alterat, de 4 ori, conținutul aceluiași certificat de atestare fiscală eliberat de autoritatea competentă la cererea unei asociații de tineret, în care, prin prelucrarea cu echipamente electronice, a inclus date referitoare la Asociația Tineri Pentru Viitor care dovedeau, în mod nereal, lipsa datoriilor acesteia la bugetul de stat în scopul de a putea accesa fonduri europene nerambursabile în programe POSDRU.

În cauză, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător, în limita sumelor de 21.139.668 lei și 85.760 euro, asupra unor bunuri imobile și sume de bani ce aparțin inculpatei D. G. I.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin tehnic și informativ din partea Serviciului Român de Informații.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București, cu propunerea de a se menține măsura preventivă și asiguratorie dispuse în cauză.

Această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

Georgiana-Camelia Luciu
Camelia Enache

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică