Secţiuni » Arii de practică » Business » Concurenţă
Concurenţă
DezbateriCărţiProfesionişti

Emanuela Matei: Access to competition file as a precondition of access to justice – A dialectical approach to justice and effective competition
09.07.2015 | Alexandra-Adriana DOBRIȘAN

Secţiuni: Concurență, Revista revistelor juridice
JURIDICE - In Law We Trust

Dr. Emanuela Matei a publicat în Revista Română de Drept European nr. 1/2015 articolul intitulat „Access to competition file as a precondition of access to justice – A dialectical approach to justice and effective competition”.

De fiecare dată când este judecată o anumită cauză, instanța este nevoită să pronunțe o soluție prin intermediul căreia uneia dintre părți i se dă dreptate. Astfel, activitatea oricărei instanțe de judecată constă în înclinarea balanței într-o parte sau alta, în funcție de preponderența argumentelor venite din partea uneia dintre părți. Totuși, în practică, există multe situații în care această soluție nu numai că nu ar fi una viabilă, ci ar însemna că interesele uneia dintre părți ar fi grav încălcate, în cazul în care situația ar fi tranșată în mod radical. O astfel de situație poate fi identificată chiar în materia dreptului concurenței, în ceea ce privește posibilitatea consumatorului sau competitorului care a suferit anumite prejudicii de pe urma practicilor neloiale ale unor întreprinderi, de a avea acces la documentele puse la dispoziție de întreprinderea care aplică pentru politica de clemență sau la cele emise de autoritățile naționale competente. Mai mult, problema poate fi și mai spinoasă, în cazul în care acordurile anticoncurențiale depășesc granițele unui stat, ceea ce înseamnă că vor veni în coliziune reguli diferite de acces la astfel de documente.

În ultima perioadă, autoritățile naționale de concurență, precum și instanțele de judecată competente din statele membre au dobândit atribuții în ceea ce privește aplicarea prevederilor art. 101 și 102 din TFUE. Practic, dreptul european al concurenței a fost descentralizat, devenind aplicabile, în acest sens, multiplele legislații ale statelor membre. În ciuda acestui aspect, reglementările diferite trebuie să respecte normele europene (Rețea Europeană de Concurență). Comisia este liberă să intervină ori de câte ori consideră necesar, ținând cont de interesul Uniunii asupra cauzei respective. Având în vedere că aria în care un cartel își poate extinde aria de influență este, de cele mai multe ori, dificil de delimitat, pot apărea o serie de neclarități cu privire la regulile care guvernează accesul persoanelor interesate la dosarul cauzei. CJUE are posibiltatea de a se pronunța, în prealabil, dacă este indicat să fie revelate astfel de informații, în cazul în care există dubii în această privința. Dacă situația concretă este de așa natură, încât instanțele naționale pot decide într-un sens sau altul, în funcție de anumite criterii, atunci Curtea nu mai are de ce să se pronunțe (așa numitele „acte clare”).

 

În final, autorul articolului ajunge la concluzia că, indiferent de pârghiile create în favoarea persoanelor prejudiciate, în vederea obținerii accesului la informațiile de care dispun autoritățile de concurență, totuși, la nivelul Uniunii, lucrurile nu s-au modificat semnificativ față de perioada anterioară. Echilibrul între cele două tipuri de interese este dificil de obținut, motiv pentru care autoritățile continuă să fie reticente în această privință.

Alexandra-Adriana Dobrișan

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti