Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

PICCJ. Omor calificat, viol, violare de domiciliu, tâlhărie calificată, distrugere. Trimitere în judecată


9 iulie 2015 | Mădălina MIHALCEA, Georgiana-Camelia LUCIU, Mădălina MIHALCEA

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

PICCJ. Omor calificat, viol, violare de domiciliu tâlhărie calificată, distrugere. Trimitere în judecată.

Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au finalizat cercetările şi au dispus trimiterea în judecată a inculpatului S. I. A. (arestat în altă cauză) sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de omor calificat, viol, violare de domiciliu, tentativă la tâlhărie calificată, tâlhărie calificată, distrugere.

Prin acelaşi act de sesizare a instanţei, procurorii au propus luarea măsurii arestării preventive pentru o perioadă de 30 de zile.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea situaţie de fapt:
La data de 8 septembrie 2008, inculpatul S. I. A. a consumat băuturi alcoolice la un bâlci organizat în municipiul Călăraşi. În cursul serii, s-a întors în localitatea de domiciliu situată în judeţul Călăraşi, unde a continuat să consume băuturi alcoolice. În timpul nopţii, a luat decizia să intre în locuinţa victimei P. N. (în vârstă de 82 de ani), consăteană de-a sa, cunoscând faptul că aceasta locuieşte singură. Astfel, a intrat în curte prin escaladarea gardului de la stradă şi apoi a pătruns în casă, forţând una din uşile de acces cu umărul şi piciorul şi trăgând, totodată, de clanţă. În contextul acţiunii de forţare a uşii, clanţa din exterior s-a rupt, fiind găsită a doua zi în curte.
Inculpatul a căutat bani sau alte valori în prima cameră, după care a trecut în camera în care victima dormea. S-a deplasat la aceasta, a trezit-o prin aplicarea unor lovituri cu pumnii în faţă şi a somat-o să-i spună unde ţine banii. Neprimind un răspuns satisfăcător, inculpatul a continuat să lovească victima în zona feţei şi a coastelor. Pentru a-i atenua ţipetele, acesta i-a pus perna peste faţă, iar la un moment dat i-a aplicat un căluş improvizat, scop în care a folosit furoul acesteia.
Inculpatul a dezbrăcat victima de lenjeria intimă şi a violat-o. După consumarea raportului sexual, bănuind că victima l-ar putea recunoaşte, inculpatul a continuat să o lovească până când aceasta a decedat ca urmare a agresiunilor, după care a lăsat cadavrul ascuns parţial sub pat.
Ulterior, inculpatul s-a spălat de sânge la o fântână din apropierea domiciliului său, după care s-a culcat, iar a doua zi a ars hainele purtate la comiterea faptei, în curtea casei.
Potrivit Raportului de expertiză medico-legală întocmit în cauză, moartea numitei P. N. a fost violentă, ea s-a datorat asfixiei mecanice cu aspirat sanguin, consecutivă unui traumatism cranio-cerebral cu fractură de piramidă nazală.
În seara de 8 mai 2009, inculpatul S. I. A. s-a deplasat la un bar din localitatea de domiciliu pentru a viziona un meci de fotbal, care a început la ora 21:00. A consumat băuturi alcoolice, iar cu câteva minute înainte de pauză s-a deplasat la locuinţa victimei M. N. (în vârstă de 71 de ani), despre care ştia că locuieşte singură.
A pătruns în casă prin escaladarea gardului şi forţarea uşii de acces, după care a căutat bani în prima cameră. În continuare, s-a deplasat în camera în care victima dormea cu televizorul pornit. Având în vedere că victima s-a trezit şi a început să ţipe, inculpatul a lovit-o în cap cu o săpăligă luată de la faţa locului, iar apoi a întrebat-o unde se găsesc banii. Întrucât victima i-a spus în mod repetat că nu are bani, inculpatul a continuat să o lovească în zona capului, cu săpăliga şi cu un ciocan găsit în cameră.
Inculpatul a adunat covoarele existente în două camere şi le-a aşezat deasupra victimei, după care le-a dat foc. Şi-a însuşit telefonul mobil aparţinând acesteia, iar pe traseul de ieşire din casă a observat o butelie de gaz sigilată. A desfăcut sigiliul şi a dat drumul la gaz, în ideea producerii unei explozii.
Ulterior, s-a întors la barul de unde plecase şi a mai comandat băuturi alcoolice. A doua zi a aruncat hainele pe care le-a purtat cu ocazia comiterii faptei, iar telefonul mobil sustras l-a aruncat în WC-ul săpat în curtea unei familii din aceeaşi localitate.
Raportul de expertiză medico-legală întocmit în cauză a concluzionat că moartea numitei M. N. s-a datorat şocului combustional, consecinţa unor arsuri prin flacără urmate de carbonizare cvasitotală a victimei; leziunile traumatice care au dus la deces s-au produs prin flacără şi nu sunt specifice unei explozii.

Dosarul a fost trimis, spre competentă soluţionare, la Tribunalul Călăraşi.

Această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

:: sursa: www.mpublic.ro

Georgiana-Camelia Luciu
Mădălina Mihalcea

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii