Noutăţi legislative interesante. Lege 9
 
Print Friendly, PDF & Email

Completarea Normelor BNR ref. comertul cu cambii si bilete la ordin

22.01.2009 | JURIDICE.ro, REFF & ASSOCIATES
Newsletter
Instagram
Facebook

In Monitorul Oficial al Romaniei nr. 30 din 15 ianuarie 2009 a fost publicata Norma Bancii Nationale a Romaniei (BNR) nr. 1/2009 privind completarea Normei BNR nr. 6/2008 pentru modificarea si completarea Normei BNR nr. 7/1994 privind comertul facut cu institutiile de credit cu cecuri si Norma BNR nr. 2/2009 privind completarea Normei BNR nr. 7/2008 pentru modificarea si completarea Normei BNR nr. 6/1994 privind comertul facut cu institutiile de credit cu cambii si bilete la ordin.

Institutiile de credit ale beneficiarilor/posesorilor au obligatia ca:
– sa stabileasca starea instrumentelor la receptionarea instrumentelor de plata (cecurilor, cambiilor), in raport cu cerintele specifice aplicarii procedurii de trunchiere

Daca acestea prezinta motive pentru a fi refuzate tehnic in procedura de prelucrare electronica, acestea trebuie sa consemneze starea instrumentelor pe baza unui document semnat de catre acestea si clientii beneficiari ai sumelor inscrise pe respectivele instrumente de plata si sa informeze clientii cu privire la modalitatile alternative de procesare si costurile aferente acestora, precum si cu privire la eventuala pierdere a dreptului de protest si de regres, in cazul in care acestia aleg o modalitate alternativa de procesare. 

– sa obtina acceptul clientului beneficiar privind transmiterea spre plata a respectivului instrument daca data receptionarii cecului, respectiv cambiei este foarte apropiata de data-limita de prezentare la plata si, astfel, prin parcurgerea circuitului de compensare/decontare s-ar depasi termenul in care beneficiarul ar putea sa adreseze protestul si regresul ca urmare a unui eventual refuz la plata din partea platitorului, la momentul receptionarii instrumentului.
– sa transmita spre plata instrumentele (cecuri, cambia, bilete la ordin) receptionate de la clientii lor pana cel tarziu in ziua bancara urmatoare datei receptionarii respectivelor instrumente.
– sa crediteze conturile clientilor lor in aceeasi zi bancara in care le-au fost creditate conturile sau, in cazul in care cambiile, cecurile sau biletele la ordin au fost refuzate la plata, sa comunice in acelasi termen clientilor lor acest fapt, inclusiv motivele de refuz.

Pentru STIRI.JURIDICE,

Reff & Associates

Newsletter
Instagram
Facebook

Aflaţi mai mult despre ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate