Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Proprietate intelectuală
DezbateriCărţiProfesionişti
 
3 comentarii

ICCJ. Inexistența dreptului de autor asupra unei emisiuni de televiziune cu teme astrologice
09.07.2015 | Corina CIOROABĂ

JURIDICE - In Law We Trust

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că nu poate fi reţinut în patrimoniul reclamantului un drept de autor cu privire la formatul unei emisiuni de divertisment având la bază ideea de semne zodiacale, dat fiind caracterul general al solicitării, întrucât, în conformitate cu prevederile art. 7 din Legea nr. 8/1996, obiect al dreptului de autor nu poate constitui decât o formă concretă de exprimare, ce întruneşte criteriul originalităţii, oricare ar fi modalitatea de creaţie, modul sau forma de exprimare şi independent de valoarea sau destinaţia operei originale de creaţie intelectuală în domeniul literar, artistic sau ştiinţific. În acest sens, Înalta Curte a mai reținut că ideea sau conceptul unei emisiuni de televiziune – operă audiovizuală – pe teme astrologice sau semne ale zodiacului, nu pot constitui obiect al dreptului de autor și datorită dispoziţiilor art. 9 lit. a) din Legea nr. 8/1996, conform cărora: „nu pot beneficia de protecţia legală a dreptului de autor a) ideile, teoriile, conceptele, descoperirile ştiinţifice, procedeele, metodele de funcţionare sau conceptele matematice ca atare şi invenţiile, conţinute într-o operă, oricare ar fi modul de preluare, de scriere, de explicare sau de exprimare”. (Decizia nr. 340 din 30 ianuarie 2015 pronunţată în recurs de Secţia I civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect constatare existență drept de autor)

Corina Cioroabă

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Au fost scrise până acum 3 de comentarii cu privire la articolul “ICCJ. Inexistența dreptului de autor asupra unei emisiuni de televiziune cu teme astrologice”

 1. Mihaela MAZILU-BABEL spune:

  Un horoscop nu are elemente de originalitate?

  Un horoscop se încadrează în rândul ideilor, teoriilor, conceptelor, descoperirilor ştiinţifice, procedeelor, metodele de funcţionare sau conceptele matematice ca atare şi invenţiile, conţinute într-o operă?

  Este horoscopul o descoperire științifică?

  Nu înțeleg nimic din motivarea ÎCCJ deoarece trimite la un întreg rând dintr-o lege, fără să arate unde mai precis s-ar încadra formatul unei emisiuni de divertisment având la bază ideea de semne zodiacale, i.e. un horoscop.

  În alte cuvinte, hotărârea nu este de facto motivată.

  • Victor CALIANU spune:

   Inteleg ca se dorea protejarea formatului emisiunii, nu a informatiilor astrologice per se…

   • Mihaela MAZILU-BABEL spune:

    Cu atat mai mult atunci. Formatul emisiunii se incadreaza in randul ideilor, teoriilor, conceptelor, descoperirilor stiintifice, procedeelor, metodelor de functionare sau a conceptelor matematice ca atare, continute intr-o opera? Dumneavoastra cum intelegeti ce a spus ICCJ raportat – sa zicem – la formatul emisiunii.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.