Flux noutăţi
AnunţuriEnglishInternaţionalJURIDICE.ro
Print Friendly, PDF & Email

Interceptari telefonice ilegale, calea legala…
22.01.2009 | JURIDICE.ro


CONFERINTA VALERIU STOICA 2019

Valeriu Turcan, purtatorul de cuvant al Administratiei Prezidentiale a declarat ca presedintele Traian Basescu il va actiona in judecata pe Claudiu Saftoiu ca urmare a afirmatiilor facute de acesta la postul Realitatea TV: "Eu am aflat de interventii politice care se bazeaza pe informatii si interceptari ilegale, acum un an, acum doi ani si am aflat de la presedintele Romaniei ca el stia ce vorbeau Iliescu si Mircea Geoana."

Valeriu Turcan: "Administratia Prezidentiala ii solicita din nou domnului Claudiu Saftoiu sa probeze afirmatiile facute in cursul zilei de ieri. Afirmatiile domnului Claudiu Saftoiu sunt iresponsabile si neadevarate, iar Presedintele va urma calea legala. Si pentru ca au aparut comentarii din partea unor fosti sau actuali politicieni, as vrea sa precizez ca daca exista persoane care spun ca au primit informari privind viata privata sau activitatea politica a unor cetatenilor romani, pozitia Presedintelui este urmatoarea: “respectivele persoane se fac vinovate de tainuirea unor astfel de presupuse derapaje”.

Presedintele Traian Basescu nu a solicitat fostilor sau actualilor directori ai serviciilor de informatii si nici nu a primit din partea lor, la initiativa acestora, informari despre viata privata sau activitatea politica a unor cetateni romani. 

Mai mult, as vrea sa va reamintesc gestul Presedintelui de a ceda Opozitiei functiile de directori ai serviciilor de informatii. Cand a luat aceasta decizie, Presedintele a considerat ca ea va fi un progres in democratizarea vietii publice si in incercarea de crestere a increderii cetatenilor in institutii si in statul de drept.Presedintele Traian Basescu este primul sef de stat roman care in mandatul sau nu a propus pentru functia de directori ai SIE sau SRI persoane care proveneau din partidul care il sustine sau persoane apropiate. Cu exceptia domnului Saftoiu, desigur. In final, as vrea sa reiterez ca astfel de afirmatii nu au nicio baza reala si evident ca ele trebuie tratate cu reticenta."

Administratia Prezidentiala a urmatoarele precizari fata de aceste afirmatii:
"Administratia Prezidentiala respinge afirmatiile facute de catre domnul Claudiu Saftoiu in cadrul unei emisiuni de televiziune, prin care acesta sugera existenta unor interceptari ilegale ale convorbirilor telefonice dintre doi lideri politici. 

Administratia Prezidentiala ii solicita domnului Saftoiu sa probeze afirmatiile facute. 

Administratia Prezidentiala face apel la mass media sa trateze cu maxima reticenta astfel de afirmatii care reprezinta intoxicari fara nicio baza reala si cu o evidenta tenta politica." Apoi la o ora de la aceasta declaratie, Saftoiu a revenit si a spus: "Este vorba de declaratiile pe care Basescu le dadea in presa, nu ca-mi spunea mie. Am aflat din surse publice ca presedintele stia ca anumiti politicieni vorbeau la telefon despre politica, asta nu inseamna ca mi-a spus personal."

Pozitia Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie
"Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie nu se sesizeaza din oficiu intrucat, din afirmatiile domnului Claudiu Saftoiu, exprimate prin doua declaratii publice referitoare la acelasi subiect, nu rezulta elementele unei fapte penale determinate, conditie obligatorie prevazuta de Codul de Procedura Penala."

Pozitia Serviciului Roman de Informatii
"In urma declaratiilor publice ale domnului Claudiu Saftoiu din data de 20 ianuarie 2009, Biroul de presa al Serviciului Roman de Informatii este imputernicit sa faca urmatoarele precizari:

– In conformitate cu cadrul normativ in vigoare, SRI este autoritatea nationala in materia interceptarii comunicatiilor telefonice si al relatiei cu operatorii de telecomunicatii. in acest sens, Serviciul Roman de Informatii administreaza platforma tehnica unica destinata punerii in aplicare a autorizatiilor de interceptare a comunicatiilor obtinute de toate structurile abilitate.
– Activitatea de interceptare a comunicatiilor se desfasoara numai in conditiile legii, in baza unor autorizatii eliberate de magistrati, exclusiv pentru apararea securitatii nationale, a ordinii publice ori realizarea instructiei penale. 
– Aceasta este o activitate permanent auditata in baza unor proceduri interne foarte riguroase, ce exclud orice posibilitate de utilizare ilegala a sistemului. Subliniem faptul ca aceasta activitate este supusa in mod permanent controlului parlamentar prin comisia de specialitate. 
– Interceptarile realizate de Serviciul Roman de Informatii vizeaza exclusiv aspecte legate de securitatea nationala si nu activitati cu caracter politic. Informatiile rezultate in urma interceptarilor nu pot fi utilizate in alte scopuri, decat cele pentru care au fost acestea autorizate. 
– Referitor la alegatiile domnului Claudiu Saftoiu, privind presupuse interceptari ilegale, precizam ca, in nici o situatie, SRI nu a fost solicitat si nici nu a pus la dispozitia beneficiarilor legali, inclusiv a presedintelui Romaniei, date si informatii privind discutii cu caracter politic intre cei doi lideri politici mentionati de domnia sa, sau intre orice alte persoane. 

Reiteram faptul ca intreaga activitate a institutiei se supune principiilor legalitatii, echidistantei, neutralitatii si independentei politice."

Claudiu Saftoiu: "Din acest moment sunt rezervat in ceea ce priveste orice tip de declaratie publica. Din cate vad, presedintele asteapta sesizarea instantelor si nu mai doresc sa continui sa ma explic cu aceleasi argumente. Vreau sa pastrez tacerea si sa-mi caut un avocat, care sa ma apare in instanta. Ma aflu in fata unei chemari in instanta si vreau sa ma pot apara. Dar invit presa romana, oamenii, sa dea o cautare pe internet si sa aduca fragmente din declaratiile publice ale presedintelui, care ne duc spre o astfel din suspiune."

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate