Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti
D&B DAVID SI BAIAS
 

Codul Fiscal – modificarea prevederilor referitoare la activitățile independente
10.07.2015 | Ioana SÂRBU

JURIDICE - In Law We Trust

În Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 499/07.07.2015 a fost publicată Legea nr. 187/2015 privind aprobarea OUG nr. 6/2015 pentru modificarea și completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal (Legea nr. 187/2015).

Principalele modificări se referă la:

1. Activitatea dependentă

Sunt abrogate prevederile referitoare la criteriile prin care o activitate este reclasificată ca activitate dependentă, precum și cele referitoare la persoanele care datorează impozit pe venit și contribuții sociale obligatorii în cazul unei astfel de reclasificări.

2. Activitatea independentă

Este modificată definiția activității independente. Conform noilor prevederi legislative, activitatea independentă reprezintă activitatea desfășurată de către o persoană fizică în scopul obținerii de venituri, care îndeplinește cel puțin patru din șapte criterii. Cele șapte criterii includ:
– libertatea de a alege locul și modul de desfășurare a activității, precum și programul de lucru;
– libertatea de a desfășura activitatea pentru mai mulți clienți;
– riscurile inerente activității sunt asumate de către persoana fizică ce desfășoară activitatea; 
– utilizarea patrimoniului propriu; 
– activitatea se realizează de persoana fizică prin utilizarea capacității intelectuale și/sau a prestației fizice a acesteia;
– persoana fizică face parte dintr-un corp/ordin profesional cu rol de reprezentare, reglementare și supraveghere a profesiei desfășurate;
– libertatea de a desfășura activitatea direct, cu personal angajat sau prin colaborare cu terțe persoane.

Alte modificări se referă la: 
– art. 11 – tranzacțiile care nu au scop economic; 
– art. 127 – calitatea de persoană impozabilă/neimpozabilă din perspectiva TVA a instituțiilor publice și a organismelor internaționale de drept public; 
– art. 140, alin. 2, lit. h) – aplicarea cotei reduse de TVA de 9% “serviciilor de restaurant și de catering, cu excepția băuturilor alcoolice, altele decât berea, care se încadrează la codul NC 22 03 00 10”; (aceste prevederi intră în vigoare în termen de 30 de zile de la data publicării Legii nr. 187/2015 în Monitorul Oficial) 
– art. 206^10 – accize bere. (aceste prevederi intră în vigoare în termen de 30 de zile de la data publicării Legii nr. 187/2015 în Monitorul Oficial)

Prevederile Legii nr. 187/2015 au intrat în vigoare la data de 10 iulie 2015, cu excepția celor deja menționate ca intrând în vigoare la o dată ulterioară.

Ioana Sârbu
Partner, Tax Advisory DUNCEA, ȘTEFĂNESCU & ASOCIAȚII

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.