Secţiuni » Noutăţi
Flux noutăţi
AnunţuriEnglishInternaţionalJURIDICE.ro

Bugetul Justitiei in 2009
02.02.2009 |

JURIDICE - In Law We Trust

Ministrul Justitiei si libertatilor cetatenesti, Catalin Predoiu, a facut vineri, 30 ianuarie 2009 o declaratie de presa ref. bugetul pentru Justitie in 2009:

"MJLC a propus MFP un buget de 2.693.220 mii lei, reprezentand 0,47% din PIB.

Bugetele MJLC, MP, CSM, ICCJ propuse MFP insumeaza 3.461.033, reprezentand 0,60% din PIB. Se are in vedere un PIB prognozat de 579.021.000 mii lei, cu o crestere economica de 2,5%.

Aceste bugete sunt inca in discutie. Este nerealist insa sa obtinem bugetele asa cum le-am propus, avand in vedere constrangerile bugetare solicitate de premier catre toate ministerele.

Pe de alta parte, tinand cont de particularitatile situatiei in Justitie, respectiv, subfinantarea cronica din ultimii 15 ani, cred ca sumele acordate trebuie sa fie cat mai aproape de cele solicitate.

Bugetul acordat Justitiei reprezinta o investitie in viitorul acesteia, nu o recompensa pentru performantele prezente.

Bugetul acordat Justitiei trebuie sa permita implementarea reformelor si indeplinirea conditionalitatilor din mecanismul de cooperare si verificare. De exemplu, nu putem pregati instantele pentru aplicarea noilor coduri, daca bugetul nu permite acest lucru.Subliniez ca ratiunea prezentei mele in fruntea ministerului este legata strict de indeplinirea acestor obiective, iar obiectivele nu se pot realiza in lipsa unui buget corespunzator.

Sunt preocupat in cel mai inalt grad de investitiile si dotarile logistice ale sediilor instantelor si parchetelor. Bugetul nu se reduce la salarii si prime.

Referitor la hotararile judecatoresti care constata drepturi salariale, nu trebuie uitat ca acestea reprezinta drepturi aferente anilor anteriori si neonorate de stat.

Din pacate, slaba performanta a Justitiei si credibilitatea scazuta a acesteia nu are cum sa nu afecteze felul in care cererile bugetare sunt analizate. De aceea, este momentul ca si sistemul insusi, reprezentat prin C.S.M., sa dea dovada de intelepciune, flexibilitate, responsabilitate si solidaritate sociala. Sper ca mesajele transmise de C.S.M. in teritoriu sunt in acord cu spiritul celor discutate la intalnirea cu primul ministru.

Asigur pe toti cei care lucreaza in Justitie ca sunt constient de problemele reale de logistica si infrastructura, si ca voi avea in vedere in discutiile care urmeaza aceasta stare de lucruri. In acelasi timp, cer tuturor profesionistilor din

Justitie, in primul rand celor tineri, cei care vor duce greul reformelor, sa inteleaga ca suntem cu totii intr-un moment dificil si ca incercam sa gasim o solutie echitabila.

Voi veni in fata dumneavoastra cu cifrele finale, atunci cand discutiile pe buget vor fi finalizate."

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.