Secţiuni » Noutăţi
Flux noutăţi
AnunţuriEnglishInternaţionalJURIDICE.ro

Propunerea lui Catalin Predoiu pentru sefia DNA: Daniel Morar. UPDATE
05.02.2009 |

JURIDICE - In Law We Trust

Ministrul Justitiei si libertatilor cetatenesti, Catalin Predoiu, a anuntat printr-o declaratie de presa din 30 ianuarie ca Daniel Morar este propunerea sa pentru numirea in functia de procuror – sef al DNA:

"Va informez ca am decis sa propun pe domnul Daniel Morar in functia de Procuror Sef al Directiei Nationale Anticoruptie.

In legatura cu aceasta decizie voi face cateva precizari.

Considerente

Propunerea de numire a avut in vedere urmatoarele considerente:
1. activitatea profesionala anterioara a domnului procuror Daniel Morar;
2. activitatea anterioara a D.N.A.;
3. aprecierea constanta a D.N.A. in Rapoartele de tara ale Comisiei Europene;
4. sustinerea Procurorului General al Romaniei;
5. aprecierea cercurilor profesionale europene (OLAF, Presedintele Greco, presa internationala, etc);
6. contextul international si imaginea Romaniei si a Justitiei din Romania;
7. respingerea de catre C.S.M. si Presedintele Romaniei a formulei propuse anterior pentru conducerea D.N.A.;
8. necesitatea de a da un mesaj si semnal clar comunitatii internationale ca Justitia din Romania ramane angajata in combaterea coruptiei si protectia intereselor financiare ale Uniunii Europene;
9. schimbarea de catre domnul Daniel Morar a abordarii relatiei cu mass media si detensionarea institutionala reusita in ultimele luni;
10. increderea pe care o am in:
– capacitatea profesionala a domnului Daniel Morar,
– determinarea sa de a continua combaterea coruptiei,
– pastrarea independentei sale in activitatea viitoare,
– disponibilitatea de a creste cooperarea interinstitutionala cu D.I.I.C.O.T
– determinarea de a asigura eficienta investigatiilor D.N.A. in contextul respectarii drepturilor omului si a principiului prezumtiei de nevinovatie.

Propunerea va fi inaintata astazi C.S.M. pentru avizare.

Propunerea anterioara

O serie din considerentele de mai sus erau valabile si in 11 august 2008, cand l-am propus pe domnul Morar pentru functia de adjunct, si nu de sef. Mentionez aici in primul rand aprecierile profesionale la adresa sa si rezultatele D.N.A. in combaterea coruptiei.

Am aratat insa in vara ca modul defectuos in care gestionase relatia cu mass media s-a repercutat in tensionarea si decredibilizarea partiala a institutiei, ceea ce ameninta sa o aduca intr-un blocaj. Intre timp, domnul Morar a reusit sa rezolve aceasta problema.

O consecinta a acelei tensiuni si presiuni institutionale a fost planul iminent de desfiintare prin lege a D.N.A., pericol care nu se mai regaseste in prezent. Cred ca toata lumea a inteles ca este important sa prezervam aceasta institutie in arhitectura Ministerului Public.

Conotatiile politice si tehnicitatea masurii

Decizia luata are un caracter pur tehnic. Resping acuzatiile lansate recent de catre un domn senator, privind partizanatul politic al ministerului in aceasta decizie.

Cred ca trebuie sa despartim in aceasta etapa masurile strict tehnice sau administrative de confruntarile politice.

Preocuparea fireasca pentru agenda politica, agenda electorala sau controversele politice nu trebuie sa afecteze programul si obiectivele asumate pe Justitie.

Obiectivele esentiale asumate pe Justitie sunt adoptarea Codurilor, combaterea coruptiei, imbunatatirea finantarii si obtinerea unui bun raport de tara, cu perspectiva ridicarii monitorizarii.

Monitorizarea ulterioara a D.N.A.

Atat timp cat am exercitat functia de Ministru, nu am observat si nu am primit informatii care sa indice lipsa de independenta sau impartialitate a D.N.A.

Voi mentine, in limita atributiilor pe care le am, monitorizarea asupra D.N.A. si nu voi ezita sa atrag atentia sau sa propun masuri de competenta mea, in cazul in care voi observa ca se sacrifica respectarea drepturilor omului si a prezumtiei de nevinovatie, pentru a se obtine o falsa eficienta a anchetelor.

Imi exprim increderea ca prin aceasta decizie M.J.L.C. contribuie la continuarea eforturilor de modernizare a Justitiei noastre."

NOTA JURIDICE.ro: Printr-un comunicat dat publicitatii in aceeasi zi de 30 de ianuarie, Ministerul Justitiei a confirmat semnarea de catre ministrul Catalin Predoiu a propunerii de numire a lui Daniel Morar in functia de Procuror-sef al DNA.

UPDATE, 4 februarie 2009. Sectia pentru procurori a CSM a avizat favorabil, cu unanimitate de voturi, propunerea MJLC de numire a lui Daniel Morar in functia de procuror sef la Directia Nationala Anticoruptie.

Catalin Predoiu: "Am indicat saptamana trecuta cele 10 motive pentru care propunerea dlui Morar este, in opinia mea, cea mai buna solutie pentru DNA si sistemul judiciar la acest moment. Astazi, Sectia de procurori a CSM, a avizat propunerea. Imi exprim speranta ca, in cazul in care va fi numit de Presedinte, dl. procuror Morar va creste eficienta institutiei si calitatea anchetelor, cu respectarea drepturilor si garantiilor procesuale ale persoanelor cercetate."

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.