« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Contencios administrativ
DezbateriCărţiProfesionişti

Lipsa capacitatii procesuale de folosinta. Interpretarea insuficient de previzibila a legii de catre instante. Hotararea CEDO Ligue du Monde Islamique si Organisation Islamique Mondiale du Secours Islamique vs. Franta
02.02.2009 | JURIDICE.ro, Dragos Bogdan, Mihai Selegean

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Ligue du Monde Islamique si Organisation Islamique Mondiale du Secours Islamique vs. Franta, 36497/05 si 37172/05, 15 ianuarie 2009

1. Faptele

Cele doua reclamante, ONG-uri din Arabia Saudita, considerandu-se lezate de un articol aparut intr-un ziar din Franta in care se afirma ca sustineau Al-Quaida, au introdus o plangere penala cu constituire de parte civila pentru calomnie impotriva jurnalistului. Judecatorul de instructie a dispus neinceperea procesului penal retinand ca cele doua reclamante nu aveau capacitate procesuala. Astfel, conform legii franceze privind asociatiile, acestea dobandeau personalitate juridica prin declararea lor la prefectura judetului unde isi aveau sediul social, depunand in acest sens acte privind numele sediu principal si sedii principale, obiect, identitatea asociatilor, statute, etc. In cazul in care era vorba despre asociatii straine, declaratia respectiva se depunea la prefectura judetului in care se situa sediul principal al asociatiei. Constatand ca, in cauza, reclamantele nu indeplinisera aceste formalitati, judecatorul de instructie a decis ca nu aveau capacitate procesuala. Solutia a fost mentinuta in caile de atac introduse de reclamante inclusiv, in 2005, la Curtea de Casatie.

2. Jurisprudenta anterioara a instantelor franceze

Pana in 1999 jurisprudenta instantelor franceze fusese in sensul ca dispozitia privind declaratia prealabila nu era aplicabila asociatiilor straine fara activitate permanenta in Franta si fara nici un sediu pe teritoriul francez. Asociatiile legal constituite in alte state puteau introduce actiuni in justitie in Franta fara sa indeplineasca formalitatile privind declararea asociatiei. Insa in 1999 Curtea de Casatie considerase ca o solutie similara cu cea din cauza de fata nu incalca articolul 6 al Conventiei.

3. Rationamentul Curtii

Reclamantele se plangeau in fata Curtii ca solutia autoritatilor franceze adusese atingere dreptului lor de acces la justitie deoarece, neavand nici un sediu pe teritoriul francez, obligatia de a depune o declaratie la autoritatile competente de la sediul respectiv constituia, tinand seama de termenele de prescriptie aplicabile, un obstacol insurmontabil declansarii actiunii civile alaturate procesului penal.

Curtea a reamintit ca dreptul de acces la justitie nu este unul absolut, existand limitari admise implicit cu conditia ca aceste limitari sa nu aduca atingere chiar esentei dreptului. In acest sens, restrictiile privind capacitatea procesuala trebuie sa fie strict limitate, asa cum decisese in jurisprudenta sa anterioara. In plus, notiunea de „drept” sau de „lege”, ce figureaza explicit sau implicit in toate articolele Conventiei, implica conditii calitative printre care accesibilitatea si previzibilitatea.

Analizand cauza, Curtea a constatat ca dispozitia invocata de autoritatile franceze, prin chiar termenii utilizati, are vocatia de a se aplica asociatiilor straine ce doresc sa exercite activitati pe teritoriul francez; ea nu vizeaza expres problema capacitatii procesuale a unei asociatii care isi are sediul in strainatate, nu exercita nicio activitate in Franta dar doreste sa introduca punctual o actiune in justitie pentru a-ti apara drepturile cu caracter civil.

Curtea a reamintit ca, din pricina principiului generalitatii legilor, dispozitiile acestora nu pot prezenta o precizie absoluta. Una din tehnicile tip de reglementare consta in a recurge la categorii generale mai degraba decat la liste exhaustive. Astfel, numeroase legi folosesc, prin forta lucrurilor, formule mai mult sau mai putin vagi pentru a evita o rigiditate excesiva si a se putea adapta schimbarilor de situatie. Interpretarea si aplicarea unor asemenea texte depinde de practica judecatoreasca. Functia de decizie conferita instantelor serveste tocmai la disiparea indoielilor ce ar putea exista cu privire la interpretarea normelor, tinand seama de evolutiile practicii cotidiene, cu conditia ca rezultatul sa fie rezonabil de previzibil. Curtea a conchis ca trebuie sa cerceteze daca, in cauza, textul dispozitiei legale mentionate, eventual in lumina jurisprudentei interpretative a instantelor, indeplinea aceasta conditie.

In cauza, instantele impusesera o declarare a asociatiilor la prefectura de la sediul principal din Franta al asociatiilor reclamante. Or, asa cum aratasera aceleasi instante, asociatiile nu aveau un asemenea sediu in Franta. In consecinta, in circumstantele cauzei, faptul de a cere declararea respectiva de la o asociatie straina ce nu avea un sediu principal in Franta si dorea sa introduca o actiune in calomnie pentru a avea capacitatea procesuala necesara declansarii procesului depasise nivelul unei simple formalitati necesare pentru protectia ordinii publice si a tertilor. Cerintele autoritatilor franceze impusesera reclamantelor o veritabila restrictie, in cele din urma insuficient de previzibila, ce adusese atingere chiar substantei dreptului lor de acces la justitie.

Nota
Solutia Curtii este mai usor de inteles daca avem in vedere faptul ca, in cele din urma, solutia instantelor franceze consta in a obliga orice asociatie de a dobandi personalitate juridica franceza pentru a putea particiapa la un proces. Modul in care Curtea a ajuns la solutia incalcarii art. 6, dupa o excursie pe taramul previzibilitatii interpretarii legii de catre instante, este insa unul destul de rar intalnit in analiza problemelor pe drept de acces la justitie si ar putea prezenta interes si pentru practicienii romani.

 
Secţiuni: C. administrativ, CEDO | Toate secţiunile
Cuvinte cheie:
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD