« Flux noutăţi
Selected Top LegalVideo
JurisprudenţăCEDOCJUECCRÎCCJJurisprudenţa curentă ÎCCJDezlegarea unor chestiuni de dreptRILCurţi de apelTribunaleJudecătorii
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMOF - Monitorul Oficial al RomânieiJOUE - Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Opinii

Oportunitate pentru firmele romanesti: achizitiile publice europene
03.02.2009 | , Iulia Vass

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

In timp ce la nivel national se manifesta o preocupare asidua si necesara pentru perfectionarea mecanismelor prevazute in legislatia achizitiilor publice – Guvernul Romaniei a initiat in ianuarie 2009 o serie de negocieri cu Comisia Europeana privind o noua modificare a legislatiei nationale -, la nivel european se pune accentul pe furnizarea unor documente menite sa faciliteze accesul la contractele de achizitii publice al operatorilor economici, in general, si al intreprinderilor mici si mijlocii, in special. 
Piata comunitara ofera acum oportunitati unice, determinate de necesitatea de a depasi blocajele economice si de previziunile sumbre privind deficitul bugetar. Astfel, Directiva 2004/18/CE privind achizitiile publice permite recurgerea la proceduri accelerate, in cazuri de urgenta justificate, iar situatia exceptionala a economiei prezente justifica din plin aceasta masura. Perioada totala a procedurii se reduce de la 87 la 30 de zile, respectiv la 32 de zile potrivit legislatiei nationale. Prezumtia de urgenta ar trebui aplicata, in viziunea Comisiei Europene, pe toata perioada 2009-2010, in cazul tuturor proiectelor publice majore. 
In plus, Curtea Europeana de Justitie a decis recent ca autoritatile contractante sa publice obligatoriu si un anunt de participare, in cazul serviciilor neprioritare, respectiv serviciile din Anexa IIB la Directiva 2004/18/CE, care pot prezenta un interes transfrontalier cert. 
Sunt evidente avantajele facilitarii accesului operatorilor economici la contractele de achizitii publice, prin masurile luate la nivel national si comunitar:
– pentru operatorii economici: contracte si proiecte derulate in orice stat membru UE, intr-un context economic dificil;
– pentru autoritatile contractante: mai putina birocratie, mai multa competitie, mai multe proiecte realizate cu mai putini bani, economii la bugetele locale sau nationale.
 
Iulia Vass, managing partner Vass Lawyers: "In contextul in care masurile propuse a fi adoptate de Guvern in cadrul "Platformei comune de masuri anticriza" prevad inclusiv reducerea achizitiilor publice de bunuri si servicii, alternativa participarii firmelor romanesti la licitatii organizate in alte state membre UE devine foarte atragatoare. Potrivit estimarilor mele, reducerea achizitiilor publice de bunuri si servicii, in special a dotarilor cu mobilier si mijloace de transport, va diminua valoarea contractelor de achizitii publice atribuite in decursul acestui an cu aproximativ 3,4 miliarde lei. 
 
Am convingerea ca operatorii economici din Romania care activeaza, spre exemplu, pe piata de IT&C pot intra cu capul sus in competitie cu cei din Franta, Marea Britanie sau Italia pentru contractele atribuite de autoritatile acestor state. Avantajul nostru major in acest domeniu il reprezinta raportul calitate-pret al serviciilor oferite.
 
Iulia Vass, managing partner VASS Lawyers
Cuvinte cheie:
Secţiuni/categorii: Achiziții publice, Opinii

Pentru toate secţiunile JURIDICE.ro click aici
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD