Secţiuni » Noutăţi
Flux noutăţi
AnunţuriEnglishInternaţionalJURIDICE.ro

Haga. Romania vs. Ucraina. Solutia. Ce spune avocatul Romaniei, Bogdan Aurescu
03.02.2009 |

JURIDICE - In Law We Trust

 Comunicat MAE:

"Curtea Internationala de Justitie a pronuntat in sedinta publica solemna, in Marea Sala a Justitiei din Palatul Pacii din Haga, Hotararea sa in procesul privind „Delimitarea Maritima in Marea Neagra" (Romania c. Ucraina). Hotararea – care este a 100-a hotarare a CIJ intr-un caz contencios – a fost citita de presedintele Curtii, doamna judecator Rosalyn Higgins. La finalul ceremoniei, originalul investit cu sigiliul oficial al CIJ (textul deciziei) a fost inmanat agentului Romaniei.

Hotararea CIJ recunoaste jurisdictia suverana si drepturile suverane ale Romaniei – in principal de exploatare a resurselor – pentru o suprafata de 9700 km² de platou continental si zona economica exclusiva, adica 79,3 % din zona de peste 12000 km² aflata in disputa cu Ucraina si pentru aproximativ 70% din resursele de hidrocarburi estimate a fi prezente in zona.

Hotararea pune punct final unei dispute bilaterale complexe care dureaza de 42 de ani si care nu a putut fi rezolvata prin niciun alt mijloc. Romania si-a indeplinit astfel obiectivul strategic in acest dosar: trasarea unei linii echitabile, nesusceptibila de interpretari si care permite trecerea la exploatarea resurselor de hidrocarburi din zona alocata partii romane prin solutia CIJ.

Solutia CIJ reprezinta un succes al aplicarii dreptului international, fiind o decizie corecta si echitabila, favorabila Romaniei.

Ministerul Afacerilor Externe reitereaza pozitia Romaniei de respectare a hotararii CIJ, care este o obligatie ce decurge din Carta ONU pentru ambele parti la diferend. MAE roman reaminteste ca si autoritatile din Ucraina au declarat in repetate randuri ca vor respecta hotararea Curtii, cel mai recent cu prilejul vizitei domnului Cristian Diaconescu, ministrul afacerilor externe, la Kiev, la data de 23 ianuarie 2009. MAE isi exprima speranta ca pronuntarea Hotararii CIJ va permite trecerea la dezvoltarea mai departe a relatiilor bilaterale, spre beneficiul ambelor tari si al cetatenilor lor.

MAE reaminteste faptul ca Hotararea CIJ este direct aplicabila, obligatorie, definitiva (nu poate fi atacata) si executorie imediat, nefiind nevoie de demersuri de punere in aplicare a hotararii nici pe plan intern, nici international, in plan bilateral (nu sunt necesare acorduri de aplicare subsecvente la nivel interstatal).

Linia de delimitare a fost trasata de CIJ pornind de la aplicarea metodei sale de delimitare dezvoltate in zeci de ani de jurisprudenta consolidata, conform regulilor relevante ale dreptului marii, asa cum au fost acestea aplicate de Curte la contextul geografic particular al zonei.

Pozitia Romaniei a fost aparata profesionist, cu toate argumentele disponibile si toate elementele de proba care puteau sustine interesele si solutia propusa de Romania.

Hotararea permite Romaniei sa inceapa demersurile pentru exploatarea directa a resurselor de hidrocarburi din zona in disputa care au fost alocate de CIJ Romaniei, care pana acum erau „blocate" de la exploatare, ceea ce constituie o contributie directa la consolidarea independentei energetice a Romaniei, cu atat mai importanta in actualul context energetic european.

MAE reitereaza convingerea sa ca Hotararea CIJ va avea un impact pozitiv in plan bilateral si regional, prin exemplul pe care il ofera ca mod de solutionare a diferendelor in regiunea extinsa a Marii Negre."

Bogdan AurescuBogdan Aurescu: "Hotararea pe care a pronuntat-o astazi Curtea Internationala de Justitie in cazul delimitarii maritime in Marea Neagra ‘Romania contra Ucraina’ recunoaste jurisdictia suverana si drepturile suverane – in principal, de exploatare – ale Romaniei pentru o suprafata de platou continental si zona economica exclusiva de 9.700 km patrati, adica 79,34% din zona in disputa cu Ucraina, de 12.200 km patrati. De asemenea, in aceasta zona sunt estimate a fi alocate prin linia trasata de Curte aproximativ 70 de miliarde de metri cubi de gaz si 12 milioane de tone de petrol.

Solutia CIJ este un succes al aplicarii dreptului international. Caracterul sau corect si echitabil nu poate sa fie pus sub semnul intrebarii. Este, prin urmare, o solutie avantajoasa pentru Romania, care a sustinut permanent o formula de delimitare conforma cu dreptul international si, evident, o solutie echitabila, care este avantajoasa si pentru Ucraina. Este finalul unui diferend complicat, care a presupus, de mai bine de 40 de ani, de cand a luat nastere, negocieri cu Uniunea Sovietica de 20 de ani, sase ani si 34 de runde de negocieri cu Ucraina, patru ani, patru luni si 18 zile – care se implinesc astazi – de confruntare juridica in fata CIJ, si putem spune ca la finalul acestui proces obiectivul nostru a fost atins: obtinerea unei linii echitabile, clare, nesusceptibile de interpretari si care deschide accesul la resursele de hidrocarburi care se gasesc in aceasta zona alocata de hotararea Curtii Romaniei.

Romania va respecta hotararea Curtii, este o obligatie care decurge pentru ambele parti din Carta ONU. Sentinta pronuntata astazi de catre Curte, care este prima intr-un caz contencios interstatal in care este implicata Romania – si, in acelasi timp, cea de-a 100 hotarare a CIJ -, este o hotarare obligatorie, definitiva, direct aplicabila si executorie imediat, nefiind necesare demersuri pe plan intern de punere in executare sau demersuri la nivelul relatiilor dintre cele doua state. Este o linie care a fost obtinuta, asa cum ati vazut, din argumentatia Curtii, prin aplicarea metodei pe care Curtea a aplicat-o in mod constant in jurisprudenta sa, este o linie care a tinut seama de dreptul international aplicabil, asa cum a fost acesta ajustat in functie de contextul geografic particular al zonei in care a avut loc delimitarea. Din acest moment, indiferent de perceptiile subiective ale partilor, care au fost exprimate prin liniile pe care le-au propus in fata Curtii, – perceptii care sunt, evident, anterioare solutiei Curtii -, solutia Curtii este cea care exprima adevarul juridic cu privire la solutia corecta in acest caz. Linia de delimitare imparte ceea ce are dreptul efectiv Romania, respectiv Ucraina. Este o linie clar mai avantajoasa decat o solutie care ar fi putut sa fie obtinuta prin negociere. Este o linie mai buna decat orice propunere pe care cealalta parte, de-a lungul intregului proces, indelungatului proces de negociere, a propus-o partii romane. In sfarsit, este o solutie care confirma munca pe care echipa Romaniei care a reprezentat interesele statului nostru in fata Curtii a depus-o in acesti ani. De asemenea, confirma in mare parte strategia pe care partea romana a adoptat-o in fata Curtii, si vreau sa multumesc in mod deosebit colegilor mei care au facut acest efort. Este, practic, un rezultat care ridica nu doar profilul international al Romaniei, dar si al scolii romanesti de drept international."
 

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.