« Flux noutăţi
Selected Top LegalVideo
JurisprudenţăCEDOCJUECCRÎCCJJurisprudenţa curentă ÎCCJDezlegarea unor chestiuni de dreptRILCurţi de apelTribunaleJudecătorii
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMOF - Monitorul Oficial al RomânieiJOUE - Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Opinii
5 comentarii

Timbrul judiciar si accesul la Justitie
03.02.2009 | JURIDICE.ro, Cosmin Flavius Costas

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

De la inceputul anului 2009, Romania e in criza. Nu, nu e vorba de criza financiara, de criza de idei sau de criza de valori, ci de un altfel de criza, cu implicatii juridice: criza de timbre judiciare. Practic, astazi, 3 februarie 2009, niciun oficiu postal nu mai vinde timbre judiciare, asta dupa ce in cursul lunii ianuarie timbrele oranj se vindeau "pe sub mana", mai ceva ca portocalele pe vremuri.
   
In acest context, ne intrebam si intrebam de ce suntem in criza de timbre judiciare si cine sunt vinovatii de producerea crizei. Ne intrebam, in paranteza fie spus, pentru ca reprezentantii temporari ai Ministerului Justitiei (numit uneori, evident rautacios, si Misterul Justitiei) nu au avut pana in acest moment decenta sa ne anunte despre faptul ca avem o problema, ca aceasta problema a aparut din anumite cauze si ca s-au luat masurile "x" si "y" pentru rezolvarea problemei. Raspunsul la intrebarea noastra vine "pe surse": tanti Lenuta de la Posta ne anunta ca nu mai sunt timbre in niciun depozit pentru ca "cei de la Ministerul Justitiei n-au mai tiparit timbre de cateva luni si nici n-au semnat conventia cu Posta pentru distribuirea lor". Separat, ne raspundem si singuri: nu exista timbre judiciare pentru ca statului roman si Ministerului Justitiei nu-i pasa de contribuabilii-justitiabili, de contribuabilii-auxiliari ai justitiei sau de contribuabilii-judecatori. La ceas de criza si in contextul reimpartirii dregatoriilor si a job-urilor la stat si de stat prin ministere, inexistenta banalului timbru judiciar nu e problema nimanui. Iar, evident, vinovati nu exista sau, cel mult, vinovati sunt justitiabilii, avocatii, notarii, judecatorii, care s-au apucat de lucru fara sa se asigure ca exista timbrele judiciare necesare in activitatea lor curenta.

Dupa cum se stie, situatia nu e noua. Am aminti aici doar diversele etape din "viata" instantelor in care nu se trimit citatii si nu se comunica hotarari pentru ca nu exista fonduri sau pentru ca Ministerul Justitiei nu a semnat vreo alta conventie cu Posta Romana. Nici rezolvarea nu e noua, pentru ca nepasarea in ceea ce priveste administrarea justitiei este o constanta in Romania anului 2009.

Lipsa banalului timbru judiciar ne-a facut insa sa ne intrebam si asupra consecintelor juridice ale acestei crize. Intrebarea noastra vine in contextul in care, potrivit prevederilor O.G. nr. 12/1995, de principiu toate actiunile sau cererile adresate instantelor de judecata trebuie insotite de macar un timbru judiciar de 0,15 RON. Sanctiunea netimbrarii sau a insuficientei timbrari este in principiu cea prevazuta de art. 20 din Legea nr. 146/1997, adica anularea cererii, cu corectivele de rigoare (de pilda, cererea pentru eliberarea unor copii de pe hotararile judecatoresti netimbrata va fi respinsa, iar nu anulata). In aceste conditii, este evident faptul ca cel putin unele actiuni sau recursuri vor fi anulate si cel putin solutionarea unor cereri va fi refuzata sau amanata, in lipsa timbrelor judiciare, in situatiile in care justitiabilii si avocatii nu vor benefia de intelegerea judecatorilor sau de clementa functionarilor instantelor.

In opinia noastra, in asemenea situatii, se poate vorbi despre inexistenta accesului la justitie si despre incalcarea art. 6 par. 1 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului. Astfel, dupa ce am devenit "celebri" in spatiul european al drepturilor omului pentru ca anulam cereri neinsotite de plata unei taxe judiciare de timbru de 10 RON (CEDO, hotararea din 14 octombrie 2008, Iordache vs. Romania), acum avem "sansa" sa devenim in egala masura cunoscuti si pentru faptul ca anulam recursuri neinsotite de plata unui timbru judiciar de 0,15 RON, in conditiile in care administratorii justitiei nu iau masurile necesare pentru tiparirea timbrelor, iar judecatorul este obligat de lege sa anuleze o cerere netimbrata sau timbrata necorespunzator. In mod evident, lipsa timbrelor judiciare, pe care contribuabilii sunt obligati sa le achizitioneze si sa le utilizeze ca o conditie sine qua non a accesului la justitie, reprezinta un obstacol de fapt in calea liberului acces la justitie, drept garantat de art. 21 din Constitutia Romaniei si de art. 6 par. 1 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului. In conditiile in care nu exista timbre judiciare, obstacolul este absolut, netimbrarea sau timbrarea corespunzatoare atragand sanctiuni drastice, de tipul celor prezentate mai sus. Obstacolul este cu atat mai serios in cauzele ce reclama solutionarea urgenta, in care judecatorul nu are nici macar libertatea de a acorda un termen scurt pentru rezolvarea problemei timbrarii. Pe cale de consecinta, putem spune ca in acest moment, din cauza lipsei timbrelor judiciare, accesul liber la justitie este impiedicat.

Ramane de vazut daca administratorii justitiei noastre vor reactiona in vreun fel pentru solutionarea acestei probleme, care ne plaseaza din nou in preistoria dreptului european al drepturilor omului.

Cosmin Flavius Costas
asistent universitar, Facultatea de Drept,
UBB Cluj-Napoca
avocat, Baroul Arad

Cuvinte cheie:
Secţiuni/categorii: Opinii

Pentru toate secţiunile JURIDICE.ro click aici
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Au fost scrise până acum 5 de comentarii cu privire la articolul “Timbrul judiciar si accesul la Justitie”

 1. Papu Viorel spune:

  As mai adauga o alta problema relativ noua: taxele judiciare de timbru nu se mai pot plati decat la trezoreria localitatii in raza careia isi are domiciliul/sediul petentul, respectiv avocatul sau. Asta de aproximativ o saptamana. Incet, incet, incepe sa ma dezamageasca profund activitatea noului si vechiului ministru de justitie, adaugand la dezamgagiri si modul bombastic prin care ”s-a pus la punct” avocatura clandestina prin modificarea Legii nr. 51/1995.

 2. stefan cretu spune:

  din contra. incepand cu sfarsitul anului trecut taxele de timbru se platesc iarasi si la c.e.c.

 3. nuta stefan spune:

  Nu mai sunt timbre pentru ca statul roman in darnicia sa sustine teatre de stat in limba minoritatilor si universitati de stat pentru minoritati. Daca erau institutii private erau si timbre pe piata…

 4. Papu Viorel spune:

  Nu vad legatura. Adica nu sunt bani pentru timbre judiciare din cauza institutiilor publice pentru minoritati?

 5. nuta stefan spune:

  statului roman si Ministerului Justitiei nu-i pasa de contribuabilii-justitiabili. Asa scrie in articol, ceea ce se pare ca nu e prea adevarat. Asa ca citeste mai bine inainte sa mai emiti pareri personale pe care nu le poti exprima pe acest site

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD