Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Procedură civilă
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Acțiune în constatare vs. acțiune în realizare


13 iulie 2015 | Corina CIOROABĂ, Corina CIOROABĂ

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Jurisprudență ÎCCJ curentă, Procedură civilă

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că este corectă soluția instanțelor de fond care au respins ca inadmisibilă o acțiune întemeiată pe dispozițiile art. 111 C. civ. având ca obiect constatarea dreptului de proprietate asupra clădirii corp administrativ, dobândit prin efectul dispozițiilor art. 5 și 20 din Legea nr. 15/1990 privind reorganizarea unităților de stat în regii autonome și societăți comerciale, întrucât societatea reclamantă a avut la dispoziție o cale de realizare a dreptului pretins, respectiv procedura administrativă prevăzută de Legea nr. 15/1990, procedură pe care, în speță, aceasta a abandonat-o. Reținând că nu se aduce atingere substanței dreptului de acces la justiție, în condițiile în care reclamantei-recurente i se recunoaște de către legiuitor altă cale legală pentru valorificarea dreptului subiectiv pretins, Înalta Curte a apreciat că soluția pronunțată este în concordanță cu exigențele stabilite de CEDO pe cale jurisprudențială în materia art. 6 din Convenție. (Decizia nr. 1952 din 18 iunie 2014 pronunţată în recurs de Secţia I civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect acțiune în constatare)

Corina Cioroabă

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică