Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Procedură civilă
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Acțiune în constatare vs. acțiune în realizare
13.07.2015 | Corina CIOROABĂ, Corina CIOROABĂ

Secţiuni: Jurisprudența ÎCCJ, Procedură civilă
JURIDICE - In Law We Trust

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că este corectă soluția instanțelor de fond care au respins ca inadmisibilă o acțiune întemeiată pe dispozițiile art. 111 C. civ. având ca obiect constatarea dreptului de proprietate asupra clădirii corp administrativ, dobândit prin efectul dispozițiilor art. 5 și 20 din Legea nr. 15/1990 privind reorganizarea unităților de stat în regii autonome și societăți comerciale, întrucât societatea reclamantă a avut la dispoziție o cale de realizare a dreptului pretins, respectiv procedura administrativă prevăzută de Legea nr. 15/1990, procedură pe care, în speță, aceasta a abandonat-o. Reținând că nu se aduce atingere substanței dreptului de acces la justiție, în condițiile în care reclamantei-recurente i se recunoaște de către legiuitor altă cale legală pentru valorificarea dreptului subiectiv pretins, Înalta Curte a apreciat că soluția pronunțată este în concordanță cu exigențele stabilite de CEDO pe cale jurisprudențială în materia art. 6 din Convenție. (Decizia nr. 1952 din 18 iunie 2014 pronunţată în recurs de Secţia I civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect acțiune în constatare)

Corina Cioroabă

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti