Secţiuni » Noutăţi
Flux noutăţi
AnunţuriEnglishInternaţionalJURIDICE.ro

Drepturi salariale restante. Infiintarea Ordinului Grefierilor
05.02.2009 |

JURIDICE - In Law We Trust

Scrisoare deschisa adresata de Federatia Nationala Sindicala PROJUST Ministrului Justitiei si Libertatilor Cetatenesti:

"Domnule Ministru,

Luam act cu ingrijorare de deciziile adoptate de Ministerul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti in ceea ce priveste respectarea normelor legale in vigoare, cu referire la plata drepturilor salariale ale personalului auxiliar de specialitate din instantele judecatoresti.

Astfel, am observat la data platii drepturilor salariale aferente lunii decembrie ca nu sunt incluse si drepturile cuvenite pentru orele suplimentare efectuate in luna noiembrie 2008, situatie in raport de care va facem cunoscut ca suntem obligati sa formulam noi actiuni de chemare in judecata a ministerului pe care il coordonati pentru recuperarea acestor sume.

Va facem cunoscut ca:

1. Drepturile banesti cuvenite pentru orele suplimentare efectuate in cursul lunii noiembrie 2008, conform art. 155 din Legea nr. 53/2003 – Codul Muncii, constituie parte integranta a salariului. Totodata va facem cunoscut ca se incalca si dispozitiile art. 6 din OG nr. 8/2007, astfel cum a fost aprobata si modificata prin Legea nr. 247/2007.

2. Orice motivare avand la baza situatia dezastruoasa a bugetului nu are suport, MJLC avand obligatia de a ne informa asupra unei masuri precum cea adoptata, respectiv refuzul platii unei parti a drepturilor salariale, conform art. 8 coroborat cu art. 19 si art. 39 pct. h din Codul Muncii, sens in care aveati obligatia de a ne anunta despre aceasta si a ne da posibilitatea de a recupera orele suplimentare efectuate; in situatia creata prin neplata acestor drepturi ne aflam in situatia prevazuta de art. 4(1), respectiv, munca fortata, acestea nemaiputand fi recuperate conform dispozitiilor legale.

3. Va facem cunoscut pe aceasta cale ca personalul din instante lucreaza in mod normal peste durata normala de lucru zilnica de 8 ore, ceea ce constituie o alta incalcare a dispozitiilor Codului Muncii, situatia datorandu-se exclusiv volumului mare de activitate, supraincarcarii si aprecierii eronate a structurii si dimensionarii schemei de personal. In ceea ce ne priveste, precizam ca ne indeplinim obligatiile stabilite conform fiselor posturilor chiar in lipsa unei normari a muncii, astfel cum este definita in art. 126 si aplicabila tuturor categoriilor de salariati, conform art. 128; situatie in care ne aflam in afara sferei legale stipulate in art. 109(1), art. 111(1), art. 112(2) din Codul Muncii.

4. Va mai facem cunoscut ca personalul auxiliar de specialitate la unele instante este in imposibilitate de a-si efectua concediul legal de odihna, integral sau fractionat, tot din cauza activitatii incarcate a instantelor si a sarcinilor, situatie fata de care se constata incalcarea dispozitiilor art. 139(2) din Codul Muncii.

5. Ministerul Justitiei incalca oricum dispozitiile Codului Muncii prin neplata drepturilor salariale restante, conform dispozitiilor art. 277 din Codul Muncii si prin emiterea OG nr. 75/2008.

6. Fata de imprejurarea ca la acest moment Contractul Colectiv de Munca negociat de reprezentantii MJ cu Federatia PROJUST nu a fost inca inregistrat in mod legal si avand in vedere ca nu suntem sub imperiul unui alt CCM care sa produca efecte, avem posibilitatea de a urma caile legale pentru declansarea unor actiuni de protest pentu restabilirea unei stari de normalitate. De altfel, acest CCM a devenit caduc si ne gandim serios la posibilitatea de a reveni asupra acordului dat in luna decembrie 2008.

Ca si consecinte imediate, va facem cunoscut ca urmeaza a ne adresa presedintilor de instanta cu cereri privind recuperarea orelor suplimentare efectuate si neachitate, ceea ce va duce la imposibilitatea functionarii instantelor, iar pe termen lung la refuzul de a mai presta munca peste durata programului normal, cu implicatii majore in materie penala si nu numai. Vom aduce si la cunostinta Consiliului Superior al Magistraturii necesitatea modificarii termenelor stabilite prin regulamente pentru intocmirea lucrarilor.

Federatia PROJUST a facut mai multe solicitari de a se intalni cu dvs., la care nu ati raspuns, problemele noastre fiind expuse unui reprezentant desemnat, respectiv, un Secretar de Stat care ne asigura la fiecare intalnire ca va aduce la cunostinta problemele semnalate, rezultatele fiind nule. S-a mai facut o propunere in ceea ce priveste infiintarea ORDINULUI GREFIERILOR, solicitare fata de care nu s-a prezentat o pozitie oficiala.

Neoficial, avem informatia ca este necesar acordul Consiliului Superior al Magistraturii, institutie care incalca chiar norme constitutionale prin atributiile pe care le exercita in raport cu personalul auxiliar de specialitate din instante.

Stefania Teleman
Presedinte Federatia Nationala Sindicala PROJUST
Grefier – Curtea de Apel Bucuresti"

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.