Dreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilCyberlaw
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 
 1 comentariu | 
Print Friendly, PDF & Email

Primul ministru al României, urmărit penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală și spălare a banilor
14.07.2015 | JURIDICE.ro, Georgiana-Camelia LUCIU, Camelia ENACHE


Cyberlaw - Valoarea legala a documentelor electronice

DNA. fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală, spălarea banilor. Punerea în mișcare a acțiunii penale.

În dosarul mediatizat prin comunicatul nr. 1026/VIII/3 din 5 iunie 2015, privind presupuse acte asimilate corupției săvârșite la companiile energetice Turceni și Rovinari în legătură cu încheierea unor contracte de asistență juridică, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să transmită următoarele:

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpatul P. V. V., la data faptelor avocat, reprezentant legal al Cabinetului Individual de Avocat „P. V. V.”, în prezent prim-ministru al României, sub aspectul săvârşirii infracțiunilor de:
fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracțiuni),
– complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată,
spălarea banilor.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă că o parte însemnată din sumele obținute de către SCA „Ș. și A.” de la cele două complexe energetice (Turceni și Rovinari) a fost destinată exclusiv interesului personal al lui Ș. D. C. și a persoanelor din sfera sa relațională.
La data 6 mai 2015, în contextul documentării, de către procurori, a aspectelor privind relațiile contractuale ale societății de avocatură SCA „Ș. și A., s-a dispus predarea, de către autoritatea fiscală competentă, a tuturor înscrisurilor existente privind actele de inspecție fiscală efectuate la Cabinetul de Avocat „P. V. V.”.
În urma analizării înscrisurilor, în raport de probele ce fuseseră deja administrate în cauză, a rezultat următoarea stare de fapt:
La data de 30 august 2007, între SCA „Ș. și A.”, reprezentată de Ș. D. C., și Cabinetul Individual de Avocat „P. V. V.”, reprezentat de P. V. V., s-a încheiat o convenție de conlucrare profesională, având ca obiect conlucrarea celor două părți în dosarele de natură penală, de drept penal al afacerilor, precum și în alte cauze în care se va ivi necesitatea. Convenția s-a încheiat pe o perioadă nedeterminată. În convenție s-a prevăzut că pentru lucrările profesionale efectuate în conlucrare, onorariile să fie încasate de societatea de avocați, iar avocatul P. V. V. să primească o sumă fixă de 2.000 euro, pentru care va emite o factură lunară.
Prin act adițional, începând cu luna aprilie 2008, s-a majorat la suma de 3.000 euro/lună onorariul avocatului P. V. V.
Convenția de conlucrare s-a încheiat în luna decembrie 2008, moment în care P. V. V. a devenit ministru.

Pentru presupusele activități efectuate în conlucrare, avocatul P. V. V. a emis în perioada octombrie 2007 – decembrie 2008 un număr de 17 facturi fiscale în valoare de 181.439,98 lei.
Facturile fiscale au fost transmise spre decontare societății de avocați SCA „Ș. și A.” care a efectuat plata contravalorii lor după care le-a înregistrat în contabilitate. Sumele aferente celor 17 facturi reprezintă cheltuieli ce nu au la bază operațiuni reale, având în vedere că, în realitate, P. V. V. nu a efectuat niciun fel de activitate profesională în temeiul convenției de conlucrare. Ș. D. C. a fost singura persoană cu drept de dispoziție în privința oricăror acțiuni de orice natură care implicau societatea de avocați.
Ulterior, pe fondul unor controale fiscale, desfășurate în perioada mai-octombrie 2011, P. V. V. s-a înțeles cu Ș. D. C. ca acesta să întocmească, în cadrul societății de avocați, rapoarte de activitate juridică, pretins a fi prestată de P. V. V., corespunzătoare celor 16 luni cât a durat convenția.
Întrucât specializarea juridică lui P. V. V. este dreptul penal s-a stabilit ca activitățile să vizeze asistența juridică în dosare de natură penală în legătură cu clienții societății de avocați.
Astfel, în cursul lunii august 2011, s-au întocmit în fals, 16 înscrisuri corespunzătoare câte unei luni din intervalul septembrie 2007 – decembrie 2008.
Cele 16 înscrisuri falsificate de P. V. V. au fost tehnoredactate prin metoda „copy paste” după modelul înscrisurilor privind activitatea juridică desfășurată de mai mulți avocați din cadrul SCA „Ș. și A.”, avocați care au declarat că nu au conlucrat niciodată cu P. V. V. În realitate, P. V. V. nu a efectuat niciuna din activitățile respective, nici măcar în parte.
P. V. V. a folosit o parte din sumele obținute de la SCA „Ș. și A.” pentru cumpărarea a două apartamente de lux într-un complex rezidențial situat în București.
În perioada 11 noiembrie 2008 – iunie 2009, P. V. V. a mai beneficiat de foloase din partea societății de avocați, constând în transmiterea dreptului de utilizare cu titlu gratuit a autoturismului marca Mitsubishi Lancer Evo 10. În tot acest timp, societatea de avocați a plătit avansul (37.027,41 lei), ratele de leasing (aprox. 6.000 lei/lună) și alte obligații către firma de leasing, în total, 79.641,11 lei.
În luna iunie 2009, P. V. V. a preluat leasingul autoturismului fără să mai achite vreo sumă de bani societății de avocați. Autoturismul a fost achiziționat de societatea de avocați SCA „Ș. și A.”, la solicitarea expresă a lui P. V. V.

În cauză, procurorii au instituit măsura asigurătorie a sechestrului asupra bunurilor mobile și imobile ce aparțin inculpatului P. V. V.

Inculpatului P. V. V. i s-a adus la cunoştinţă calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

Punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

Georgiana-Camelia Luciu
Camelia Enache

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , , , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Până acum a fost scris un singur comentariu cu privire la articolul “Primul ministru al României, urmărit penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală și spălare a banilor”

  1. Mihail EMINOVICI spune:

    Oare cine sunt acesti Ș. D. C. si P. V. V. ?
    Chiar daca nu stiu cine sunt , teoretic vorbind, ar fi o insulta adusa mediului academic asocierea unor institutii de invatamand cu persoane dubioase moral.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate