Secţiuni » Noutăţi legislative
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMonitorul Oficial al RomânieiJurnalul Oficial al Uniunii Europene
Noutăţi legislative
 

Noua directiva europeana pentru turismul time-sharing
05.02.2009 | , Cristina Chihaia

JURIDICE - In Law We Trust

In Jurnalul Oficial la Uniunii Europene nr. L 33 din 3 februarie 2009 a fost publicata Directiva 2008/122/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 14 ianuarie 2009 privind protectia consumatorilor in ceea ce priveste anumite aspecte referitoare la contractele privind dreptul de folosinta a bunurilor pe durata limitata, la contractele privind produsele de vacanta cu drept de folosinta pe termen lung, precum si la contractele de revanzare si de schimb.

Potrivit expunerii de motive, directiva a fost adoptata in contextul in care turismul joaca un rol din ce in ce mai important in economiile statelor membre. Prin urmare, are trebui incurajate, prin adoptarea anumitor norme comune, o dezvoltare si o productivitate mai ridicata in sectoarele bunurilor cu drept de folosinta pe durata limitata si a produselor de vacanta cu drept de folosinta pe termen lung.

Aducand clarificari si completari, noua directiva abroga si inlocuieste Directiva 94/47/CE privind protectia dobanditorilor in ceea ce priveste anumite aspecte ale contractelor privind dobandirea dreptului de folosinta pe durata limitata a bunurilor imobile (numita si directiva "time-sharing").

Adoptarea directivei 2008/122/CE a fost impusa de aparitia noilor produse de vacanta, precum si de anumite tranzactii referitoare la dreptul de folosinta a bunurilor pe durata limitata, precum contractele de revanzare si contractele de schimb.

Directiva nu aduce atingere legislatiei nationale referitoare la: caile de atac prevazute de in dreptul contractual general, inregistrarea bunurilor imobile sau mobile, precum si transferul bunurilor imobile, regimul de autorizare, determinarea naturii juridice a drepturilor care fac obiectul contractelor reglementate de prezenta directiva.

Directiva defineste contractul privind dreptul de folosinta a bunurilor pe durata limitata, contractul privind produsele de vacanta cu drept de folosinta pe termen lung, contractul de revanzare, contractul de schimb, precum si termenii: comerciant, consumator, contract accesoriu, suport durabil, responsabil de cod.

Comerciantul este obligat sa furnizeze consumatorului, in timp util si inainte ca acesta sa incheie un contract sau sa accepte o oferta, informatiile precontractuale prevazute in directiva.

Directiva reglementeaza conditiile de forma si de fond ale contractului privind dreptul de folosinta a bunurilor pe durata limitata, contractului privind produsele de vacanta cu drept de folosinta pe termen lung, contractului de revanzare  si contractului de schimb.

In cazul in care dispozitiile directivei sunt incalcate, pe langa caile de atac din dreptul intern, sunt prevazute si conditiile de exercitare a dreptului de denuntare unilaterala a contractului de catre consumator, precum si efectele exercitarii acestui drept.

Statele membre vor adopta si publica, pana la 23 februarie 2011 actele cu putere de lege si actele administrative necesare pentru a se conforma prezentei directive. Mentionam ca vechea directiva – 94/47/CE – a fost implementata  in Romania prin Legea nr. 282/2004.

Directiva cuprinde 6 anexe, dintre care 4 contin formulare standard de informatii referitoare la fiecare dintre contractele avute in vedere, si cate una avand ca obiect formularul standard separat de denuntare unilaterala pentru facilitarea exercitarii dreptului de denuntare unilaterala a contractului si, respectiv, tabel de corespondenta intre dispozitiile prezentei directive si directiva abrogata.

Noua directiva intra in vigoare in a douazecea zi de la data publicarii in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Pentru STIRI.JURIDICE,
Cristina Chihaia

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.