Secţiuni » Noutăţi
Flux noutăţi
AnunţuriEnglishInternaţionalJURIDICE.ro

Catalin Predoiu despre semnificatia cazului Gordunov
05.02.2009 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Catalin Predoiu despre semnificatia cazului Gordunov:

"Dupa cateva zile de anchete desfasurate in paralel si simultan de mai multe institutii ale statului, putem trage cateva concluzii preliminarii si prezenta cateva masuri preliminarii.

1.1 Cazul a scos la lumina o Modalitate si un Fenomen de eludare a aplicarii legii penale si a hotararilor judecatoresti de condamnare in dosare penale.

1.2 Aceasta Modalitate implica se pare mai multi pasi:
– examinari medicale superficiale;
– o aplicare formalista, rigida si fara rol activ din partea instantelor, ignorand pericolul social al celor eliberati;
– lipsa de comunicare in timp real intre Instante, ANP si Politie;
– ramane de vazut daca este vorba si de o supraveghere defectuoasa din partea Politiei.

1.3 Numarul mare de cazuri similare in ultimii 10 ani, indica faptul ca avem de-a face cu un fenomen pe intreaga zona a sistemului de Justitie si Afaceri Interne.

1.4 Este acum sarcina Politiei si a Parchetului sa stabileasca daca in spatele acestui fenomen se ascund doar neglijenta, incompetenta sau un adevarat mecanism sistemic.

1.5 Directorul General al ANP a luat ieri masuri ferme de sanctionare a celor implicati si am fost informat ca Parchetul urmeaza sa fie sesizat.

1.6 Am cerut Directorului General al ANP sa ia masuri pentru ca astfel de situatii sa nu mai apara si sa identifice orice alte vicii de sistem care pot crea cazuri similare pe zona ANP.

1.7 Desi sunt de parere ca legea prevedea suficiente parghii pentru a nu se ajunge la aceasta situatie, am cerut secretarilor de stat sa evalueze dispozitiile legale incidente si sa propuna urgent solutii care sa previna aparitia unor cazuri similare.

1.8 In ce priveste conduita profesionala a magistratilor craioveni implicati, astept comunicarea de catre CSM a rezultatelor inspectiei efectuate si a masurilor propuse.

1.9 De asemenea, sunt convins ca noul ministru de interne se va implica imediat si eficient in acest caz, pe zona sa de competenta.

1.10 Lipsa de comunicare intre sistemele care compun domeniul Justitiei si Afacerilor Interne ridica inevitabil intrebari privind modul de structurare a acestui sistem. In multe state din Europa, in special statele cu o coruptie tinzand spre zero, sistemele acestui domeniu sunt reunite in cadrul unui singur minister de Justitie si Afaceri Interne.

1.11 In fine, cazul arata clar limitele nu numai ale comunicarii, dar si ale informarii ministrilor asupra unor stari de fapt care paraziteaza sistemele pe care le conduc."

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.