Secţiuni » Noutăţi
Flux noutăţi
AnunţuriEnglishInternaţionalJURIDICE.ro

DNA – sinteza cauze ianuarie 2009
06.02.2009 |

JURIDICE - In Law We Trust

Comunicat DNA:

"Biroul de Informare si Relatii Publice a intocmit o sinteza a cauzelor finalizate de procurorii anticoruptie in luna ianuarie, altele decat cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presa: 

1. Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Bucuresti au dispus trimiterea in judecata a inculpatului CIOCIU BOGDAN ION, director executiv al Asociatiei Tinerilor Crestini YMCA Romania, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de:
 – folosirea influentei ori autoritatii in cadrul unei persoane juridice fara scop patrimonial, cu intentia obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite si
 – evaziune fiscala.

In rechizitoriul intocmit de procurori s-a retinut urmatoarea stare de fapt:

La data de 26 februarie 2004, inculpatul Ciociu Bogdan Ion, in calitate de director executiv al Asociatiei Tinerilor Crestini YMCA Romania, si-a folosit autoritatea in cadrul acestei asociatii, influentand decizia Consiliului Director, si a donat un imobil situat in municipiul Bucuresti Asociatiei YOUNG MEN’S CHRISTIAN ASSOCIATION – YMCA UNIVERSITARIA. Membrii fondatori ai Asociatiei YMCA UNIVERSITARIA sunt inculpatul, parintii sai si viitoarea sotie.

De asemenea, in perioada ianuarie 2005 – decembrie 2007, in calitate de director executiv al Asociatiei YOUNG MEN’S CHRISTIAN ASSOCIATION – YMCA UNIVERSITARIA, inculpatul Ciociu Bogdan Ion nu a evidentiat in documentele contabile veniturile realizate din inchirierea imobilului respectiv. In aceasta modalitate bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de  20.690 lei, echivalentul a 5.977 euro.

Prejudiciul cauzat de catre inculpatul Ciociu Bogdan Ion Asociatiei Tinerilor Crestini YMCA din Romania consta in valoarea de piata a imobilului donat, respectiv suma de 4.850.000 RON, reprezentand echivalentul sumei de 1.300.000 euro.

In vederea recuperarii acestei sume, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra acestui imobil.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Judecatoria Sectorului 2 Bucuresti.

2. Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Pitesti au dispus trimiterea in judecata a inculpatului STATIE ION, fost sef al Politiei orasului Babeni din cadrul I.P.J. Valcea, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de: abuz in serviciu contra intereselor persoanelor daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial, abuz in serviciu contra intereselor publice daca functionarul public a obtinut pentru sine un avantaj patrimonial, in forma continuata si fals intelectual.

In rechizitoriul intocmit de procurori s-a retinut urmatoarea stare de fapt:

La data de 3 martie 2006, inculpatul Statie Ion, in calitate de sef al Politiei orasului Babeni, judetul Valcea, a dispus in mod nelegal sanctionarea contraventionala cu amenda a unei persoane, motivandu-si decizia cu un argument nereal si anume ca persoana respectiva nu a prezentat documente de provenienta pentru o cantitate de 1.000 litri diluant. Inculpatul a comercializat produsul petrolier respectiv in interes personal, produs care anterior fusese confiscat. In aceasta modalitate, inculpatul Statie Ion a obtinut pentru sine un avantaj patrimonial in suma de 990 lei si a prejudiciat persoana respectiva cu suma de 1.925 lei.

In plus, la inceputul lunii martie 2006, pentru a ascunde imprejurarea ca a comercializat in interes personal bunul confiscat, a intocmit in fals un proces-verbal in care a consemnat, in mod nereal, ca a fost distrusa cantitatea de 1.000 litri produs petrolier.

La data de 14 noiembrie 2006, inculpatul Statie Ion nu a aplicat dispozitiile legale referitoare la unele produse alcoolice descoperite la o societate comerciala din orasul Babeni pentru care administratorul nu a prezentat documente justificative si i-a restituit acestuia produsele confiscate de subordonatii sai. In aceasta modalitate, inculpatul a creat bugetului de stat un prejudiciu in valoare de 1.640 lei.

La data de 24 noiembrie 2006, desi a depistat in trafic o persoana care a condus pe drumurile publice un autoturism cu incalcarea prevederilor Codului rutier, inculpatul Statie Ion nu i-a aplicat acesteia sanctiunile contraventionale corespunzatoare. In aceasta modalitate, statul a  fost prejudiciat cu suma de 264 de lei.

La data de 20 ianuarie 2007, inculpatul Statie Ion nu a dispus masurile de aplicare a amenzilor contraventionale fata de doua persoane care transportau titei fara documente legale si confiscarea produsului petrolier, creand astfel statului un prejudiciu in valoare de 22.058,92 lei.

La instrumentarea acestui dosar procurorii au colaborat cu ofiteri din cadrul Directiei Generale Anticoruptie – Biroul Anticoruptie Valcea.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Curtea de Apel Pitesti.

3. Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Ploiesti au dispus trimiterea in judecata a inculpatilor:

– ALBU VIRGIL, administrator al S.C. LEAF TRADING S.R.L. Ploiesti, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de evaziune fiscala in varianta agravanta si in forma continuata;
– DUMITRU ADRIAN, in sarcina caruia s-a retinut complicitate la infractiunea de evaziune fiscala in varianta agravanta si forma continuata.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

In perioada mai – iunie 2007, inculpatul Albu Virgil, in calitate de administrator al S.C. LEAF TRADING S.R.L. Ploiesti, cu ajutorul inculpatului Dumitru Adrian, a achizitionat de la S.C. GALAXY TOBACCO S.A. Bucuresti – Fabrica de tigarete Ramnicu Sarat, judetul Buzau cantitatea de 70.881 kg tutun semiprelucrat pentru o faza ulterioara.

Inculpatii au scos marfa achizitionata din sistemul accizabil, prin revanzare catre doua societati tip "fantoma" din Bucuresti si Rosiorii de Vede, judetul Teleorman, in mod ilegal, adica  fara declararea tranzactiei la organul fiscal, fara calcularea si evidentierea in contabilitatea firmei a accizelor datorate statului pentru tutunul comercializat.

In aceasta modalitate, inculpatii Albu Virgil si Dumitru Adrian au creat un prejudiciu in suma de 13.719.192 lei (3.849.718 euro la cursul mai-iunie 2007).

In cauza s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra unor bunuri imobile si mobile apartinand inculpatului Dumitru Adrian.

Dosarul a fost inaintat spre judecare Judecatoriei Ploiesti.

Precizam ca aceasta etapa a procesului reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta, spre judecare, situatie care nu poate in niciun fel sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.

BIROUL DE INFORMARE SI RELATII PUBLICE "

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.