Secţiuni » Avocaţi
Avocaţi (UNBR, INPPA şi barouri)
Banner BA-01
Servicii JURIDICE.ro
Banner BA-02
Avocați Interviuri

Șerban Lovin: Avem și proiecte proprii, dar și proiecte ale UNBR pe care le vom sprijini

14 iulie 2015 | Alina MATEI

Alina Matei: Multumesc, domnule Decan, pentru ca ati acceptat sa acordati un interviu pentru utilizatorii JURIDICE.ro. O sa vorbim despre cel mai tanar barou din tara, despre avocatii ce-l compun, despre preocuparile conducerii, relatiile interprofesionale si, da, si despre scrisoarea de dragoste, daca mai avem timp. Tot tanar e Baroul Ilfov?

Serban Lovin: Cu drag si cu placere acord oricand interviu publicatiei dumneavoastre deosebit de echilibrata si echidistanta. In plus, nu pot uita ca ati raspuns de fiecare data pozitiv invitatiilor noastre de a participa activ la conferintele organizate. Despre barou pot sa va spun ca „mergem deja la gradinita”, am implinit 3 anisori pe 17 martie 2015, data reinfiintarii Baroului Ilfov, adica 3 ani de la primele alegeri, de la primul vot electronic de alegere a organelor de conducere din istoria avocaturii. S-ar putea aprecia ca actul de nastere il reprezinta Hotararea de punere in functiune a Baroului Ilfov ce a fost adoptata de catre Comisia Permanenta a UNBR la 3 decembrie 2011.

Alina Matei: Pe site-ul Baroului Ilfov apar inscrisi 141 de avocati defintivi. La alegerile din 2012 vorbeati de 173 de avocati. Au avut loc reorientari ale avocatilor, iesiri la pensie, transferuri?

Serban Lovin: Asa este, acum sunt mai putin avocati in activitate in baroul nostru decat initial. Motivele sunt obiective:
a) suspendarea din activitate pentru neplata contributiei la bugetul baroului a unui numar de colegi. La acest moment niciun avocat nu are restante mai mari de 3 luni la plata catre bugetul baroului a cotizatiei lunare;
b) baza de date initiala continea si cateva inexactitati, reglate de noi ulterior;
c) transferul in alte barouri. Pe de o parte, transferul a fost solicitat datorita imposibilitatii pentru avocatii in cauza de a avea ca si colaboratori avocati stagiari, iar pe de alta parte, probabil datorita unei perceptii gresite cu privire la apartenenta noastra. In ceea ce priveste primul motiv identificat, acesta are in vedere faptul ca nu fusesera admisi la examenul de admitere in profesie persoane intr-un numar suficient si, coroborat cu prevederile legale ce nu permit transferul avocatilor pe perioada stagiaturii, s-a ajuns in situatia ca un coleg de-al nostru sa se transfere in alt barou, intrucat doar acolo identificase stagiari ce nu se aflau inca sub o indrumare. Cat priveste cel de-al doilea motiv, am in vedere faptul ca sediul in care functionam este pus la dispozitie de catre Uniune cu titlu gratuit, in aceeasi cladire in care functioneaza si INPPA. Sigur ca, din aceasta perspectiva, nu putem emite pretentii, insa ne dorim cu totii sa reusim sa achizitionam o cladire reprezentativa pentru barou. Spre deosebire de alte barouri din tara, nu ne putem baza pe sprijinul Casei de Asigurari teritoriale in vederea unei asemenea achizitii. Eu estimez ca, daca vom urma acest trend, vom putea realiza o asemenea achizitie in mandatul urmatorului decan.

Alina Matei: Din punct de vedere administrativ, cum e organizat Baroul Ilfov?

Serban Lovin: La fel ca oricare alt barou, avem un Consiliu (format din 9 membri in raport de numarul avocatilor inscrisi in barou), o Comisie de Disciplina, o Comisie de Cenzori. Din punct de vedere al asigurarii asistentei juridice din oficiu, avem in competenta teritoriala 3 instante (Judecatoria Buftea, Judecatoria Cornetu si Tribunalul Ilfov)

Alina Matei: Sunteti mana de fier, ca si tip de management, sau imbinati dialogul cu votul?

Serban Lovin: Votul este elementul de baza in democratia profesionala, fara respectul acordat votului nu am putea sa ne numim aparatori ai dreptului. Cat priveste dialogul, am fost si sunt mereu deschis catre colegi sau catre alte persoane care apeleaza la institutia noastra. Nu a existat vreo persoana, fie ea avocat, fie justitiabil, care sa nu mi se poata adresa direct in urma unei simple solicitari, fie ea si telefonica. Veti observa ca singurul numar de telefon ce-l utilizez este afisat pe site-ul baroului. Cat priveste managementul, acesta este coordonat de mine, insa este asigurat de Consiliu. Am fost consecventi promisiunilor din campania de dinainte de 17 martie 2012 si indemnizatiile de sedinta ale consilierilor sunt in valoare de 0 lei. Cursurile de pregatire continua profesionala sunt sustinute de catre lectori ce au si calitatea de cadre universitare, dar pentru care nu sunt remunerati. Cheltuielile sunt reduse la minimul posibil. Avem doar doi angajati cu program de 8 ore (secretariatul baroului), informatician, contabil/resurse umane si personal curatenie (toti angajati cu program partial de lucru). Toate acestea pentru minimizarea cheltuielilor.

Alina Matei: Si cu bugetul cum stati? Cum gestionati banii din taxe? Ati avut excedent la finalul anului trecut.

Serban Lovin: Va las pe dumneavoastra sa apreciati: din taxa de 51 de lei achitata lunar de avocati in cei 3 ani si 4 luni de activitate avem depozite bancare in cuantum de 280.000 lei.

Alina Matei: A avut parte Baroul Ilfov de donatii?

Serban Lovin: Am avut parte de donatii in perioadele premergatoare Craciunului, cand am organizat Pomul de Craciun pentru copiii colegilor din barou. Dar la acest capitol trebuie sa va fac cunoscut ca, la data de 16 iunie 2015, am decis sa incepem o campanie de strangere de bunuri pentru persoanele aflate in nevoie: copii, batrani si persoane cu dizabilitati, intrucat acestea nu au nevoi speciale doar de Craciun, Pasti sau 1 iunie, ci si in restul anului. Asteptam sa ni se alature si colegii din celelalte barouri.

Alina Matei: Cum se pozitioneaza Baroul Ilfov fata de alte barouri?

Serban Lovin: Suntem un barou la fel ca oricare altul din tara, ce compune orchestra aparatorilor dreptatii ce are in Presedintele av. dr. Gheorghe Florea un dirijor de clasa.

Alina Matei: Dar avocatii din Baroul Ilfov unde va solicita sprijinul? In ce probleme?

Serban Lovin: Eu as raspunde ca ne solicitam unii altora sprijinul, intrucat apreciem si aplicam spiritul de confraternitate. Sunt deosebit de incantat atunci cand particip, fara a anunta in prealabil, la sedintele de pregatire continua profesionala si observ nivelul calitativ ridicat al discutiilor, sunt fericit cand primim laude pentru standardele organizarii sau coorganizarii diferitelor reuniuni profesionale. Simt ca gandim in acelasi sens atunci cand organizam sedinte de pregatire pentru pretendentii la admiterea in profesie, cu sprijinul benevol si gratuit al colegilor. De asemenea, imi amintesc cu o deosebita placere modul in care au fost receptate, precum si multumirile primite pentru cursurile organizate in liceele judetului Ilfov alaturi de Asociatia pentru Dialog si Solidaritate a Avocatilor cu tema „Impreuna sa stopam infractiunile din scoli”, cu sprijinul benevol si gratuit al unui numar impresionat de avocati din baroul nostru inscrisi in acest proiect. Ma bucur sa observ ca ideea a fost deja preluata de catre Ministerul Educatiei, de aceea cred ca pot trage o concluzie corecta: ideea a fost buna si si-a dovedit utilitatea.

Alina Matei: Baroul Ilfov a fost partener – alaturi de UNBR, INPPA, jud. dr. Rodica Aida Popa, reprezentantul Romaniei la CCJE, CAB, si alte 5 barouri – al conferintei dedicata Avizului nr. 16 al CCJE privind relatiile dintre judecatori si avocati, desfasurata anul trecut. Cum stau lucrurile la dumneavoastra? Cum va intelegeti cu presedintii instantelor? Judecatorii din aceste instante cum se inteleg cu avocatii?

Serban Lovin: La nivelul institutional al conducerii celor 4 institutii, nu ma ascund sa declar ca avem o colaborare excelenta. O dovada ca nu numai la nivel administrativ avem o buna conlucrare sta faptul ca la reuniunile profesionale organizate de catre Baroul Ilfov au conferentiat un numar egal de colegi avocati si judecatori ce activeaza la instantele de pe raza Judetului Ilfov, dar si ca am fost invitati de judecatori ce activeaza la aceste instante sa participam in calitate de coorganizatori ai unor asemenea conferinte. Cat priveste relatia judecator-avocat, ea este una corespunzatoare locului si rolului fiecaruia in realizarea actului de justitie.

Alina Matei: Ati constatat schimbari in ceea ce priveste aceste relatii?

Serban Lovin: Nu am putut sa constat vreo schimbare, intrucat, astfel cum au precizat mai inainte, astfel s-au desfasurat relatiile inca din 17 martie 2012.

Alina Matei: Ce va propuneti sa faceti in continuare? Ce proiecte, planuri, evenimente?

Serban Lovin: Avem si proiecte proprii, dar si proiecte ale UNBR pe care le vom sprijini. Cel mai nou proiect al UNBR, despre care deja cred ca ati aflat, este cel al unei transparentizari, practic al unei schimbari radicale privind modul de comunicare al organelor de conducere centrale ale profesiei atat cu avocatii, cat si cu publicul interesat. Este o chestiune pentru care am facut propuneri inca din anul 2013. Poate ca, in sfarsit, a sosit timpul si pentru o televiziune on-line a avocatilor. Cred ca este pacat sa pierdem un moment propice, de a face aceste investitii cu fonduri europene. Sper ca se va putea finaliza implementarea cititoarelor pentru cardurile de avocat astfel incat acestea sa nu ramana la stadiul unui card de plastic inert. Ca proiect propriu, suntem in derularea unor tratative cu Camera Notarilor Publici Bucuresti de a infiinta intre cele doua institutii o cale informatica prin care sa se deruleze activitatea membrilor celor doua profesii. Imi doresc ca aceasta cale sa fie infiintata intre UNNPR si UNBR. Ca proiecte personale, sunt restant cu realizarea proiectului privind crearea Registrului National Electronic al Actelor Certificate de Avocat (RNEACA) si cu Registrul National Electronic al Patrimoniului de Afectatiune al Avocatilor. In plus, sper ca in aceasta vara sa finalizez Ghidul bunelor practici in relatia magistrat-avocat.

Alina Matei: Va tineti de promisiunea de a nu sta cu mana intinsa catre UNBR, facuta in campania din 2012? Cum sunt relatiile cu Uniunea?

Serban Lovin: Consider ca relatia Consiliului, Decanului Baroului Ilfov cu Consiliul UNBR, Comisia Permanenta, Presedintele UNBR este una bazata pe incredere si respect reciproc. Propunerile venite din partea Baroului Ilfov pentru modificarea legii si statutului nostru au fost, in parte, adoptate de catre Consiliul UNBR.

Alina Matei: Care este parerea dumneavoastra cu privire la specializarea avocatilor? Adica recunoasterea specializarii trebuie sa se faca de organele de conducere a profesiei, acum acestea asigura formarea profesionala. Va intreb, pentru ca sunt tari, precum Germania, unde barourile au rol important in recunosterea specializarii avocatilor, cum de altfel stiti din prezentarea directorului Academiei Germane a Avocatilor, Philipp Wendt, din luna martie, in fata Consiliului UNBR.

Serban Lovin: Este o chestiune de luat in discutie, insa cadrul legislativ actual, dar si mediul socio-economic nu cred ca permite asa ceva. In plus, observ ca profesia nu este pregatita pentru o asemenea schimbare. S-ar putea exprima si urmatoarea intrebare: un coleg membru al unui organ de conducere administrativ este apt din punct de vedere profesional si poate avea autoritatea de a recunoaste/certifica calitatea profesionala a altui coleg?.

Alina Matei: Teodor Burnar de la avocatura.com v-a adresat o scrisoare de dragoste in calitatea dumneavoastra de Decan. Asa pasiuni starniti?

Serban Lovin: Nu-mi doresc o polemica pe aceasta tema. E bine, cred eu, cand te decizi sa scrii un material, chiar daca ai impresia ca e pamflet, sa incerci sa te documentezi in prealabil, poate asa autorul ar fi aflat ca nu am cum „sa-mi abandonez copilul”. Obligatiile asumate de mine in calitate de decan sunt fata de colegii mei din barou si fata de profesia de avocat. Alte obligatii nu am. Intrucat nu agreez limbajul si comportamentul agresiv, cred ca am dreptul de a alege de a da sau nu un interviu in cazul in care consider ca publicatia respectiva procedeaza in acest sens (fac trimitere la articolul din 8 ianuarie 2015).

Alina Matei: Domnule Decan, se spune ca orice viata incepe de mai multe ori (Tudor Arghezi). Vi s-a intamplat? De cate ori?

Serban Lovin: Imi place mai mult partea din Arghezi atunci cand spune ca nu crede decat ceea ce poate pipai, gusta, simti. Partea cu inceputul vietii de mai multe ori as reformula-o in sensul ca dupa o cadere va urma o ascensiune, ori cam asa este si viata unui avocat. Ai parte si de victorii si de infrangeri, dar mereu te ridici, te scuturi de amaraciune si… reincepi. E bine sa incerci sa ai (e greu ca avocat din aceasta perspectiva) o viata personala, hobby-uri, proiecte in afara profesiei care sa te puna la lucru si la altceva in afara de drept. Va amintiti ca m-ati surprins si in ipostaze motociclistice.

Alina Matei: Cum luptati impotriva practicarii avocaturii clandestine?

Serban Lovin: Un ajutor imens va fi acordat acestei lupte prin hotararea ce se va pronunta de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie a Romaniei pe 21 septembrie 2015. Nu cred ca poate exista o hotarare a acestei instante care sa ”valideze” opinia B. Cred ca dupa aceasta pronuntare nu vor mai exista unitati de parchet care sa se pronunte in sensul ca renunta la urmarirea penala si aplica o amenda sau alte solutii aflate in total dezacord cu ceea ce se intampla in fapt. Ma bucur ca, finalmente, initiativa a apartinut Procurorului General. Probabil ca, in 2016, nu vom vedea decat trimiteri in judecata si, in 2017, sa putem spune ca fenomenul este eradicat. Astfel, Romania ar „pierde” calitatea dobandita de „exportator de faradelege” (ma refer la faptul ca prin structurile ce practica avocatura ilegal dobandesc ilegal calitatea de avocat cetateni straini) si nu s-ar mai vorbi urat despre tara noastra la inca un capitol.

Alina Matei: Cum va pregatiti in perspectiva examenului de admitere in profesie?

Lovin Serban: Avem strategii pe termen scurt si lung. In acest sens, am adoptat deja doua hotarari de consiliu, una in ceea ce priveste reducerea la jumatate a taxei de inscriere pe tabloul avocatilor a celor ce vor promova examenul de intrare in profesie la Baroul Ilfov. O a doua are ca inspiratie colaborarea UNBR si INM in ceea ce priveste practica auditorilor de justitie. Astfel am hotarat ca pot fi primiti in vederea efectuarii unui stagiu de practica studenti ai facultatilor de drept. S-au inscris in proiect deja cateva forme de exercitare a profesiei din cadrul baroului nostru, acum asteptam sa vedem cum va fi primita oferta noastra.

Alina Matei: Un mesaj, va rog, pentru utilizatorii JURIDICE.ro.

Serban Lovin: Pot sa va fac reclama? Cititi in continuare aceasta publicatie echidistanta si serioasa. O publicatie ce respecta juristul, oricarei profesii i-ar apartine acesta.

Alina Matei: Multumesc pentru ca ati stat de vorba cu mine.

Serban Lovin: Eu va multumesc pentru onoarea ce mi-ati facut-o.

Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Materii / Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul securităţii sociale
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Drepturile omului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu
Studii
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Top Legal
Avocaţi
Consilieri juridici
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Poezii
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Revista revistelor juridice
Wisdom stories

J   Servicii   Membership   Comunicare   Documentare   Legal Talent Search   Partnership   Servicii tehnice