« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti
D&B DAVID SI BAIAS
 

ICCJ. Condiții pentru deductibilitatea fiscală a cheltuielilor cu serviciile de management și consultanță
14.07.2015 | Corina CIOROABĂ

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că, în conformitate cu dispozițiile art. 145 alin. (3) lit. a) și alin. (8) C. fisc., precum și pct. 48 din Normele metodologice de aplicare a C. fisc., pentru a admite deductibilitatea fiscală a cheltuielilor cu serviciile de management, consultanță sau alte prestării de servicii, dar și a TVA, se impune prezentarea de probe care să facă dovada prestării efective a serviciilor, dar și a legăturii cheltuielilor la care se referă cu activitatea curentă a contribuabilului. Înalta Curte reține că, având în vedere marea diversitate a serviciilor de management, asistență sau alte servicii, legea română, inclusiv Normele metodologice, nu fixează o listă exhaustivă de mijloace de probă admisibile pentru a dovedi faptul că serviciile au fost efectiv prestate. În acest sens, la pct. 48 din Norme, sunt prevăzute cu titlu exemplificativ câteva mijloace de probe admisibile pentru a dovedi că serviciile au fost efectiv prestate, cum ar fi situații de lucrări, procese-verbale de recepție, rapoarte de lucrări, studiu de fezabilitate, de piață, însă pot fi produse de către contribuabil și alte probe în funcție de specificul activității desfășurate. În privința legăturii cheltuielilor cu activitatea curentă a contribuabilului, Înalta Curte reține că trebuie să se aibă în vedere posibilitățile interne ale societății față de care nu se poate realiza activitatea la standardele impuse de acționariatul acesteia. În speță, Înalta Curte a apreciat că reclamanta a justificat realizarea serviciilor prestate, prezentând rapoarte de activitate din care rezultă că au fost prestate servicii de evaluare și pregătire profesională a personalului, servicii de angajare, salariați temporar, servicii de instalare, reparare și întreținere, servicii de publicitate și organizare de tombolă, servicii de transport național și internațional de mărfuri, servicii necesare pentru realizarea obiectului de activitate al societății, comerțul cu amănuntul de produse alimentare, băuturi și tutun în cadrul lanțului de magazine pe care îl administrează. Prin urmare, sunt îndeplinite condițiile de pentru a beneficia de deducerea cheltuielilor aferente achiziționării de servicii și a taxei pe valoarea adăugată, soluția primei instanțe în acest sens fiind temeinică și legală. (Decizia nr. 1261 din 12 martie 2014 pronunţată în recurs de Secţia de contencios administrativ și fiscal a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect anulare în parte decizie de impunere)

Corina Cioroabă

 
Secţiuni: Fiscalitate, Jurisprudența ÎCCJ, Media & Publicitate, Selected | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD