Secţiuni » Arii de practică » Business » Fiscalitate
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti

Sistemul de raportare contabilă la data de 30 iunie 2015 și modificarea unor reglementări contabile
15.07.2015 | Ioana SÂRBU

JURIDICE - In Law We Trust

În Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 509 din 9 iulie 2015 a fost publicat OMFP nr. 773/2015 pentru aprobarea Sistemului de raportare contabilă la 30 iunie 2015 a operatorilor economici și pentru modificarea unor reglementări contabile („OMFP nr. 773/2015”).

1. Sistemul de raportare contabilă la data de 30 iunie 2015

Principalele categorii de entități care întocmesc raportări contabile la data de 30 iunie 2015 sunt:
– cele cărora le sunt incidente prevederile OMFP nr. 1802/2014 și care în exercițiul financiar precedent au înregistrat o cifră de afaceri mai mare de 220.000 LEI;
– cele cărora le sunt incidente prevederile OMFP nr. 1286/2012 și care în exercițiul financiar precedent au înregistrat o cifră de afaceri mai mare de 220.000 LEI;
– operatorii economici al căror exercițiu financiar este diferit de anul calendaristic;
– subunități deschise în România de societăți rezidente în state aparținând Spațiului Economic European, indiferent de exercițiul financiar ales.

OMFP nr. 773/2015 include:
– normele metodologice privind întocmirea și depunerea raportărilor contabile la 30 iunie 2015, incluzând cerințe specifice pentru fiecare categorie de entități raportoare;
– formularele de raportare.

Termenul pentru depunerea raportărilor contabile la data de 30 iunie 2015 la unitățile teritoriale ale Ministerului Finanțelor Publice este 17 august 2015.

Entitățile autorizate, reglementate și supravegheate de BNR, respectiv de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), vor depune la unitățile teritoriale ale Ministerului Finanțelor Publice raportări contabile la data de 30 iunie 2015 în formatul și conform termenelor prevăzute de reglementările emise de BNR, respectiv de ASF.

2. Modificarea unor reglementări contabile

Următoarele modificări legislative sunt aduse prevederilor OMFP nr. 1802/2014:
a) pentru indicatorii: total active și cifra de afaceri, prevăzuți la alineatele (2)-(4) ale punctului 9 din cadrul Secțiunii 1.3. – „Categorii de entități raportoare”, s-a stabilit și nivelul în moneda națională (LEU). Anterior acest nivel era stabilit doar în EUR.
b) funcțiunea conturilor:
– 345 – Produse finite
– 347 – Produse agricole
– 348 – Diferențe de preț la produse
– 361 – Active biologice de natura stocurilor
– 368 – Diferențe de preț la active biologice de natura stocurilor
– 711 – Venituri aferente costurilor stocurilor de produse.

Prevederile OMFP nr. 773/2015 au intrat în vigoare la data de 9 iulie 2015.

Ioana Sârbu
Partner, Tax Advisory DUNCEA, ȘTEFĂNESCU & ASOCIAȚII

Secţiuni: Drept comercial, Fiscalitate, Lege 9, Selected | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO