Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DIICOT. Infracţiuni din domeniul criminalităţii informatice. Percheziții domiciliare, reținere, control judiciar
16.07.2015 | Camelia ENACHE, Georgiana-Camelia LUCIU, Camelia ENACHE

Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

DIICOT. Infracţiuni din domeniul criminalităţii informatice. Percheziții domiciliare, reținere, control judiciar.

La data de 14 iulie 2015, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate au efectuat un număr de 16 percheziții domiciliare pe raza municipiului București şi judeţelor Timișoara, Iași, Craiova, Drobeta Turnu Severin, Oradea şi Făgăraș în cadrul unei acţiuni privind săvârşirea de către mai multe persoane a unor infracţiuni din domeniul criminalităţii informatice.

În cauză s-a dispus începerea urmăriri penale împotriva a unui număr de 12 suspecţi pentru săvârşirea infracţiunilor de: constituirea unui grup infracţional organizat, alterarea integrităţii datelor informatice, operaţiuni ilegale cu dispozitive şi programe informatice, acces ilegal la un sistem informatic, fals informatic, fraudă informatică, efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos şi spălare de bani.

Astfel, în primăvara anului 2013, autorităţile judiciare române s-au sesizat cu privire la existența mai multor utilizatori care activează pe forumul on-line darkode.com/darkode.me, specializat în activități din sfera criminalității informatice.
Pe forum au fost indentificaţi până la această dată un număr de 12 cetăţeni români care şi-au creat conturi de utilizator prin intermediul cărora au comunicat între ei, au comercializat date confidențiale, precum cele aparținând unor instrumente de plată electronică și au coordonat modalități specifice de executare a unor atacuri informatice asupra unor sisteme informatice.
Există suspiciunea că, folosindu-se de informațiile deţinute, suspecţii ar fi inițiat și executat atacuri informatice împotriva unor servere care găzduiau diverse site-uri pe internet, precum și atacuri de tip „phishing” împotriva clienților unor platforme financiare online.
Cu privire la un suspect din dosar s-a acţionat în cadrul unei echipe comune de anchetă (JIT) cu autorităţile judiciare din Marea Britanie, Finlanda şi Slovenia constituită cu sprijinul EUROJUST şi EUROPOL.

La data de 14 iulie 2015, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaţilor S. G. şi R. R. I. şi măsura controlului judiciar a inculpaţilor A. I. I. şi I. A. A. pentru săvârşirea infracţiunilor de fals informatic, operaţiuni ilegale cu dispozitive şi programe informatice, efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos, acces ilegal la un sistem informatic, constituirea unui grup infracţional organizat.

În cauză, există suspiciunea rezonabilă că, în perioada 2013-2014, inculpatul R. R. I., în baza aceleaşi rezoluţii infacţionale, s-a implicat, alături de alţi suspecţi cercetaţi în prezenta cauză, în lansarea mai multor atacuri de tip „phishing” împotriva utilizatorilor legitimi ai unei platforme/serviciu online de plăţi, şi totodată împotriva clienţilor unei bănci situate pe teritoriul Germaniei, în scopul obţinerii de date confidenţiale aferente conturilor personale, date susceptibil a fi utilizate ulterior în cadrul altor activităţi infracţionale cu specific informatic.
Totodată, în cauză există suspiciunea rezonabilă că pe parcursul anului 2014, inculpatul S. G. a achiziţionat prin intermediul internetului, de la mai multe persoane, date confidenţiale aferente unor carduri bancare, de regulă carduri de credit emise de instituţii financiare din SUA şi Anglia transferând fără drept sume de bani către mai multe persoane atât din SUA, cât şi din Marea Britanie, care foloseseau acte de identitate false pentru a ridica sumele de bani transferate.

Cu ocazia percheziţiilor efectuate în cauză au fost găsite şi ridicate sistemele informatice utilizate în activitatea infracțională.

De asemenea, au fost efectuate descinderi simultane la domiciliile a aproximativ 50 de membri ai grupării din 15 state, sincronizate şi coordonate de către FBI şi EUROPOL.

La acțiune au participat poliţişti din cadrul DCCO – Serviciul de Combatere a Criminalităţii Informatice şi din cadrul BCCO București, Timișoara, Iași, Craiova, Oradea și Braşov, ofițeri din cadrul National Crime Agency din Marea Britanie şi precum şi echipe de intervenţie din cadrul Jandarmeriei Române.

Suportul tehnic şi informativ a fost asigurat de către Serviciul Roman de Informaţii şi Direcţia Operaţiuni Speciale din IGPR.

Pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

:: sursa: www.diicot.ro

Georgiana-Camelia Luciu
Camelia Enache

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti