Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DNA. Spălare a banilor, luare de mită, trafic de influenţă. Trimitere în judecată
17.07.2015 | Mădălina MIHALCEA, Georgiana-Camelia LUCIU, Mădălina MIHALCEA

Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

DNA. Spălare a banilor, luare de mită, trafic de influenţă. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus trimiterea în judecată,
sub control judiciar, a inculpatului D. G., în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de spălare a banilor,
și în stare de libertate, a inculpaţilor:
D. C., ministru al Internelor și Reformei Administrative (în perioada 5 aprilie 2007 – 22 decembrie 2008), în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de luare de mită,
N. V. R., şef de cabinet al Ministrului de Interne şi Reformei Administrative, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
trafic de influenţă,
spălarea banilor,
complicitate la luare de mită,
B. M. C., prefect al judeţului Buzău, la data comiterii faptei, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de spălarea banilor.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În calitate de ministru al Internelor și Reformei Administrative, în cursul anului 2007, prin intermediul inculpatului N. V. R., inculpatul D. C. a pretins, iar în luna februarie 2008, a primit suma de 500.000 de euro de la un denunţător, beneficiar al unor drepturi litigioase.
Această sumă de bani a fost pretinsă și primită de inculpatul D. C. pentru a-și exercita atribuţiile de îndrumare şi coordonare a activităţii prefecţilor într-o modalitate care să asigure emiterea unui titlu de proprietate asupra unui teren de 15 ha aflat în intravilanul municipiului Buzău de către Comisia judeţeană pentru stabilirea dreptului de proprietate. În acest sens, inculpatul D. C. a luat legătura cu B. M. C., prefect al judeţului Buzău la acea dată, solicitându-i ajutorul în această problemă.
În schimbul promisiunii de exercitare a influenței în scopul menționat mai sus, inculpatul N. V. R., în calitate de şef de cabinet al Ministrului de Interne şi Reformei Administrative, a pretins și a primit de la aceeași persoană suma de 600.000 euro.
Urmare a acestor „intervenții”, în perioada 2007-2008, cu ocazia discuţiilor purtate de către denunțător cu inculpatul B. M. C., acesta din urmă i l-a prezentat pe inculpatul D. G. ca fiind persoana de contact pentru rezolvarea tuturor aspectelor referitoare la terenurile de pe raza municipiului Buzău.
Aflând poziția terenului respectiv, inculpatul B. M. C. i-a subliniat denunțătorului faptul că nu poate fi restituită suprafața respectivă pe vechiul amplasament, întrucât este vorba de “un teren foarte mare şi foarte valoros”. Ulterior, s-au reconstituit drepturile litigioase, după cum urmează:
– 59.518 m.p. în centrul municipiului Buzău, chiar la drumul naţional,
– 14.085 m.p. în centrul municipiului Buzău, aproximativ în spatele terenului sus-menţionat,
– 6.397 m.p. tot în centrul municipiului Buzău, între cele două terenuri sus-menţionate,
– 70.000 m.p. la intrarea în municipiul Buzău dinspre Bucureşti, tot cu ieşire la drumul naţional.
Pentru “sprijinul oferit”, cu prilejul unei alte întâlniri, inculpatul B. M. C. a pretins de la denunțător suma de 1.000.000 euro, primind într-un final 700.000 euro, solicitare motivată de „locaţia terenurilor şi existenţa mai multor persoane decidente”, dispunând totodată ca transferul sumelor de bani, ce urmau a fi remise, să se realizeze prin intermediul conturilor persoanele ale inculpatului D. G. Acest lucru s-a și întâmplat ulterior, după ce Comisia judeţeană pentru stabilirea dreptului de proprietate a emis titlul de proprietate asupra terenurilor în suprafață de 15 ha.
Totodată, pentru a masca originea sumelor primite cu titlu de mită şi pentru a evita tragerea la răspundere penală, au fost încheiate mai multe contracte de vânzare-cumpărare, având ca obiect tranzacţii imobiliare fictive între persoanele implicate în săvârşirea infracţiunilor de corupţie.

În cauză, procurorii au dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra bunurilor mobile şi imobile aflate în proprietatea inculpaților.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.

Dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

Această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

:: sursa: www.pna.ro

Georgiana-Camelia Luciu
Mădălina Mihalcea

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti