Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Titularii căii de atac împotriva sentinţei prin care instanţa se pronunţă asupra acordului de recunoaştere a vinovăţiei. Inadmisibilitate
22.07.2015 | Anda-Laura TĂNASE

Secţiuni: CCR, Drept constitutional, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

În Monitorul Oficial al României nr. 521 din data de 13 iulie 2015 a fost publicată Decizia Curții Constituționale nr. 407/2015 referitoare la respingerea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 488 alin. (1) din Codul de procedură penală.

Excepția de neconstituționalitate a fost ridicată din oficiu de către Curtea de Apel București – Secția I penală.

Obiectul excepţiei de neconstituţionalitate îl constituie dispoziţiile art. 488 alin. (1) din Codul de procedură penală, cu denumirea marginală Calea de atac împotriva sentinţei prin care instanţa se pronunţă asupra acordului de recunoaştere a vinovăţiei, care au următorul conţinut: ”(1) Împotriva sentinţei pronunţate potrivit art. 485, procurorul şi inculpatul pot declara apel, în termen de 10 zile de la comunicare.”

Autorul excepţiei de neconstituţionalitate susţine că dispoziţiile legale criticate încalcă prevederile constituţionale ale art. 16 referitor la Egalitatea în drepturi şi art. 21 referitor la Accesul liber la justiţie.

Examinând excepţia de neconstituţionalitate, Curtea constată că, prin Decizia nr. 235 din 7 aprilie 2015, a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile art. 488 din Codul de procedură penală, precum şi soluţia legislativă cuprinsă în art. 484 alin. (2) din Codul de procedură penală, care exclude persoana vătămată, partea civilă şi partea responsabilă civilmente de la audierea în faţa instanţei de fond penală, sunt neconstituţionale.

Aşa fiind, având în vedere dispoziţiile art. 29 alin. (3) din Legea nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, potrivit cărora”(3) Nu pot face obiectul excepţiei prevederile constatate ca fiind neconstituţionale printr-o decizie anterioară a Curţii Constituţionale”, precum şi faptul că, în prezenta cauză, Curtea Constituţională a fost sesizată prin Încheierea din 27 noiembrie 2014, dată anterioară pronunţării şi publicării Deciziei nr. 235 din 7 aprilie 2015, Curtea constată că prezenta excepţie a devenit inadmisibilă şi urmează a fi respinsă ca atare.

Astfel, Curtea decide:
Respinge, ca devenită inadmisibilă, excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 488 alin. (1) din Codul de procedură penală.

Anda-Laura Tănase

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti