« Secţiuni « Articole « RNSJOpiniiPovestim cărţi
Opinii
 1 comentariu

Moartea domnului avocat
16.03.2015 | Ștefan VLAD

JURIDICE - In Law We Trust ZRVP

Pe Ștefan Dorin Bartha nu l-am cunoscut îndeaproape. Ne întâlneam uneori la instanțele din București, ne salutam grăbiți, respectuos, dar sumar, cu un salut căruia eu (și probabil și alți avocați) îi atribui întotdeauna același înțeles: nu știu cum te numești, dar te știu. Te recunosc. Te-am văzut de atâtea ori pe aici, încât faci deja parte din „peisaj”. Nici la obișnuita și delicioasa șuetă de la fumoarul avocaților de la Curtea de Apel nu l-am văzut vreodată, lucru rar pentru un avocat de litigii din București, pe care nu mi-l pot explica decât prin faptul că, probabil, nu era fumător. În fine, nu am fost adversari la bară și, dacă stau mai bine să mă gândesc, cred că nici măcar numele nu i l-am cunoscut.

Și totuși, atunci când într-una din zilele trecute am aflat că un avocat a murit în sala de judecată, am știut imediat cine e. Nu, să nu vă închipuiți că prin cine știe ce minuni am avut vreo revelație paranormală. Dar senzația pe care am încercat-o la aflarea veștii a fost aceea a unei certitudini: nu știu cum te numești, dar te știu. Te recunosc. Am văzut cu ochii minții și ai sufletului scena morții și atunci l-am recunoscut. Nu îi cunoșteam numele, dar îl știam. Îl recunoscusem. Nu putea fi decât cel pe care îl întâlneam mereu la instanțe și pe care îl salutam întotdeauna în grabă cu același salut sumar. Era același avocat „din peisaj”, măcinat de dorința de a apăra, în primul rând, oamenii și, abia apoi, textele de lege. Era același avocat pentru care dreptul este mai mult decât o simplă înșiruire de articole, la fel cum viața este mai mult decât o simplă înșiruire de secunde. Era același avocat care adoarme cu pledoarii pe post de vise și pentru care a te trezi brusc din somn la ora 3 dimineața doar pentru a-ți nota o idee este un fapt banal. Era același avocat pentru care a te lupta până la moarte poate să fie mai mult decât o simplă figură de stil. Ce contează că nu-i știam numele! Ce contează că nu-i reconstituiam chipul! Am știut că este el, am știut că ești tu, am știut că puteam fi eu. Am știut clar!

Între două ședințe de judecată, Ștefan Dorin Bartha a murit. El a plecat de la judecata noastră spre o alta Judecată, pentru care niciodată nu primești citație, iar sentințele sunt întotdeauna fără cale de atac. Ștefan Dorin Bartha a murit pe scenă și a plecat să-și găsească liniștea acolo unde drepții nu au nevoie de apărare. Îl voi regăsi însă, de acum înainte, în fiecare salut respectuos și sumar pe care vi-l voi adresa în grabă în fiecare dimineață, alergând între două ședinte de judecată; de acum înainte însă, voi ști cum vă numiți, domnule avocat.

Avocat Ștefan VLAD
SCP VLAD, MINEA, CENUȘE ȘI ASOCIAȚII SCA

 
Secţiuni: Opinii | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill
Concurs eseuri ZRVP

Până acum a fost scris un singur comentariu cu privire la articolul “Moartea domnului avocat”

 1. Doina SAFTA spune:

  Am aflat acum, cu stupefactie, de moartea domnului avocat Bartha.
  Imi aduc aminte de o discutie scurta la usa liftului, cand domnul avocat imi povestea, cu multa mandrie parinteasca, despre fiica sa.
  Regret enorm disparitia dumnealui si transmit sincere condoleante familiei si tuturor celor care il plang.
  Avocatul Stefan Bartha a fost, in primul rand, un domn.
  Cu stima si durere,

  executor judecatoresc Doina Safta

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD