Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare
 1 comentariu

Moartea domnului avocat


16 martie 2015 | Ștefan VLAD
Secţiuni: Opinii
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

Pe Ștefan Dorin Bartha nu l-am cunoscut îndeaproape. Ne întâlneam uneori la instanțele din București, ne salutam grăbiți, respectuos, dar sumar, cu un salut căruia eu (și probabil și alți avocați) îi atribui întotdeauna același înțeles: nu știu cum te numești, dar te știu. Te recunosc. Te-am văzut de atâtea ori pe aici, încât faci deja parte din „peisaj”. Nici la obișnuita și delicioasa șuetă de la fumoarul avocaților de la Curtea de Apel nu l-am văzut vreodată, lucru rar pentru un avocat de litigii din București, pe care nu mi-l pot explica decât prin faptul că, probabil, nu era fumător. În fine, nu am fost adversari la bară și, dacă stau mai bine să mă gândesc, cred că nici măcar numele nu i l-am cunoscut.

Și totuși, atunci când într-una din zilele trecute am aflat că un avocat a murit în sala de judecată, am știut imediat cine e. Nu, să nu vă închipuiți că prin cine știe ce minuni am avut vreo revelație paranormală. Dar senzația pe care am încercat-o la aflarea veștii a fost aceea a unei certitudini: nu știu cum te numești, dar te știu. Te recunosc. Am văzut cu ochii minții și ai sufletului scena morții și atunci l-am recunoscut. Nu îi cunoșteam numele, dar îl știam. Îl recunoscusem. Nu putea fi decât cel pe care îl întâlneam mereu la instanțe și pe care îl salutam întotdeauna în grabă cu același salut sumar. Era același avocat „din peisaj”, măcinat de dorința de a apăra, în primul rând, oamenii și, abia apoi, textele de lege. Era același avocat pentru care dreptul este mai mult decât o simplă înșiruire de articole, la fel cum viața este mai mult decât o simplă înșiruire de secunde. Era același avocat care adoarme cu pledoarii pe post de vise și pentru care a te trezi brusc din somn la ora 3 dimineața doar pentru a-ți nota o idee este un fapt banal. Era același avocat pentru care a te lupta până la moarte poate să fie mai mult decât o simplă figură de stil. Ce contează că nu-i știam numele! Ce contează că nu-i reconstituiam chipul! Am știut că este el, am știut că ești tu, am știut că puteam fi eu. Am știut clar!

Între două ședințe de judecată, Ștefan Dorin Bartha a murit. El a plecat de la judecata noastră spre o alta Judecată, pentru care niciodată nu primești citație, iar sentințele sunt întotdeauna fără cale de atac. Ștefan Dorin Bartha a murit pe scenă și a plecat să-și găsească liniștea acolo unde drepții nu au nevoie de apărare. Îl voi regăsi însă, de acum înainte, în fiecare salut respectuos și sumar pe care vi-l voi adresa în grabă în fiecare dimineață, alergând între două ședinte de judecată; de acum înainte însă, voi ști cum vă numiți, domnule avocat.

Avocat Ștefan VLAD
SCP VLAD, MINEA, CENUȘE ȘI ASOCIAȚII SCA

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional

Subscribe
Notify of
1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro