Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Alex Kis: Restituiri anormale. Nulități


21 iulie 2015 | Ioana-Bianca TOFAN
Secţiuni: Drept civil, Revista revistelor juridice
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

Avocat Alex Kis a publicat, în revista Pandectele Române nr. 6/2015, articolul intitulat ”Restituiri anormale. Nulități”.

Un act juridic este nul când se găsește privat de efectele legii sau când un obstacol în natură îl face inutil. În toate aceste cazuri de nulitate se poate naște ceea ce se numește obligația de restituire, care face parte din marea clasă numită restituiri anormale.

Restituirile anormale sunt acelea care nu rezultă din finalitatea executării unui act juridic.

Indiferent că este vorba despre o restituire în natură sau prin echivalent, nulitatea va da actului juridic posibilitatea existenței acestora în mâinile creditorului.

Instanța poate, în mod excepțional, să refuze restituirea atunci când ar avea ca efect acordarea uneia dintre părți unui avantaj necuvenit, cu excepția cazului în care s-ar modifica întinderea sau modalitățile restituirii, în acest caz avantajul fiind considerat unul cuvenit.

Dacă contractul nu a fost încă executat la momentul la care anularea este pronunțată, părțile nu mai sunt ținute la a-l executa. Dacă, din contră, acestea l-au executat, ele sunt obligate la restituiri reciproce.

Nulitatea unui act juridic nu va activa rezerva obligației de restituire în măsura în care nu s-a executat nimic de pe urma actului.

În ceea ce privește excepțiile de la cursul normal al restituirilor, acestea presupun ipoteza în care anularea intervine pentru incapacitate, dispensa de restituire care se ivește în virtutea contractului anulat se naște când avem o îmbogățire. Codul civil înglobează și principiul latin “nemo auditur propriam generalibus allegans” tot la materia dreptului obligațional, prin dispozițiile art. 1.517.

Restituirea se face în principiu în natură și numai în caz excepțional prin echivalent.

În ceea ce privește acțiunea în declararea nulității, dacă o acțiune în constatarea nulității absolute a unui act juridic este admisă, părțile trebuie să-și restituie integral și reciproc prestațiile făcute.

În legătură cu fructele produse de lucru, și în cazul anulării unei convenții, lucrul obiect al contractului poate să producă fructe civile și naturale. Astfel, dacă acesta a fost de bună-credință, necunoscător al viciului convenției care s-a ivit, el poate conserva fructele. În celelalte cazuri, el trebuie să le restituie.

Textele legale arată că obligația de restituire nu este afectată de vreo excepție în cazul în care bunul piere parțial sau total sau chiar nu continuă să mai existe în patrimoniul obligației. Excepțiile limitative intervin numai în cazul în care dispariția materială sau juridică a bunului se datorează unui eveniment exterior voinței debitorului, iar acesta să nu fi fost de rea-credință, sau dacă a fost de rea-credință, atunci mai are totuși posibilitatea să dovedească faptul că bunul ar fi pierit și dacă ar fi fost deja predat creditorului.

În ceea ce privește prescripția, dispozițiile art. 2.525 C. civ. prevăd o regulă ce operează, în principiu, cu efect retractiv, astfel încât prestațiile executate în temeiul acestuia devin lipsite de obiectul și cauza actului, în temeiul căruia se credeau că au fost executate, fiind supuse restituirii, în natură sau prin echivalent.

Ioana-Bianca Tofan

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional









Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro