Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

CCBE ref. proiectul de lege privind supravegherea în masă din Franța


21 iulie 2015 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Afaceri transfrontaliere, Cyberlaw, Drept penal, SELECTED, UNBR+INPPA+Barouri
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

Consiliul Barourilor și al Societăților de Drept din Europa (CCBE) a dat publicității miercuri, 15 iulie 2015, un comunicat cu privire la propunerile făcute pentru revizuirea proiectului de lege privind supravegherea în masă.

Președintele Franței, împreună cu Președintele Senatului și alți 60 de membri ai Adunării Naționale, au solicitat, pe 25 iunie 2015, Curții Constituționale a Franței să revizuiască proiectul de lege privind supravegherea în masă. CCBE a intervenit, la solicitarea Consiliului Național al Barourilor din Franța, întrucât cazul privește aspecte de bază ale profesiilor legale, precum și libertățile fundamentale ale cetățenilor.

Proiectul prevede că serviciile de informații pot intercepta convorbirile private și pot pune microfoane în camere, ”pentru a apăra și promova interesele fundamentale ale națiunii”. Îngrijorările sunt generate de exprimarea ambiguă care vine în susținerea unei asemenea măsuri, precum și de lipsa unui mecanism judiciar care să controleze interceptările.

Interceptările pot fi solicitate de Premier, după ce autoritatea de informații își oferă acordul. Însă, în caz de urgență, nu este necesară consultarea autorității, chiar și cu privire la profesiile protejate: jurnaliști, judecători și avocați.

În legătură cu sistemele de supraveghere în masă promovate de proiectul legislativ, CCBE solicită ca acestea să fie limitate la stocarea datelor care prezintă potențiale amenințări. Deși proiectul prevede că Consiliul de Stat este responsabil cu controlul judiciar, este necesar ca un avocat, desemnat de reclamant, să poată analiza dovezile, chiar și cele confidențiale.

CCBE reamintește de decizia Curții Districtuale de la Haga, din 1 iulie 2015, prin care s-a recunoscut faptul că supravegherea în masă încalcă drepturile fundamentale. Instanța a obligat statul să oprească interceptările dintre avocați și clienți.

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional
JURIDICE Comunicare
JURIDICE pentru studenti









Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro