Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DNA-Târgu Mureș. Abuz în serviciu, fals intelectual, evaziune fiscală, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, mărturie mincinoasă. Trimitere în judecată
22.07.2015 | Camelia ENACHE, Georgiana-Camelia LUCIU, Camelia ENACHE

Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

DNA-Târgu Mureș. Abuz în serviciu, fals intelectual, evaziune fiscală, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, mărturie mincinoasă. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Târgu Mureş au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaţilor:
I. A. director executiv adjunct al DGFP Mureş – Activitatea de Inspecţie Fiscală, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor de:
abuz în serviciu contra intereselor publice în formă continuată,
fals intelectual în formă continuată,
complicitate la evaziune fiscală (două infracțiuni),
complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată,
complicitate la uz de fals;
M. V. administrator al S. C. APCOM SELECT S. A., la data faptelor, în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor de:
– evaziune fiscală,
complicitate la stabilirea cu rea-credinţă de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuţiilor, având ca rezultat obţinerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensări datorate bugetului general consolidat,
fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată,
instigare improprie la abuz în serviciu contra intereselor publice (două infracțiuni),
instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice,
instigare improprie la fals intelectual (două infracțiuni),
instigare la fals intelectual,
complicitate la evaziune fiscală;
S.C. APCOM SELECT S.A. Tg. Mureş, în sarcina căreia s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor de:
evaziune fiscală,
stabilirea cu rea-credinţă de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuţiilor, având ca rezultat obţinerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensări datorate bugetului general consolidat,
uz de fals,
instigare improprie la abuz în serviciu contra intereselor publice (două infracțiuni),
instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice,
instigare improprie la fals intelectual (două infracțiuni),
instigare la fals intelectual;
C. I. C., director economic al S.C. APCOM SELECT S.A., la data faptelor, în sarcina căreia s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor de:
evaziune fiscală,
complicitate la stabilirea cu rea-credinţă de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuţiilor, având ca rezultat obţinerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensări datorate bugetului general consolidat;
M. D. E., asociat unic şi administrator la S. C. APCOM SELECT S. A., la data faptelor, în sarcina căreia s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor de:
evaziune fiscală,
uz de fals,
instigare improprie la abuz în serviciu contra intereselor publice (două infracțiuni),
instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice,
instigare improprie la fals intelectual (două infracțiuni),
instigare la fals intelectual;
B. E., coasociat şi administrator al unei societăţi comerciale, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată;
C. S. M., director economic în cadrul S. C. APCOM SELECT S. A., la data faptei, în sarcina căreia s-a reţinut săvârşirea infracţiunii de mărturie mincinoasă.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În luna iunie 2012, inculpatul I. A., în calitate de director executiv adjunct al DGFP Mureş şi conducător al activităţii de inspecţie fiscală a aceleiaşi instituţii, a oferit consiliere de specialitate inculpatei S.C. APCOM SELECT S.A. (prin intermediul inculpatei M. D. E.) și inculpatului M. V., direct şi prin intermediul inculpatei M. D. E., în sensul că i-a sfătuit pe aceştia cum să întocmească un contract de închiriere fictiv (care să poarte acelaşi număr şi dată cu cel încheiat în mod real la data de 20 decembrie 2007, dar care să conţină şi clauze fictive), pe care inculpata S.C. APCOM SELECT S.A. (prin intermediul inculpatei M. D. E.) să-l prezinte echipei de control din cadrul DGFP Mureş – Activitatea de Inspecţie Fiscală.
Ca urmare a sfaturilor primite, inculpata S.C. APCOM SELECT S.A. (prin intermediul inculpatei M. D. E.) a redactat în fals contractul respectiv de închiriere și un act adițional, înscrisuri ce au fost semnate de inculpații M. V. și B. E., și încredințate spre folosire inculpatei M. D. E. de inculpatul M. V. Ulterior, contractul de închiriere întocmit în fals a fost prezentat de inculpata S.C. APCOM SELECT S.A., prin intermediul inculpatei M. D. E., echipei de control DGFP Mureș, în vederea producerii de consecințe juridice.
În perioada iunie-iulie 2012, inculpatul I. A., în calitate de director executiv adjunct al DGFP Mureş şi conducător al activităţii de inspecţie fiscală a aceleiaşi instituţii, în timpul derulării unei inspecţii fiscale la S.C. APCOM SELECT S.A., i-a determinat pe membrii echipei de control ca, fără vinovăţie, prin omisiunea aducerii la cunoștință a caracterului fals al contractului de închiriere prezentat, să accepte prezentarea de către reprezentanţii societăţii verificate a respectivului contract.
Contractul de închiriere fictiv, încheiat între cele două societăți, prevedea clauze fictive, respectiv: o suprafaţă închiriată mai mică decât cea reală, mai exact 224,92 mp în loc de 910 mp, stabilirea datei de 1 ianuarie 2008 ca dată de intrare în vigoare a contractului în loc de 20 decembrie 2007, precum şi omisiunea menţionării mijloacelor fixe şi a obiectelor de inventar printre bunurile închiriate. Prin prezentarea contractului în forma falsificată s-a realizat ascunderea parţială a bunului/sursei impozabile, întrucât obligaţiile fiscale suplimentare stabilite în sarcina S.C. APCOM SELECT S.A. au fost calculate prin raportare la elementele conţinute de contractul în forma falsificată.
Această împrejurare a determinat întocmirea defectuoasă a Raportului de Inspecţie Fiscală, în care s-au constatat obligaţii de plată mult mai mici, nereale, ale societăţii verificate (TVA în cuantum de 16.405 lei, deşi soldul real al taxei pe valoarea adăugată de plată către bugetul general consolidat al statului pe care societatea îl datora era de 69.030 lei, penalităţile de întârziere reale în sumă de 91.275 lei şi dobânzile reale în sumă de 588.517 lei), precum şi obţinerea în acest mod a unui folos material echivalent pentru inculpata S.C. APCOM SELECT S.A., reprezentând diferenţa dintre obligaţia reală de plată şi cea stabilită prin raportul de inspecţie fiscală.
Totodată, în data de 3 iulie 2012, în realizarea aceleiași rezoluții infracționale, inculpatul I. A. a aprobat „Raportul de inspecţie fiscală” şi „Decizia de impunere privind obligaţiile fiscale suplimentare de plată stabilite de inspecţia fiscală” în mod nelegal, deşi avea cunoştinţă că la baza constatărilor fiscale din aceste înscrisuri stă un contract falsificat. Urmare a aprobării celor două acte, s-a stabilit în sarcina contribuabilului S.C. APCOM SELECT S.A. Târgu Mureş suma de 16.405 lei cu titlu de obligaţie fiscală principală (TVA), în loc de 748.822 lei (constând în TVA -obligaţie fiscală principală – 69.030 lei, penalităţi de întârziere – 91.275 lei şi dobânzi – 588.517 lei).
Prejudiciul adus bugetului general consolidat al statului constă în diferenţa dintre cele două sume, respectiv 732.417 lei, sumă ce a constituit totodată şi folos material echivalent pentru inculpata S.C. APCOM SELECT S.A. şi reprezentanta acesteia, inculpata M. D. E.
Faptele descrise anterior au fost comise de inculpata S.C. APCOM SELECT S.A., prin intermediul inculpaților M. V. şi M. D. E., în scopul ascunderii infracțiunilor comise în anii 2007 și 2008.
Astfel, prin ascunderea faptică şi scriptică a sursei taxabile, respectiv existenţa primului contract de închiriere, încheiat în mod real la data de 20 decembrie 2007, inculpata S.C. APCOM SELECT S.A., beneficiind de ajutorul inculpaților M. V. și C. I. C., a comis infracțiunea de evaziune fiscală, care s-a realizat prin:
neîndeplinirea obligaţiei de ajustare a TVA-ului în favoarea statului (aferentă lucrărilor de investiţii efectuate la obiectivul „Restaurant Pescăruş” între anii 2006-2007 în valoare totală de 2.328.488 lei, pentru care a dedus TVA în cuantum total de 669.259 lei, sumă cu care bugetul general consolidat al statului a fost prejudiciat la data de 25 ianuarie 2008),
– întocmirea decontului de TVA pentru luna decembrie 2007 cu menţiunea existenţei unui sold negativ al TVA, în cuantum de 439.731 lei şi depunerea acestuia în 16 ianuarie 2008 la AFP Târgu Mureş,
neaducerea la cunoştinţa organelor de inspecţie fiscală, cu ocazia efectuării controlului, a existenţei contractului de închiriere încheiat între S. C. APCOM SELECT S. A. și o societate comercială, administrată de inculpatul B. E.
La data de 25 iulie 2013, cu ocazia audierii, inculpata C. S. M. a făcut afirmații mincinoase cu privire la împrejurări esențiale din dosarul penal ce privește infracțiunile prezentate anterior.

Prejudiciul creat bugetului de stat de către inculpați prin comiterea faptelor descrise anterior a fost achitat integral până la finalizarea anchetei penale.

În cauză, procurorii au dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra clădirii restaurant Pescăruș situate în Târgu Mureș, aparţinând inculpatei S.C. APCOM SELECT S.A. Târgu Mureş până la concurenţa sumei de 900.000 lei, cu titlu de garantare a executării pedepsei amenzii.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Mureş cu propunerea de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

:: sursa: www.pna.ro

Georgiana-Camelia Luciu
Camelia Enache

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti