« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Întrebare preliminară cu privire la despăgubirile acordate victimelor unor infracțiuni
23.07.2015 | Mihaela MAZILU-BABEL

JURIDICE - In Law We Trust ZRVP

Judecătorul italian se întreabă cu privire la despăgubirile acordate victimelor unor infracțiuni. (C-167/15)

Situația de fapt:
1. lege națională de transpunere care – în măsura în care face trimitere, pentru acordarea despăgubirilor aflate în sarcina statului, la prevederile legilor speciale adoptate în favoarea victimelor unor infracțiuni – nu recunoaște victimelor infracțiunilor de drept comun săvârșite cu violență accesul la un sistem de drept material general de despăgubire
2. legea reglementează numai aspectele procedurale aferente situațiilor transfrontaliere ale accesului la sistemul menționat mai sus
3. conformitatea cu dreptul UE a unei astfel de transpuneri
4. posibilitatea ca dreptul UE să impună un sistem material de protecție din partea statului care să aibă vocație generală sau care să aibă, în orice caz, un conținut minim
5. aflarea, prin apelul la Curtea de Justiție, a criteriilor pentru determinarea acelui conținut minim de către instanța de trimitere.

Dispoziții incidente: articolul 12 alineatul (2) din Directiva 2004/80/CE

Articolul 12

(1) Dispozițiile privind accesul la despăgubire în situațiile transfrontaliere stabilite prin prezenta directivă funcționează în temeiul sistemelor în vigoare în statele membre de despăgubire a victimelor infracțiunilor premeditate săvârșite prin violență pe teritoriile lor respective.
(2) Toate statele membre asigură ca dispozițiile de drept intern prevăd existența unui sistem de despăgubire a victimelor infracțiunilor premeditate săvârșite prin violență pe teritoriile lor respective care să garanteze o despăgubire echitabilă și corespunzătoare a victimelor.

Mihaela Mazilu-Babel
Doctorand, Facultatea de Drept și Ştiințe Sociale, Universitatea din Craiova

 
Secţiuni: CJUE, Drept penal, Dreptul Uniunii Europene | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill
Concurs eseuri ZRVP

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD