Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Alexandra Patricia Braica: Particularităţi privind evaluarea funcţionarului public din administraţia publică centrală
24.07.2015 | Andreea BREBU

Secţiuni: C. administrativ, Dreptul muncii, Revista revistelor juridice
JURIDICE - In Law We Trust

Lector univ. dr. Alexandra Patricia Braica a publicat în Revista Română de Dreptul Muncii nr. 6/2015 articolul intitulat ”Particularităţi privind evaluarea funcţionarului public din administraţia publică centrală”.

Criza economică mondială a adus, de-a lungul unei perioade de cel puţin 7 ani, schimbări importante, generate în mare parte de criterii economice, în majoritatea domeniilor de activitate. În tot acest val de schimbări, funcţionarii publici s-au aflat în centrul atenţiei ca reprezentanţi ai statului şi singurii ofertanţi ai unor servicii ce riscă să fie caracterizate ca fiind de slabă calitate cauzată printre altele şi de o modalitate necompetitivă de recompensare a activităţii lor.

Acordându-se o tot mai mare importanţă managementului resurselor umane în acord cu necesităţile economice ale ţării şi cu o repartizare eficientă a personalului potrivit principiului maximizării rezultatelor şi minimizării resurselor utilizate, în ultima perioadă s-a observat o adaptare a legislaţiei privind modalitatea de evaluare a funcţionarului public în scopul creşterii competitivităţii şi impulsionării în acest domeniu.

În acord cu această viziune, anual, funcţionarii publici sunt evaluaţi prin acordarea de calificative în vederea înaintării lor în gradele profesionale următoare. Însă, criteriile de evaluare scapă uneori din vedere chestiuni precum influenţa timpului, subiectivismul evaluatorului sau eroarea de contrast, motiv pentru care, în opinia autoarei, dezvoltarea resurselor umane în cadrul instituţiilor publice trebuie să cuprindă şi oportunităţi de dezvoltare a carierei, precum şi provocări de natură să încurajeze flexibilitatea şi adaptabilitatea personalului la locul de muncă.

Deşi bine reglementată, modalitatea de evaluare a funcţionarilor publici se confruntă în continuare cu o doză de subiectivism şi superficialitate contrară dispoziţiilor legale ce încurajează onestitatea şi obiectivismul, fapt pentru care au apărut în practică situaţii paradoxale pe care autoarea le prezintă în concluzia articolului ca situaţii izolate, departe de existenţa unui fenomen în acest sens. De aceea, pentru ca dezvoltarea unui corp al funcţionarilor publici profesionist şi bine pregătit, în acord cu voinţa legiuitorului, să fie transpusă în practică în mod unanim este necesară o evaluare a standardelor de performanţă adaptate la fiecare funcţie în parte în raport de nevoile instituţiei şi de responsabilităţile generate de statutul de funcţionar public în calitate de reprezentant al unui stat membru al Uniunii Europene.

Andreea BREBU

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti