Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
Banner BA-01
Banner BA-02
Drept penal

DIICOT. Trafic de minori, furt calificat, tâlhărie, șantaj, camătă, constituire a unui grup infracțional organizat. Percheziții domiciliare

24 iulie 2015 | Camelia ENACHE, Georgiana-Camelia LUCIU, Camelia ENACHE

DIICOT. Trafic de minori, furt calificat, tâlhărie, șantaj, camătă, constituire a unui grup infracțional organizat. Percheziții domiciliare.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei de Investigaţii Criminale au efectuat, la data de 23 iulie 2015, un număr de 20 percheziţii domiciliare pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţelor Călăraşi şi Ialomiţa, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea a două grupuri infracţionale organizate specializate în săvârşirea infracţiunilor de trafic de minori, furt calificat, tâlhărie, șantaj și camătă.

În cauză, există suspiciunea rezonabilă că, începând cu prima jumătate a anului 2015, au fost constituite două grupuri infracționale organizate în scopul comiterii infracțiunilor de trafic de minori și șantaj, pe de o parte, respectiv șantaj și camătă de cealaltă parte.
Astfel, prima grupare infracțională constituită din cinci membri, persoane cunoscute ca fiind deosebit de violente, a avut ca scop racolarea de persoane de sex feminin, în special minore, în vederea exploatării sexuale a acestora (plasarea minorelor la diverși clienți în vederea întreținerii de acte sexuale, vinderea minorelor cu sume cuprinse între 600 și 1000 euro). Pe de altă parte, această grupare infracțională coagulată la începutul anului 2015 era direcționată, în funcție de împrejurări, în comiterea oricăror altor infracțiuni (șantaj, camătă, furt calificat), care le putea furniza un posibil câștig material sau un eventual respect în mediul infracțional.
Cea de-a doua grupare infracțională s-a creat de-a lungul timpului în jurul liderului acestui grup, o persoană cunoscută și respectată în lumea interlopă din București și județul Călărași. Un liant puternic, care a dat funcţionalitate şi a permis dezvoltarea grupului, l-au constituit relaţiile de rudenie în condiţiile în care majoritatea membrilor grupării sunt rude directe sau prin alianță.
Principala preocupare a acestei grupări a fost acordarea împrumuturilor bănești cu camătă, dar s-a constatat că o parte dintre membrii acestei grupări au obținut sume mari de bani și din desfășurarea unor activități economice care, în prezent, fac obiectul mai multor cercetări în dosare penale.
Din cercetările efectuate în cauză s-a constatat că principala activitate desfășurată de către membrii grupului era acordarea de împrumuturi bănești cu camătă persoanelor din anturajul acestora sau persoanelor recomandate de diverse persoane apropiate grupului.
În cazul în care datornicii nu mai aveau posibilitatea să restituie sumele împrumutate, precum și dobânda aferentă, care în toate cazurile depășea valoarea sumei împrumutate, membrii grupării exercitau presiuni și amenințări la adresa acestora și a familiilor lor, în cele din urmă ajungându-se la acte de violență fizică (urmărire și blocare în trafic, pătrunderea în locuințele părților vătămate prin forțarea ușii de acces, agresiuni repetate prin lovire cu pumnii, picioarele și corpuri contondente).

La sediul DIICOT- Structura Centrală vor fi aduse, în vederea audierii, un număr de 20 de persoane.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia de Operaţiuni Speciale şi Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă.

Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Speciale, DGPMB – Serviciul Grupuri Infracționale Violente, Serviciul Furturi Auto, Serviciul Criminalistic, Sectoarelor 1-6 Poliție, SPIR, IPJ Călărași, IPJ Ilfov – Serviciul de Investigații Criminale, Serviciul Acțiuni Speciale – IPJ Argeș, Buzău, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ilfov, Prahova.

Pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

:: sursa: www.diicot.ro

Georgiana-Camelia Luciu
Camelia Enache

Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership