Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DIICOT. Trafic de minori, furt calificat, tâlhărie, șantaj, camătă, constituire a unui grup infracțional organizat. Percheziții domiciliare


24 iulie 2015 | Camelia ENACHE, Georgiana-Camelia LUCIU, Camelia ENACHE
Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

DIICOT. Trafic de minori, furt calificat, tâlhărie, șantaj, camătă, constituire a unui grup infracțional organizat. Percheziții domiciliare.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei de Investigaţii Criminale au efectuat, la data de 23 iulie 2015, un număr de 20 percheziţii domiciliare pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţelor Călăraşi şi Ialomiţa, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea a două grupuri infracţionale organizate specializate în săvârşirea infracţiunilor de trafic de minori, furt calificat, tâlhărie, șantaj și camătă.

În cauză, există suspiciunea rezonabilă că, începând cu prima jumătate a anului 2015, au fost constituite două grupuri infracționale organizate în scopul comiterii infracțiunilor de trafic de minori și șantaj, pe de o parte, respectiv șantaj și camătă de cealaltă parte.
Astfel, prima grupare infracțională constituită din cinci membri, persoane cunoscute ca fiind deosebit de violente, a avut ca scop racolarea de persoane de sex feminin, în special minore, în vederea exploatării sexuale a acestora (plasarea minorelor la diverși clienți în vederea întreținerii de acte sexuale, vinderea minorelor cu sume cuprinse între 600 și 1000 euro). Pe de altă parte, această grupare infracțională coagulată la începutul anului 2015 era direcționată, în funcție de împrejurări, în comiterea oricăror altor infracțiuni (șantaj, camătă, furt calificat), care le putea furniza un posibil câștig material sau un eventual respect în mediul infracțional.
Cea de-a doua grupare infracțională s-a creat de-a lungul timpului în jurul liderului acestui grup, o persoană cunoscută și respectată în lumea interlopă din București și județul Călărași. Un liant puternic, care a dat funcţionalitate şi a permis dezvoltarea grupului, l-au constituit relaţiile de rudenie în condiţiile în care majoritatea membrilor grupării sunt rude directe sau prin alianță.
Principala preocupare a acestei grupări a fost acordarea împrumuturilor bănești cu camătă, dar s-a constatat că o parte dintre membrii acestei grupări au obținut sume mari de bani și din desfășurarea unor activități economice care, în prezent, fac obiectul mai multor cercetări în dosare penale.
Din cercetările efectuate în cauză s-a constatat că principala activitate desfășurată de către membrii grupului era acordarea de împrumuturi bănești cu camătă persoanelor din anturajul acestora sau persoanelor recomandate de diverse persoane apropiate grupului.
În cazul în care datornicii nu mai aveau posibilitatea să restituie sumele împrumutate, precum și dobânda aferentă, care în toate cazurile depășea valoarea sumei împrumutate, membrii grupării exercitau presiuni și amenințări la adresa acestora și a familiilor lor, în cele din urmă ajungându-se la acte de violență fizică (urmărire și blocare în trafic, pătrunderea în locuințele părților vătămate prin forțarea ușii de acces, agresiuni repetate prin lovire cu pumnii, picioarele și corpuri contondente).

La sediul DIICOT- Structura Centrală vor fi aduse, în vederea audierii, un număr de 20 de persoane.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia de Operaţiuni Speciale şi Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă.

Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Speciale, DGPMB – Serviciul Grupuri Infracționale Violente, Serviciul Furturi Auto, Serviciul Criminalistic, Sectoarelor 1-6 Poliție, SPIR, IPJ Călărași, IPJ Ilfov – Serviciul de Investigații Criminale, Serviciul Acțiuni Speciale – IPJ Argeș, Buzău, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ilfov, Prahova.

Pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

:: sursa: www.diicot.ro

Georgiana-Camelia Luciu
Camelia Enache

Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional
JURIDICE Comunicare
JURIDICE pentru studenti









Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro