Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

DNA. Primarul trimis in judecata pentru abuz in serviciu contra intereselor persoanelor


17.02.2009 | JURIDICE.ro, alina
Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust

Comunicat DNA:

"Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Pitesti  au dispus trimiterea in judecata a inculpatilor:
– GUTAU MIRCIA – primar al municipiului Rm.Valcea, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul a obtinut pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial;
– MESEA NICOLAE – consilier juridic la Primaria municipiului Rm. Valcea, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul a obtinut pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, in forma continuata;
– GEORGESCU ION – administrator la S.C. DANCOMAR S.R.L. Rm.Valcea, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de complicitate la abuz in serviciu, in forma continuata.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea situatie de fapt:

In perioada mai-iunie 2005, inculpatul Gutau Mircia, in calitate de primar al municipiului Rm.Valcea, impreuna cu inculpatul Mesea Nicolae, consilier juridic, cu intentie si-au exercitat in mod defectuos sarcinile de serviciu, prin initierea si derularea  unei proceduri de achizitie publica avand ca obiect "Dotari locuri de joaca pentru copii", cu incalcarea normelor legale. Astfel, Pimaria Rm Valcea, in calitate de autoritate contractanta, a  incheiat cu firma S.C. DANCOMAR S.R.L. Rm.Valcea, reprezentata de inculpatul Georgescu Ion, sase contracte de furnizare de produse, achizitie "Dotari locuri de joaca pentru copii", desi s-a derulat o singura procedura prin cerere de oferta, stabilindu-se achizitionarea unui singur loc de joaca.

Primaria a platit pentru componentele celor sase locuri de joaca suma de 852.636 RON, in conditiile in care acestea au fost cumparate de la o firma din Bulgaria la pretul de 321.622 RON. Societatea cumparatoare INTER GRUP COM SRL Rm. Valcea le-a revandut ulterior societatii DANCOMAR S.R.L. care le-a revandut Primariei. Prin interpunerea celor doua societati comerciale, la care inculpatul Georgescu Ion este administrator, Primaria Rm.Valcea a achitat catre beneficiarul contractului de achizitie publica suma de 531.014 RON  in plus fata de suma platita in mod real catre furnizorul bunurilor din Bulgaria. Aceasta este valoarea avantajelor patrimoniale obtinute de coinculpatul Georgescu Ion cu ajutorul  celorlalti doi inculpati, prin societatile interpuse, in detrimentul bugetului institutiei publice.

Primaria municipiului Rm. Valcea avea posibilitatea ca prin reprezentantii legali sa lanseze invitatii-oferte de achizitie direct de la firma din Bulgaria, despre ale carei produse si preturi  Gutau Mircea se informase inainte de lansarea procedurii de achizitie  publica, cand s-a deplasat personal in Bulgaria impreuna cu Georgescu Ion, administratorul firmei care avea sa fie ulterior declarata castigatoare a contractului de achizitie publica.

Prejudiciul cauzat Consiliului local si  Primariei municipiului Rm. Valcea este de  545.568,11 RON, reprezentand diferenta dintre totalul sumei achitate de autoritatea contractanta si valoarea preturilor medii de achizitie ale locurilor de joaca de pe piata. 

In cauza au fost luate masuri asiguratorii, in vederea acoperirii prejudiciului. In vederea recuperarii acestui prejudiciu, procurorii au dispus confiscarea de la inculpati a sumei totale de 531.014 RON, obtinute ca avantaj patrimonial pentru sine sau pentru altul prin savarsirea infractiunilor.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Judecatoria Rm. Valcea.

Precizam ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta, spre judecare, situatie care nu poate in niciun fel sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie."

 

Cuvinte cheie:
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti