« Flux noutăţi
Selected Top LegalVideo
JurisprudenţăCEDOCJUECCRÎCCJJurisprudenţa curentă ÎCCJDezlegarea unor chestiuni de dreptRILCurţi de apelTribunaleJudecătorii
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMOF - Monitorul Oficial al RomânieiJOUE - Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Opinii

Exceptie de neconstitutionalitate ridicata de ICCJ admisa de CCR
12.02.2009 | , Cristina Chihaia

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 73 din 6 februarie 2009 a fost publicata Decizia Curtii Constitutionale nr. 104 din 20 ianuarie 2009 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. I si II din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 75/2008 privind stabilirea de masuri pentru solutionarea unor aspecte financiare in sistemul justitiei

Curtea Constitutionala a fost sesizata de Inalta Curte de Casatie si Justitie sa constate neconstitutionalitatea dispozitiilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 75/2008 privind stabilirea de masuri pentru solutionarea unor aspecte financiare in sistemul justitiei, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 4 din 5 ianuarie 2009.

In motivarea exceptiei de neconstitutionalitate sunt invocate urmatoarele aspecte:
– dispozitiile art. I si II din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 75/2008 contravin art. 115 alin. (4) din Constitutie "deoarece nu exista o situatie extraordinara legata de competenta de solutionare a cauzelor a carei reglementare sa nu poata fi amanata";

– actul normativ nesocoteste limitele prevazute de art. 115 alin. (6) din Constitutie,  deoarece afecteaza regimul unei institutii fundamentale a statului, Inalta Curte de Casatie si Justitie, supradimensionand activitatea acesteia. Desi scopul declarat al ordonantei de urgenta il reprezinta reglementarea unor aspecte financiare in sistemul justitiei, dispozitiile acesteia cuprind norme de procedura civila referitoare la competenta de solutionare, in prima instanta si in recurs, a cererilor ce au ca obiect acordarea unor drepturi salariale;

– prin ordonanta de urgenta in cauza sunt incalcate, de asemenea, dispozitiile art. 21 alin. (3) din Constitutie, "in conditiile supraincarcarii instantei supreme, care nu are o sectie specializata in solutionarea litigiilor de munca".

 Curtea Constitutionala constata ca, desi a fost sesizata cu exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 75/2008, in ansamblul sau, in realitate obiectul exceptiei de neconstitutionalitate il constituie numai dispozitiile art. I si II din ordonanta de urgenta:
"Art.I – (1) Cererile avand ca obiect acordarea unor drepturi salariale, formulate de personalul salarizat potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 27/2006 privind salarizarea si alte drepturi ale judecatorilor, procurorilor si altor categorii de personal din sistemul justitiei, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 45/2007, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si potrivit Ordonantei Guvernului nr. 8/2007 privind salarizarea personalului auxiliar din cadrul instantelor judecatoresti si al parchetelor de pe langa acestea, precum si din cadrul altor unitati din sistemul justitiei, aprobata cu modificari prin Legea nr. 247/2007, cu modificarile ulterioare, sunt solutionate, in prima instanta, de curtile de apel.
(2) Recursul impotriva hotararilor pronuntate in prima instanta de curtile de apel se judeca de Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Art.II – (1) Dispozitiile art. I se aplica si proceselor in curs de judecata, avand ca obiect solutionarea cererilor privind acordarea unor drepturi salariale formulate de personalul din sistemul justitiei, incepute sub legea anterioara.
(2) Cauzele prevazute la alin. (1) aflate in curs de judecata in fond la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta vor fi trimise de indata spre solutionare curtilor de apel, prin incheiere care nu este supusa niciunei cai de atac.
(3) Recursurile impotriva hotararilor pronuntate cu privire la cererile prevazute la alin. (1) aflate pe rolul curtilor de apel la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta se trimit de indata la Inalta Curte de Casatie si Justitie, prin incheiere care nu este supusa niciunei cai de atac."

Curtea Constitutionala admite exceptia de neconstitutionalitate si constata ca dispozitiile art. I si II din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 75/2008 privind stabilirea de masuri pentru solutionarea unor aspecte financiare in sistemul justitiei sunt contrare urmatoarelor dispozitii constitutionale:

* art. 115 alin. (4) teza intai, in conformitate cu care Guvernul poate adopta ordonante de urgenta numai in situatii extraordinare a caror reglementare nu poate fi amanata, elementele cuprinse in nota de fundamentare a ordonantei de urgenta nefiind de natura sa justifice adoptarea acesteia.

* art. 115 alin. (6), deoarece afecteaza regimul unei institutii fundamentale a statului – Inalta Curte de Casatie si Justitie, prin stabilirea in competenta acesteia a solutionarii recursurilor impotriva hotararilor pronuntate de curtile de apel in prima instanta, avand ca efect extinderea sferei sale de competenta si supradimensionarea activitatii acesteia.

* art. 21 alin. (3) in ceea ce priveste solutionarea cauzelor intr-un termen rezonabil

Totodata, Curtea Constitutionala retine ca nerespectarea normelor constitutionale de mai sus "atrage si infrangerea prevederilor constitutionale ale art. 1 alin. (5), potrivit carora, "In Romania, respectarea Constitutiei, a suprematiei sale si a legilor este obligatorie".

Pentru STIRI.JURIDICE

Cristina Chihaia

Cuvinte cheie:
Secţiuni/categorii: Opinii

Pentru toate secţiunile JURIDICE.ro click aici
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD