Secţiuni » Selected
Selected Top Legal
CorporatePlatinum members
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC

Intrare în magistratură fără concurs | Proiect
26.07.2015 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Comisia nr. 1 – Independența și responsabilizarea justiției, eficientizarea activității acesteia și creșterea performanței judiciare, integritatea și transparența sistemului judiciar a decis în ședința de marți, 21 iulie 2015, cu privire la propunerile de modificare a Legii nr. 303/2004, că menține propunerile formulate anterior, cu următoarele precizări:
– la art. 5, s-a însușit propunerea de modificare a alin. 1 după cum urmează: ”(1) Funcțiile de judecător, procuror, magistrat-asistent și asistent judiciar sunt incompatibile cu exercitarea oricăror alte funcții publice sau private, cu excepția funcțiilor didactice din învățământul superior și a celor de instruire din cadrul INM și SNG, precum și a activităților didactice de formare și perfecționare desfășurate de instituțiile de pregătire profesională a altor profesii juridice, în condițiile legii”.

– art. 33^1 va avea următorul cuprins:
Art. 33^1 – (1) Persoanele care au ocupat minim 10 ani funcția de judecător sau procuror, care și-au încetat activitatea din motive neimputabile, pot fi numite, fără concurs sau examen, în funcțiile vacante de judecător sau procuror, la instanțe și parchete de același grad cu cele unde au funcționat sau la instanțe ori parchete de grad inferior.
(2) Persoanele care au îndeplinit funcția de magistrat-asistent la ÎCCJ cel puțin 18 ani și care și-au încetat activitatea din motive neimputabile, precum și avocații cu o vechime în profesie de cel puțin 18 ani pot fi numite, fără concurs, în funcții vacante de judecător sau procuror la judecătorii sau parchetele care funcționează pe lângă acestea.
(3) Plenul CSM verifică îndeplinirea condițiilor prevăzute la art. 14 alin. 2. Procedura de verificare a îndeplinirii acestor condiții se stabilește prin hotărâre a Plenului. 
(4) În vederea numirii în funcția de judecător sau procuror, persoanele prevăzute la alin. 1 și 2 susțin un interviu în fața Plenului CSM.

– la art. 44, s-a însușit propunerea de modificare a alin. 1, după cum urmează: ”Art. 44 – (1) Pot participa la concursul de promovare la instanțele sau parchetele imediat superioare judecătorii și procurorii care au avut calificativul ”binesau ”foarte bine” la ultima evaluare, nu au fost sancționați disciplinar în ultimii trei ani și îndeplinesc următoarele condiții:
a) 7 ani vechime efectivă în funcția de judecător sau procuror, pentru promovarea în funcțiile de judecător de tribunal sau tribunal specializat și procuror la parchetul de pe lângă tribunal sau parchetul de pe lângă tribunalul specializat;
b) 10 ani vechime efectivă în funcția de judecător sau procuror, din care doi ani vechime efectivă în funcția de judecător de tribunal sau tribunal specializat și procuror la parchetul de pe lângă tribunal sau parchetul de pe lângă tribunalul specializat, pentru promovarea în funcțiile de judecător de curte de apel și procuror la parchetul de pe lângă acestea;
c) 12 ani vechime efectivă în funcția de judecător sau procuror, din care doi ani vechime efectivă în funcția de procuror la parchetul de pe lângă curtea de apel, pentru promovarea în funcția de procuror la PICCJ.

Cu privire la alin. 1 al art. 44, s-a exprimat și opinia minoritară în sensul că ar trebui menținute condițiile de vechime stabilite anterior de Comisia nr. 1, pentru a se asigura o bază de selecție stabilă pentru promovarea la instanțele și parchetele superioare; în susținerea opiniei majoritare, s-a arătat însă că noile dispoziții sunt necesare pentru maturizarea sistemului judiciar.

– art. 46 va avea următorul cuprins:
Art. 46 – (1) Concursul de promovare constă în:
a) o probă având ca obiect evaluarea activității profesionale desfășurate în ultimii trei ani în cadrul autorității judecătorești sau al Ministerului Justiției;
b) o probă scrisă, cu caracter practic.
(2) Punctajul maxim ce poate fi atribuit la probele de concurs este de 100 de puncte, distribuite astfel:
a) 50 de puncte pentru proba prevăzută la alin. 1 lit. a;
b) 50 de puncte pentru proba prevăzută la alin. 1 lit. b.
(3) Punctajul minim pentru a fi declarat admis la probele de concurs este următorul:
a) 30 de puncte pentru proba prevăzută la alin. 1 lit. a;
b) 30 de puncte pentru proba prevăzută la alin. 1 lit. b.
(4) Punctajul minim pentru a fi declarat admis este de 70 de puncte. 
(5) Procedura de desfășurare a concursului, inclusiv modalitatea de contestare a rezultatelor, aspectele supuse verificării în cadrul probei prevăzute la alin. 1 lit. a, precum și materiile la care se susține proba scrisă prevăzută la alin. 1 lit. b, în funcție de specializare, se stabilesc prin Regulamentul privind organizarea și desfășurarea concursului de promovare a judecătorilor și procurorilor.
(6) Dispozițiile art. 30 alin. 6 se aplică în mod corespunzător.

– la art. 50, s-a însușit propunerea de modificare a alin. 1 și 5, după cum urmează:
Art. 50 – (1) Pentru numirea în funcții de conducere, sunt necesare următoarele condiții minime de vechime:
a) pentru funcția de președinte, vicepreședinte la judecătorie, prim-procuror la parchetul de pe lângă judecătorie și adjunct al acestuia, o vechime efectivă de 6 ani în funcția de judecător sau procuror, iar pentru funcția de președinte de secție la judecătorie, o vechime efectivă de 4 ani în funcția de judecător sau procuror;
b) pentru funcția de președinte, vicepreședinte la tribunal sau tribunal specializat, precum și președinte de secție la tribunal, prim-procuror al parchetului de pe lângă tribunal sau al pachetului de pe lângă tribunalul pentru minori și familie, adjunct al acestuia și procuror șef de secție al pachetului de pe lângă tribunalul pentru minori și familie, o vechime efectivă de 10 ani în funcția de judecător sau procuror;
c) pentru funcția de președinte, vicepreședinte, președinte de secție la curtea de apel, procuror general al parchetului de pe lângă curtea de apel și adjunct al acestuia, procuror șef secție al parchetului de pe lângă curtea de apel, o vechime efectivă de 12 ani în funcția de judecător sau procuror.
(5) Prin derogare de la dispozițiile alin. 4, în situația în care la două concursuri consecutive pentru numirea într-o funcție de conducere nu se prezintă niciun candidat, la următorul concurs sau examen organizat pentru numirea în aceeași funcție de conducere pot participa judecători sau, după caz, procurori de la altă instanță sau parchet din circumscripția aceleiași curți de apel sau parchet de pe lângă curtea de apel, care au dreptul să funcționeze la instanța sau parchetul pentru care își depun candidatura”.

– la art. 67, s-a decis ca alin. (3^1) să aibă următorul cuprins:
(3^1) Foștii magistrați-asistenți cu o vechime de cel puțin 10 ani în această funcție, care au fost eliberați din funcție din motive neimputabile, pot fi numiți fără concurs în funcția de magistrat-asistent și își păstrează gradul avut la data eliberării din funcție”.

De asemenea, Comisia și-a menținut și propunerea de modificare a art. 39 alin. 1-5 din Legea nr. 303/2004, republicată, astfel cum a fost însușită în ședința din 21 aprilie 2015.

În fine, Comisia și-a însușit și propunerea ca duratele mandatelor funcțiilor de conducere din instanțe și parchete, inclusiv ICCJ și PICCJ, să fie majorată de la 3 ani la 4 ani.

Comisia a decis transmiterea lucrării la Plen.

Aflaţi mai mult despre , , , , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.