Secţiuni » Arii de practică » Business » Achiziţii publice
Achiziţii publice
DezbateriCărţiProfesionişti

Reprezentanții societății civile solicită MFP prelungirea termenului de consultare publică a proiectelor de lege privind achizițiile publice
28.07.2015 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Achiziții publice
JURIDICE - In Law We Trust

Freedom House România a dat publicității vineri, 24 iulie 2015, un comunicat cu privire la decizia Guvernului de a lansa în dezbatere publică proiectul de Lege privind achizițiile publice, respectiv proiectul de Lege privind remediile, căile de atac în materie de atribuire a contractelor de achiziție publică și organizarea CNSC.

Comunicatul integral:

Organizațiile semnatare, membre ale Inițiativei pentru o Justiție Curată, saluta decizia Guvernului României de a publica primele două proiecte de lege privind achizițiile publice, solicitând totodată prelungirea termenului de consultare publică cu 60 de zile. Termenul actual privind consultarea publică, de numai zece zile, expiră la 1 august 2015 și este cu totul nepotrivit în cazul unui pachet legislativ de o asemenea importanță. 

Atât noua lege privind achizițiile publice, cât și legea privind remediile, căile de atac și organizarea CNSC sunt acte normative cruciale pentru o piață a achizițiilor de 15 miliarde euro anual.

Aceste legi transpun noile directive europene. Ele vin să îndrepte și numeroase carențe ale legislației curente – OUG nr. 34/2006, modificată de peste 20 de ori prin alte ordonanțe de urgență. Aduc schimbări profunde, introduc instituții noi precum parteneriatele pentru inovare, unitățile centralizate de achiziții și furnizorii de servicii de achiziții, instituie drept criteriu general de atribuire a contractului „oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic”, aduc reguli noi – de exemplu pentru terții susținători.

De aceea, consultarea publică trebuie să fie reală, nu mimată. Trebuie să ofere cadrul mai multor dezbateri publice în care numeroșii actori interesați și afectați de aceste schimbări fundamentale – furnizori de servicii și produse, autorități contractante, administrația locală și centrală – să aibă posibilitatea să-și exprime puncte de vedere avizate.

Având în vedere și perioada de vacanță în care au fost publicate cele două proiecte, solicităm ministrului Finanțelor Eugen Teodorovici să prelungească perioada de consultare publică până la sfârșitul lunii septembrie.”

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti