Bogdan Dumitru Moloman, Lazăr-Ciprian Ureche: Scurte considerațiuni privind dreptul la despăgubiri în caz de divorț, potrivit art. 388 NCC
28 iulie 2015 | Ioana-Bianca TOFAN
Inspector principal Bogdan Dumitru Moloman și avocat Lazăr-Ciprian Ureche au publicat, în Revista Română de Jurisprudenţă nr. 6/2014, articolul intitulat “Scurte considerațiuni privind dreptul la despăgubiri în caz de divorț, potrivit art. 388 NCC”.
În conformitate cu dispozițiile art. 388 NCC, distinct de dreptul la prestație compensatorie, soțul inocent, care suportă un prejudiciu prin destrămarea mariajului, poate solicita soțului vinovat să-l despăgubească. Prin urmare, un asemenea drept este recunoscut numai soțului care nu este vinovat de disoluția mariajului.
Din punct de vedere al caracterelor juridice ale dreptului la despăgubiri în caz de divorț, acesta prezintă următoarele caractere, care îl diferențiază de alte instituții de drept: are caracter patrimonial, facultativ și intuitu personae. Dreptul la despăgubiri poate fi considerat o obligație cu caracter variabil, acesta este distinct față de prestația compensatorie, astfel se deduce caracterul cumulativ al acestui drept cu prestația compensatorie.
În ceea ce privește condițiile pentru acordarea dreptului la despăgubiri, acestea se referă la faptul ca divorțul să fi fost pronunțat din culpa exclusivă a unuia dintre soți, soțul nevinovat să fi suferit un prejudiciu, iar prejudiciul suferit să fie consecința desfacerii căsătoriei.
Raportat la forma sub care pot fi acordate asemenea drepturi, în doctrină s-au evidențiat diverse opinii. Într-o primă viziune, despăgubirile se vor stabili în bani, potrivit principiului reparării integrale a prejudiciului fără a se ține cont de starea materială a debitorului. O a doua opinie doctrinară susține teza conform căreia prejudiciul poate fi reparat și prin prestații în natură, respectiv acordarea unui drept de uzufruct asupra unui bun al debitorului.
În ceea ce privește aspectele de ordin procedural, textul legal stipulează că instanța de tutelă se pronunță asupra cererii de despăgubire prin însăși cererea de divorț, de unde rezultă că despăgubirile vor fi acordate numai prin hotărârea de divorț, o astfel de cerere introdusă ulterior nemaifiind admisibilă. În literatura de specialitate, s-a exprimat și opinia diametral opusă, cererea de despăgubire poate fi formulată separat, în cadrul termenului general de prescripție, care va începe să curgă de la momentul producerii prejudiciului.
În cazul în care dreptul conferit de art. 388 nu este exercitat în limitele temporare impuse, sancțiunea care intervine este decăderea beneficiarului din exercițiul acestuia.
Din perspectiva modificării despăgubirilor, orice solicitare a părții care justifică un interes legitim de modificare a cuantumului despăgubirilor acordate se impune a fi admisă, neputându-se aprecia că această nouă stăruința a părții, intervenită ulterior pronunțării hotărârii de divorț, este tardivă.
Dreptul la despăgubiri va înceta prin decesul debitorului, deoarece dreptul prezintă caracter intuitu personae. Noul Cod civil învederează faptul că acesta se poate solicita doar de către soțul nevinovat de destrămarea mariajului.
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro