Cauză CEDO pe rolul Marii Camere în care Comisia UE este terț intervenient și regulamentul Bruxelles I
28.07.2015 | Mihaela MAZILU-BABEL

Cauza Avotiņš v. Latvia (no. 17502/07) privește recunoașterea hotărârilor judecătorești în contextul aplicării regulamentului Bruxelles I.
Secția a patra CEDO a considerat, cu majoritate de voturi (4-3), că articolul 6 CEDO nu a fost încălcat (pentru motivare, a se vedea aici – cu atenție sporită asupra opiniei disidente a celor trei judecători); un complet format din 5 judecători ai Marii Camere (a se vedea regula nr. 73), la cererea reclamantului, a acceptat să supună cauza pe rolul Marii Camere.
O ședință publică a avut loc în data de 8 aprilie 2015 (pentru vizionarea ședinței, a se vedea aici), iar Comisia Uniunii Europene a fost terț intervenient.
În doctrina de specialitate s-a afirmat că această cauză poate prezenta ocazia pentru ca instanța de la Strasbourg să ofere o replică la refuzul Curții de Justiție de a permite, pentru moment, aderarea Uniunii Europene la CEDO (Juliane Kokott și Christoph Sobotta, Protection of Fundamental Rights in the European Union: On the Relationship between EU Fundamental Rights, the European Convention and National Standards of Protection, Yearbook of European Law, 2015, pp. 1-14, la p. 10).
În ședința publică se fac trimiteri atât la prezumția de protecție echivalentă Bosphorus, cât și la excepțiile de la această prezumție – respectiv la cauza Michaud c. Franței, comentată și de subsemnata în Pandectele Române nr. 5/2015. În plus, cauza Trade Agency a Curții de Justiție este cauza cel mai des menționată, în special de către reclamant (pentru un articol despre cauza Trade Agency semnat de către subsemnata, a se vedea aici).
Mihaela Mazilu-Babel
Doctorand, Facultatea de Drept și Ştiințe Sociale, Universitatea din Craiova