Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Procedură civilă
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Cauză CEDO pe rolul Marii Camere în care Comisia UE este terț intervenient și regulamentul Bruxelles I
28.07.2015 | Mihaela MAZILU-BABEL

Secţiuni: CEDO, Data protection, Dreptul Uniunii Europene, Procedură civilă
JURIDICE - In Law We Trust

Cauza Avotiņš v. Latvia (no. 17502/07) privește recunoașterea hotărârilor judecătorești în contextul aplicării regulamentului Bruxelles I.

Secția a patra CEDO a considerat, cu majoritate de voturi (4-3), că articolul 6 CEDO nu a fost încălcat (pentru motivare, a se vedea aici – cu atenție sporită asupra opiniei disidente a celor trei judecători); un complet format din 5 judecători ai Marii Camere (a se vedea regula nr. 73), la cererea reclamantului, a acceptat să supună cauza pe rolul Marii Camere.

O ședință publică a avut loc în data de 8 aprilie 2015 (pentru vizionarea ședinței, a se vedea aici), iar Comisia Uniunii Europene a fost terț intervenient.

În doctrina de specialitate s-a afirmat că această cauză poate prezenta ocazia pentru ca instanța de la Strasbourg să ofere o replică la refuzul Curții de Justiție de a permite, pentru moment, aderarea Uniunii Europene la CEDO (Juliane Kokott și Christoph Sobotta, Protection of Fundamental Rights in the European Union: On the Relationship between EU Fundamental Rights, the European Convention and National Standards of Protection, Yearbook of European Law, 2015, pp. 1-14, la p. 10).

În ședința publică se fac trimiteri atât la prezumția de protecție echivalentă Bosphorus, cât și la excepțiile de la această prezumție – respectiv la cauza Michaud c. Franței, comentată și de subsemnata în Pandectele Române nr. 5/2015. În plus, cauza Trade Agency a Curții de Justiție este cauza cel mai des menționată, în special de către reclamant (pentru un articol despre cauza Trade Agency semnat de către subsemnata, a se vedea aici).

Mihaela Mazilu-Babel
Doctorand, Facultatea de Drept și Ştiințe Sociale, Universitatea din Craiova

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti