TOP LEGAL
Print Friendly, PDF & Email

Suspendarea procesului arbitral de către tribunalul arbitral. O scurtă notă
29.07.2015 | Crenguța LEAUA


Cyberlaw - Valoarea legala a documentelor electronice

În reglementarea termenului arbitrajului din cuprinsul art. 567 C. proc. civ. sunt avute în vedere două motive de suspendare a termenului arbitrajului:
a) în timpul judecății unei cereri de recuzare;
b) în timpul soluționării unei alte cereri incidente adresate instanței judecătorești prevăzute la articolul 547 C. proc. civ. (s-ar încadra în această categorie, de exemplu, cererile de luare a unor măsuri de constrângere împotriva martorilor sau experților, cererile de obligare a autorităților la prezentarea unor înscrisuri etc.).

Se poate observa că nu este prevăzută o cauză de suspendare constând în suspendarea de către tribunalul arbitral a procesului arbitral. Desigur că părțile pot conveni asupra unor reguli de procedură aplicabile în acest sens sau instituțiile arbitrale pot include în regulile lor de procedură prevederi care să reglementeze în detaliu aceste situații.

Însă dacă ne limităm numai la textul legii, aceasta ridică două întrebări :

1. Este posibilă suspendarea procesului arbitral de către tribunalul arbitral pentru alte motive decât cele indicate de art. 567 C. proc. civ.?

Observăm că nu există o prevedere care să facă trimitere explicită la aplicarea în materie de arbitraj a cauzelor de suspendare a procesului similare cu cele aplicabile proceselor pe rolul instanțelor judecătorești.

În tăcerea legii, sunt două opțiuni de abordare: fie să se considere că tribunalele arbitrale ar trebui să aplice, prin analogie, posibilitățile de suspendare acordate instanțelor judecătorești de prevederile generale ale Codului de procedură civilă, fie să se considere că, în materie de arbitraj, nu ar trebui să opereze suspendarea, deoarece aceasta ar contraveni însăși noțiunii de termen al arbitrajului  (care, spre deosebire de termenul rezonabil specific activității instanțelor judecătorești, are în vedere un termen precis, calculat potrivit regulilor de procedură aplicabile).

În alegerea între cele două opțiuni, considerăm relevant faptul că, implicit, legiuitorul a considerat totuși aplicabile și în materia arbitrajului prevederile cuprinse în articolele 412 și 413 C. proc. civ., deoarece a menționat posibilitatea atacării cu acțiune în anulare a încheierilor de suspendare în baza acestor articole (articolul 594 alineatul (1) litera a C. proc. civ.). Așa fiind, considerăm că tribunalul arbitral va avea la dispoziție posibilitatea de a suspenda procesul arbitral în toate ipotezele prevăzute de Codul de procedură civilă pentru suspendarea judecății în fața instanțelor judecătorești.

De asemenea, va fi un posibil caz de suspendare a procesului arbitral, la dispoziția tribunalului arbitral, și acela în care tribunalul arbitral sesizează Curtea Constituțională cu o excepție de neconstituționalitate.

2. Care ar fi efectele unei suspendări a procesului arbitral de către tribunalul arbitral asupra termenului arbitrajului?

Faptul că art. 567 C. proc. civ. prevede expres doar anumite cauze de suspendare a termenului arbitrajului, fără a exista nicio referire generală de tipul „precum și în alte situații de suspendare a procesului arbitral”, ar putea conduce la o primă vedere spre concluzia că suspendarea termenului arbitrajului nu ar opera în alte situații, ceea ce ar însemna că, în celelalte situații în care tribunalul arbitral poate dispune suspendarea procesului arbitral, termenul arbitrajului nu s-ar suspenda. Credem totuși că ideea de suspendare a procesului arbitral și cea de termen al arbitrajului nu sunt compatibile decât dacă se interrelaționează. Din acest motiv, vom considera că suspendarea procesului arbitral – indiferent de motiv, respectiv inclusiv pentru cauzele prevăzute de articolele 412 și 413 și în situația suspendării până la soluționarea excepției de neconstituționalitate – va produce efectul suspendării termenului arbitrajului, ca o consecință implicită.

De lege ferenda, însă, este de preferat ca asupra acestui aspect să intervină o clarificare legislativă, care să asigure o interpretare fără dubiu în sensul că va opera suspendarea termenului arbitrajului ori de câte ori operează suspendarea procesului arbitral

Conf. univ. dr. Crenguța Leaua

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate