« Newsletter
Flux noutăţi
SelectedVideoArticole autoriJurisprudenţăNoutăţi legislativeAnunţuriEnglishInternaţionalJURIDICE.ro

Curtea de Apel Ploiesti. Bilant 2008
23.02.2009 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

La prezentarea Raportului de Activitate al Curtii de Apel Ploiesti pentru anul 2008, in cadrul Adunarii Generale a Judecatorilor acestei curti de apel desfasurate marti, 17 februarie 2009, au participat:
– Nicolae Popa – Presedinte al Inaltei Curti de Casatie si Justitie
– Anton Pandrea si Dan Lupascu – membri ai Consiliului Superior al Magistraturii
– secretar de stat MJLC Gabriel Tanasescu
precum si prefectul judectului Prahova, vicepresedintele Consiliului Judetean, procurorul general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti, seful IPJ Prahova, seful SRI Prahova si decanul Baroului Prahova.

Dezbaterea Raportului s-a facut in prezenta presei si a televiziunilor locale.

Potrivit unui material de prezentare realizat de catre jud. Simona Petruta Buzoianu, purtator de cuvant al Curtii, "domnii Nicolae Popa si Anton Pandrea au impartasit ingrijorarea exprimata de judecatorii Curtii de Apel Ploiesti care s-au inscris la cuvant, asupra imaginii justitiei indusa deformat, sustinand ca trebuie pusa la punct incercarea de nivelare a tuturor magistratilor prin prisma prezentarii unor cazuri izolate in care magistratii judecatori si procurori, daca vor fi gasiti vinovati, vor trebui sa dea socoteala pentru atitudinea si comportamentul lor.

S-a relevat faptul, care nu poate fi contestat, ca la nivelul activitatii intregului sistem judiciar din Romania, cauzele penale care suscita cel mai adesea interesul opiniei publice si indeosebi al mijloacelor mass-media, reprezinta aproximativ 20%, in timp ce diferenta de circa 80% sunt cauze civile, la fel de importante, dar care nu afecteaza sentimentele colective, nu prezinta relevanta pentru munca extrem de laborioasa si solicitanta pe care o desfasoara magistratii.

S-a facut referire de catre vorbitori la Raportul Intermediar al Comisiei Europene, relevandu-se faptul ca acesta nu se fundamenteaza pe date privind situatia reala a sistemului judiciar din Romania. In acest context, domnul Presedinte al Inaltei Curti de Casatie si Justitie a evidentiat ca asa-zisele studii sociologice sunt realizate neprofesionist pe esantioane de respondenti, care nu sunt relevante pentru stabilirea nivelului de incredere al cetatenilor in actul de justitie.

De asemenea, s-a solicitat judecatorilor sa fie mai unitari in interpretarea dispozitiilor legale, astfel incat solutiile pronuntate sa nu mai surprinda prin lipsa de predictibilitate si sa se renunte la "cultura lentorii" care mai caracterizeaza uneori activitatea unor judecatori.

Domnul Judecator Anton Pandrea s-a referit de asemenea la Raportul Intermediar al Comisiei Europene, sustinand ca acesta sesizeaza in esenta doua probleme ale sistemului judiciar romanesc, constand in politica de personal si unificarea practicii  judiciare.

Reprezentantul Ministerului Justitiei si Libertatilor Cetatenesti a prezentat punctul de vedere referitor la onorarea conform promisiunii asumate public de domnul ministru Catalin Predoiu privind inlaturarea inechitatilor de ordin financiar intre Inalta Curte de Casatie si Justitie si Consiliul Superior al Magistraturii, pe de-o parte si restul magistratilor pe de alta parte, referitor la punerea in aplicare a sporului de 50%  acordat tuturor magistratilor, ca urmare a recursului in interesul legii.

De asemenea, domnul Secretar de Stat al Ministerului Justitiei si Libertatilor Cetatenesti  a transmis magistratilor Curtii de Apel Ploiesti ca cele patru coduri urmeaza a fi transmise in cel mai scurt timp Parlamentului pentru a intra in procedura de dezbatere.

Concluzia generala desprinsa din discutiile si interventiile tuturor participantilor la acest eveniment a fost aceea ca, prin prisma datelor statistice si a indicilor de performanta care au inregistrat o crestere in anul 2008, cu toate limitarile: de ordin financiar, al numarului mare de posturi vacante, al diversitatii practicii judiciare si incoerentei legislative, dar si datorita cresterii volumului de cauze, in perioada de referinta, Curtea de Apel Ploiesti si instantele arondate au desfasurat o activitate eficienta de buna calitate."

Bilantul Curtii de Apel Ploiesti pentru 2008 >>

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.