Flux noutăţi
AnunţuriEnglishInternaţionalJURIDICE.ro
Print Friendly, PDF & Email

AFDP cere comemorarea legala a victimelor comunismului
23.02.2009 | JURIDICE.ro


CONFERINTA VALERIU STOICA 2019

Asociatia Fostilor Detinuti Politici din Romania – organizatia Bucuresti a trimis Guvernului Romaniei un apel (fiind inregistrat la Secretariatul general al Guvernului Romaniei, Registratura generala, cu nr. 17/761/26.01.2009) privind declararea prin hotarare de guvern a zilelor de 21 decembrie – "Ziua memoriei victimelor comunismului in Romania" si a zilei de 23 August – „Ziua comemorarii victimelor nazismului si comunismului".

Apelul a fost semnat de 43 de organizatii civice si sindicale reprezentand peste un miliona de sindicalisti si de peste 270 de personalitati prestigioase precum: Mihai Sora, Sorin Iliesiu, Vladimir Tismaneanu, Sorin Alexandrescu – initiatori,

Liviu Antonesei, Dragos Paul Aligica, Vartan Arachelian, Teodor Baconsky, Alexandra Bagdasar Bellow, Victor Barsan, Stefana Bianu, Octavian Bjoza, Gheorghe Boldur La?escu, Ion Caramitru, Magda Carneci, Mircea Cartarescu, Grigore Cartianu, Manuela Cernat, Razvan Cernat, Livius Ciocârlie, surorile Coposu, Andrei Cornea, Denisa Comanescu, George Costin, Aurelian Craiutu, Rodica Culcer, Nichita Danilov, Dana Deac, Dennis Deletant, Caius Dobrescu, Augustin Fratila, Angela Furtuna, Ruxandra Garofeanu, Tom Gallagher, Bogdan Ghiu, Stere Gulea, Cristian Hadji-Culea, Alexandru Herlea, Bogdan Iuliu Hossu, ?tefan Ho?tiuc – scriitor din Cernau?i-Ucraina, Doina Jela, Steliu Lambru, Sorin Lavric, Monica Macovei, Mircea Martin, Claude G. Matasa, Olga-Delia Mateescu, Teodor Marie?, Mircea Mihaies, Dan C.Mihailescu, Angelo Mitchievici, Mihaela Miroiu, Alina Mungiu-Pippidi, Ion Muresan, Bujor Nedelcovici, Victor Neumann, Leonard Oprea, Traian Orban, Ion Mihai Pacepa, Luiza Palanciuc, Horia-Roman Patapievici, Ion Pop, Ioan Es. Pop, Antonie Popescu, Nicoale Prelipceanu, Constantin Rauta, Lia Roberts, Lavinia Stan, Dan Stanca, Ioan Stanomir, Valeriu Stoica, Liviu Ioan Stoiciu, Ana Sincai, Dorin Tudoran, Cristina Topescu, Andrei Ujica, Traian Ungureanu, Tudorel Urian, Doina Uricariu, Cristian Vasile, Sorin Vieru, Varujan Vosganian, Smaranda Vultur, Serban Radulescu Zoner (in ordine alfabetica).

Redam textul apelului:

Catre:

D-l Emil Boc – Prim-Ministru al Romaniei, Presedinte al Partidului Democrat-Liberal – membru al Partidului Popular European 
D-l Theodor Paleologu – Ministrul Culturii, Cultelor si Patrimoniului National

Spre informare:
D-lui Traian Basescu – Presedintele României

Nota: Apelul este semnat de peste 670 de personalitati (dintre care peste 400 de fosti detinuti politici) si de 43 de organizatii civice si sindicale reprezentând peste un milion de sindicalisti. Apelul are ca anexa prezentarea acestuia in presa scrisa.

"Atunci cand justitia nu reuseste sa fie o forma de memorie, memoria singura poate sa fie o forma de justitie" – Ana Blandiana 

Stimate Domnule Prim-Ministru, Presedinte al Partidului Democrat-Liberal – membru al Partidului Popular European, 

Stimate Domnule Ministru al Culturii, Cultelor si Patrimoniului National,

Regimul comunist ilegitim si criminal din România a fost instaurat in 1945 prin forta armata sovietica si s-a prabusit in decembrie 1989. 

Am intrat in anul 2009 când se implinesc 20 de ani de la masacrul de reprimare si deturnare a revolutiei anticomuniste din decembrie 1989. Subliniem ca genocidul din decembrie 1989 poate fi considerat cea mai mare crima a regimului comunist din România in contextul in care comunismul a cazut in Europa fara victime cu o singura exceptie strigatoare la cer: România.

In timp ce comunismul a cazut fara victime in toate celelalte foste tari comuniste din Europa, in tara noastra a fost un macel de proportii uriase. Masacrul a fost infaptuit in perioada 17-27 decembrie 1989. Conform Raportului Final al Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România, s-au inregistrat 1104 morti; 162 pâna la 22 decembrie 1989 si 942 intre 22 si 27 decembrie 1989, masacrul fiind amplificat de sase ori incepând din seara zilei de 22 decembrie, imediat dupa inlocuirea dictatorului Ceausescu cu activistul comunist Ion Iliescu. Totodata, intre 22 si 27 decembrie 1989 s-au inregistrat peste 4000 de raniti, unii dintre ei mutilati pe viata. 

La implinirea a doi ani de la condamnarea crimelor comunismului de catre Presedintele României, precum si in anul comemorarii a 20 ani de la incredibilul masacru care a avut loc in timpul revolutiei anticomuniste din Decembrie 1989, va cerem sa declarati prin doua Hotarâri de Guvern, ziua de 21 Decembrie – „Ziua memoriei victimelor comunismului in România" si ziua de 23 August – „Ziua comemorarii victimelor nazismului si comunismului" asa cum cere si punctul 9 al Declaratiei de la Praga din 3 iunie 2008 privind constiinta morala europeana si comunismul. Mentionam ca la 23 august 1939, la Moscova, a fost semnat Pactul Hitler-Stalin care a avut consecinte extrem de grave in istoria României. 

Ziua de 23 August 1939 a insemnat inceputul unor catastrofe istorice pentru tarile baltice, Polonia si România. Nu numai aceste tari, ci toate tarile lumii trebuie sa-si aduca aminte de ziua nefasta 23 August 1939. România are datoria morala sa nu uite ziua fatala in care s-a decis dezmembrarea României de catre Hitler si Stalin, doi briganzi totalitari ai istoriei. România trebuie sa condamne ca ilegitim si criminal pactul dintre acestia, precum si consecintele acestuia. Este extrem de important sa se comemoreze in aceeasi zi victimele celor doua regimuri politice totalitare, similare din multe puncte de vedere. La 23 august 1939, nazismul si comunismul si-au dat mâna, au semnat un pact de "neagresiune" si au impartit ceea ce nu era al lor. Nazismul si comunismul au stabilit recordul de criminalitate in istoria omenirii: peste 110.000.000 de morti in doar câteva zeci de ani. 

Coincidenta cu ziua nationala a României sarbatorita in timpul comunismului, care facea referire la actul din 23 august 1944, nu credem ca ar crea confuzie dupa 20 de ani de la caderea comunismului. 

Domnule Prim-Ministru, Domnule Ministru al Culturii, Cultelor si Patrimoniului National,

In 18 Decembrie 2006, regimul comunist din România a fost condamnat ca ilegitim si criminal de catre seful statului in fata Camerelor reunite ale Parlamentului, intr-un discurs devenit act oficial al statului român, in baza Raportului final al CPADCR, document stiintific edificator si incontestabil, sintetic si analitic care insumeaza 880 de pagini, elaborat de peste 40 de autori, majoritatea experti in domeniile abordate. in cadrul Raportului final, masacrul din decembrie 1989 constituie ultimul si cel mai grav cap de acuzare impotriva regimului comunist din România, in contextul international dat. 

Domnule Prim-Ministru, apelul din 10 martie 2006 pentru condamnarea regimului comunist din România ca nelegitim si criminal a cerut "instituirea unei Zile nationale de comemorare a victimelor comunismului din România". 

De asemenea, una dintre recomandarile Raportului Final al Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România este "desemnarea unei zile comemorative in memoria victimelor represiunii si terorii comuniste".

Referitor la declararea Zilei memoriei victimelor comunismului, citam fragmentul corespunzator din discursul Presedintelui României, D-l Traian Basescu, prilejuit de prezentarea, in Parlament, a Raportului final al Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România: „Sustin propunerile Comisiei de stabilire a unei zile comemorative in memoria victimelor represiunii si terorii comuniste si propunerea ridicarii in Capitala a unui Monument al Victimelor Comunismului".

Domnule Prim-Ministru, va solicitam sa decideti in primul rând ca presedinte al Partidului Democrat-Liberal care este un partid popular, membru al Partidului Popular European, si care "considera ca este nevoie de asumarea ferma a despartirii de trecutul comunist" asa cum scrie in programul politic al partidului pe care-l conduceti. 

Prezentam câteva dintre actiunile criminale ale regimului comunist din România, capete de acuzare in Raportul final al CPADCR pentru condamnarea comunismului: abandonarea intereselor nationale; anihilarea statului de drept; fraudarea uriasa a alegerilor din noiembrie 1946; distrugerea partidelor politice prin arestarea liderilor; lovitura de stat din 30 decembrie 1947 care a dus la abdicarea fortata a Regelui Mihai; lichidarea sindicatelor libere; sovietizarea totala si fortata a României; exterminarea programata a detinutilor politici; exterminarea grupurilor de partizani care reprezentau rezistenta armata anticomunista din munti; lichidarea fizica, prin asasinat, deportare, intemnitare, munca fortata, a unor categorii sociale; persecutia minoritatilor; represiunea impotriva religiei; arestarea, uciderea, detentia politica sau deportarea taranilor care opuneau rezistenta fata de colectivizare; lichidarea violenta a revoltelor taranesti; deportarile cu scop de exterminare; ca urmare a politicii criminale a regimului comunist, au fost detinute in inchisori si lagare, deportate/stramutate sute de mii de persoane – intre 500.000-2.000.000 de victime; represiunile etnice; gonirea si „vânzarea" evreilor si germanilor; represiunea impotriva culturii, eradicarea valorilor nationale, arestarea intelectualilor protestatari; reprimarea miscarilor studentesti din 1956, arestarea studentilor protestatari si organizarea de sedinte de denuntare; reprimarea miscarilor muncitoresti din Valea Jiului (1977), Brasov (1987) si a celorlalte greve, precum si arestarea si deportarea muncitorilor protestatari; reprimarea oponentilor si disidentilor in anii 1970 si 1980 – arestarea si asasinarea celor mai periculosi oponenti; distrugerea patrimoniului istoric si cultural prin darâmarile din anii 1980; constrângerea unei parti a populatiei României de a-si parasi locuintele; consecintele criminale ale „politicii demografice" soldate cu mii de morti; infometarea populatiei, oprirea caldurii, starea de mizerie, de disperare provenita din degradarea fizica la care regimul a condamnat un intreg popor; conceptualizarea mizeriei materiale si morale, precum si a fricii, ca instrumente de mentinere a puterii comuniste; masacrarea cetatenilor in timpul Revolutiei anticomuniste din Decembrie 1989. 

Putem conchide ca majoritatea covârsitoare a cetatenilor României care au trait in timpul regimului comunist au fost, in grade diferite, victime ale comunismului, inclusiv milioanele de membri ordinari ai partidului comunist.

Crimele mentionate mai sus au avut zeci de milioane de victime daca luam in considerare intreaga populatie a României din perioada 1940-1989. Mentionam ca in 1940, in urma pactului Hitler-Stalin din 23 august 1939, Romania a fost fortata, sa cedeze Uniunii Sovietice urmatoarele teritorii: Basarabia, nordul Bucovinei si tinutul Hertei, locuite de 3.200.000 de oameni, majoritatea etnici romani. Dupa cedare, acestia au fost supusi deznationalizarii fortate, persecutiilor etnice, deportarii (inclusiv in lagare de munca in Siberia), asasinatelor in masa, precum si altor forme de exterminare. 

Domnule Prim-Ministru, Domnule Ministru al Culturii, Cultelor si Patrimoniului National,

Actul condamnarii comunismului din 18 Decembrie 2008 a reprezentat inceputul renasterii morale a Romaniei, cel mai important act din istoria postcomunista a tarii noastre alaturi de aderarea la NATO si integrarea in UE, un exemplu pentru condamnarea internationala a regimurilor comuniste.

Uniunea Europeana si NATO au nevoie de o Romanie decomunizata, o Romanie care sa se desparta definitiv si irevocabil de trecutul totalitar. Declararea celor doua zile ale memoriei este un pas obligatoriu pentru decomunizarea efectiva a Romaniei.

Subliniem ca Ziua Holocaustului in Romania, 9 Octombrie, a fost declarata in urma Hotararii de Guvern nr. 672 din 17 mai 2004, in care se precizeaza ca "vor fi organizate actiuni culturale, simpozioane, mese rotunde si alte actiuni cu tematica specifica", precum si faptul ca autoritatile administratiei publice "vor acorda sprijin de specialitate pentru organizarea si desfasurarea manifestarilor ocazionate de acest eveniment". Hotararea de Guvern pentru declararea Zilei Holocaustului in Romania a fost semnata in 2004 de primul-ministru Adrian Nastase si contrasemnata de ministrul Culturii Razvan Theodorescu.

Domnule Prim-Ministru, ceea ce, pe buna dreptate, a facut Guvernul Romaniei pentru comemorarea Holocaustului in Romania trebuie sa faca si pentru comemorarea crimelor comunismului. Asa cum a fost posibila declararea „Zilei Holocaustului in Romania" prin Hotarare de Guvern, trebuie sa fie posibila si declararea zilelor memoriei victimelor comunismului si nazismului.

Mentionam ca, fara sa primim vreun raspuns, acest apel a fost adresat in repetate randuri fostului Prim-Ministru al Romaniei, d-l Calin Popescu Tariceanu, incepand din 7 Noiembrie 2008, cand s-au implinit 91 de ani de la debutul regimului politic care a stabilit recordul criminalitatii in istoria omenirii, peste 100 de milioane de oameni fiind ucisi in doar cateva zeci de ani in numele comunismului. Subliniem ca 7 Noiembrie este "Ziua Internationala a Victimelor Comunismului" ca urmare a initiativei miscarii internationale "Comitatus Pro Libertatibus" prezidata de luptatorul anticomunist Vladimir Bukovski.

Subliniem ca, in contextul international dat, poporul roman a indurat cel mai cumplit regim comunist din Europa, recunoscut ca atare de intreaga comunitate internationala. Dintre fostele state comuniste europene, Romania a avut cel mai mare numar de detinuti politici raportat la numarul populatiei si cea mai infricosatoare politie politica – Securitatea. Dintre toate fostele tari comuniste din Europa, doar in Romania s-au inregistat victime la caderea comunismului. Nu au fost doar cateva victime, ci a fost un masacru urias: peste 1200 de morti si peste 4800 de raniti, conform ultimelor date furnizate de procurorii care cerceteaza masacrul din decembrie 1989. Majoritatea covarsitoare a vinovatilor nu au fost judecati. Dimpotriva, ei au devenit personalitati publice si politice, infestând de aproape 19 ani societatea romaneasca.

Mentionam ca Apelul din 10 martie 2006 pentru condamnarea regimului comunist din România ca nelegitim si criminal, adresat Presedintelui Romaniei, in urma caruia domnia sa a condamnat regimul comunist, a fost semnat de peste 700 de personalitati si de peste 40 de organizatii civice si sindicale reprezentând peste un milion de sindicalisti (http://www.gds.ong.ro/apel.htm). 

Domnule Prim-Ministru, Domnule Ministru al Culturii, Cultelor si Patrimoniului National,

Va propunem urmatoarele texte pentru Hotararile de Guvern care ar trebui luate:

PROIECT pentru Hotararea Guvernului nr. __/2009 privind declararea zilei de 21 Decembrie „Ziua memoriei victimelor comunismului in Romania"

in temeiul art. 108 din Constitutia Romaniei, republicata, Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarâre.

Art. 1.
Ziua de 21 Decembrie se declara „Ziua memoriei victimelor comunismului in Romania" la cererea societatii civile exprimata in Apelul din 10 martie 2006 adresat Presedintelui Romaniei, in urma caruia la data de 18 Decembrie 2006 seful statului a condamnat regimul comunist din Romania ca ilegitim si criminal. Apelul din 10 martie 2006 a fost semnat de peste 700 de personalitati si de peste 40 de organizatii civice si sindicale reprezentand peste un milion de sindicalisti. De asemenea, una dintre propunerile Raportului Final al Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania (raport publicat in 18 Decembrie 2006) este "desemnarea unei zile comemorative in memoria victimelor represiunii si terorii comuniste".

Art. 2.
(1) Cu ocazia „Zilei memoriei victimelor comunismului in Romania" vor fi organizate actiuni de comemorare a victimelor comunismului, de prezentare a caracterului ilegitim si criminal al regimului comunist din Romania, incepand de la instaurarea lui prin forta armata sovietica si pana la prabusire.
(2) Autoritatile administratiei publice centrale si locale vor acorda sprijin de specialitate pentru organizarea si desfasurarea manifestarilor ocazionate de acest eveniment.
(3) Presa centrala, precum si posturile de radio si de televiziune de audienta nationala, au datoria morala de a prezenta in cursul lunii decembrie materiale documentare si emisiuni despre victimele, crimele si faradelegile regimului comunist in Romania.
(4) Avand in vedere ca masacrul din decembrie 1989 la care s-au inregistrat peste 1100 de morti si peste 4500 de raniti a avut loc in perioada 17–27 decembrie, cu ocazia zilei de 21 decembrie vor fi comemorate victimele inregistrate in intreaga perioada a infaptuirii acestui masacru, odata cu comemorarea victimelor tuturor crimelor regimului comunist.

PRIM-MINISTRU, EMIL BOC
Ministrul Culturii, Cultelor si Patrimoniului National – Theodor Paleologu  
Bucuresti, __ ianuarie 2008. Nr. ___

PROIECT pentru Hotararea Guvernului nr. __/2009 privind declararea zilei de 23 August „Ziua comemorarii victimelor nazismului si comunismului"

In temeiul art. 108 din Constitutia Romaniei, republicata, Guvernul României adopta prezenta hotarare.

Art. 1.
Ziua de 23 August se declara „Ziua comemorarii victimelor nazismului si comunismului" la cererea societatii civile din Romania conform punctului 9 al Declaratiei de la Praga din 3 iunie 2008 privind constiinta morala europeana si comunismul, prin care se cere stabilirea datei de 23 August, data semnarii pactului dintre Hitler si Stalin – cunoscut ca Pactul Ribbentrop-Molotov, ca zi comemorativa a victimelor regimurilor nazist si comunist". 

Art. 2.
(1) Cu ocazia „Zilei comemorarii victimelor nazismului si comunismului" vor fi organizate actiuni de comemorare a victimelor nazismului si comunismului, precum si de prezentare a caracterului ilegitim si criminal al nazismului si al comunismului, regimuri politice totalitare in numele carora au fost ucisi peste 110 milioane de oameni in cateva zeci de ani.
(2) Autoritatile administratiei publice centrale si locale vor acorda sprijin de specialitate pentru organizarea si desfasurarea manifestarilor ocazionate de acest eveniment.
(3) Presa centrala, precum si posturile de radio si de televiziune de audienta nationala, au datoria morala de a prezenta materiale documentare si emisiuni despre victimele, crimele si faradelegile nazismului si comunismului.
(4) Se va acorda o atentie speciala consecintelor ilegitime si criminale, in istoria Romaniei, ale Pactului Ribbentrop-Molotov semnat la Moscova, la 23 August 1939.

PRIM-MINISTRU, EMIL BOC
Ministrul Culturii, Cultelor si Patrimoniului National – Theodor Paleologu 
Bucuresti, __ ianuarie 2008. Nr. ___"

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate