« Flux noutăţi
Selected Top LegalVideo
JurisprudenţăCEDOCJUECCRÎCCJJurisprudenţa curentă ÎCCJDezlegarea unor chestiuni de dreptRILCurţi de apelTribunaleJudecătorii
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMOF - Monitorul Oficial al RomânieiJOUE - Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Opinii

Reforma Justitiei sau cum sa bati din palme cu o singura mana
20.02.2009 | JURIDICE.ro, jud. Petronela Nasaudean

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Comisia Europeana a finalizat si a dat publicitatii Raportul intermediar referitor la Justitie. Documentul este clar, concis, intemeiat pe date si statistici oficiale care, in principiu, nu pot fi puse sub semnul indoielii.

Mesajul transmis a fost receptionat de unii ca fiind o reflectare reala a situatiei actuale din justitia romaneasca, de altii, ca o apreciere tendentioasa a unor deficiente, iar pentru cei mai multi, ca o ocazie pentru a le reaminti, daca cumva au uitat, ca justitia din Romania este tot in „stare” de reforma.

Daca am putea imparti reforma pe bucati, am putea concluziona ca o buna parte din ea este asezata pe un fagas firesc. Astfel, majoritatea instantelor functioneaza in sedii corespunzatoare, salile de judecata sunt dotate cu aparatura audio-video, judecatorii si personalul auxiliar de specialitate au calculatoare cu programe speciale si acces la Internet, ca, inca, nimeni nu le numara colile de hartie de care au nevoie … si exemplele ar putea continua, chiar daca au un iz usor lozincard.

Reforma in justitie nu inseamna numai asigurarea unui minim de conditii materiale, ci mult mai mult. Am sa ma refer in cele ce urmeaza la ceea ce eu consider esenta, miezul reformei, partea ei cea mai importanta si anume la increderea in justitie.

I. Ce inseamna increderea in justitie?

Pentru majoritatea celor 4142 de judecatori din sistemul judiciar, increderea in justitie inseamna sa poata trece rezonabil peste prapastia dintre ceea ce isi doresc si ceea ce pot sa faca pentru calitatea actului de justitie si, in final, pentru a putea crea incredere.

Sa analizam, pe scurt, judecatorul roman aflat in cele doua stari.

In starea de dorinta, judecatorul din Romania tanjeste de mai multi ani ca, in urma numaratorilor periodice care se fac, sa poata beneficia de cate un coleg in plus cu care sa-si poata imparti timpul, astfel incat acesta sa le ajunga sa studieze dosarele, sa intre in sala de judecata stapani pe ei, sa poata conduce sedinta dupa toate canoanele procedurale, sa poata delibera atata cat este nevoie si sa poata scrie sentinte convingatoare.

Isi mai doreste judecatorul roman, ca, printr-o magie, sa se intample astfel ca el sa poata asculta pe indelete partile si sa le poata transmite ca este interesat sa solutioneze cat mai corect litigiul fiecareia, sa poata audia martori, incat ceea ce acestia spun chiar sa fie de folos cauzei, sa poata acorda atentia cuvenita pledoariilor atent si indelung pregatite de avocati si sa le poata valorifica.

Tot el, judecatorul, mai vrea, daca nu este prea mult, sa fie specializat in materia in care judeca, sa poata aplica cu aceeasi competenta legislatia nationala, cat si pe cea comunitara, sa obtina rezultate pe masura eforturilor.

In cea de-a doua stare, aceea a posibilitatilor pe care sistemul judiciar i le ofera, judecatorul roman trebuie sa accepte lucrurile asa cum sunt, altfel spus sa-si asume ceea ce, tot mai tare, seamana a neputinta. La unele instante, judecatorul este, in acelasi timp si in aceeasi persoana, si judecator si coleg si presedinte.

In anul de gratie 2009 la tribunale si unele judecatorii, judecatorul intra in sala de judecata si cu peste 200 de dosare. Sunt inca instante la care, din pricina numarului redus de judecatori, nu se pot constitui sectii specializate pe materii.

In oricare dintre aceste stari s-ar afla, judecatorul roman trebuie sa faca in asa fel incat sa poata convinge pe cel care a castigat procesul ca a procedat corect adresandu-se justitiei, iar pe cel care a pierdut ca, intr-adevar, s-a facut dreptate, iar argumentele lui au fost mai inconsistente decat ale celeilalte parti.
si cum poate ajunge judecatorul roman la aceasta performanta, cand, pe de o parte se zbate intre dorinta si neputinta, iar, pe de alta parte, cand, daca despre el nu se mai spune ca este corupt, cu siguranta, se spune macar ca este neprofesionist?

II. Care este perspectiva?

Citind raportul care a si generat ideea de a scrie acestor randuri, constatam ca: „Strategia privind resursele umane, adoptata de CSM in noiembrie 2008, nu propune masuri de urgenta corespunzatoare, precum realocarea temporara de personal intre instante…” sau „Numarul important de magistrati in activitate care au dreptul, in prezent, sa se pensioneze in orice moment sporeste incertitudinea situatiei resurselor umane si reduce marja pentru reforma structurala” sau

„Strategia nu ia inca in calcul reorganizarea necesara a instantelor si parchetelor”.

Peste cele de mai sus, daca adaugam si tensiunea creata pe seama zvonului ca, in curand, printr-un act normativ, vechimea ca jurisconsult sau avocat nu va mai fi socotita – pentru stabilirea pensiei de serviciu – ca vechime in magistratura, ajungem sa ne reprezentam corect perspectiva. Dificultatile de pana in prezent ale sistemului vor fi, cum ar zice unii, "parfum" pe langa cele care ar urma, daca zvonul se va confirma.

III. Si care este totusi concluzia?

Daca ne-am putea imagina reforma din Justitie ca pe o piesa de teatru, am putea deduce, cu usurinta, rolul judecatorului in cadrul sistemului judiciar si anume acela de actor, de spectator, dar si acela de obligat sa bata din palme cu o singura mana.

jud. Petronela Nasaudean

Tribunalul Salaj
Presedinte AMR-Salaj

Cuvinte cheie:
Secţiuni/categorii: Opinii

Pentru toate secţiunile JURIDICE.ro click aici
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD