Secţiuni » Arii de practică » Business » Concurenţă
Concurenţă
DezbateriCărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3 SUV
AUDI Q8
AUDI Q3
Citeşte mai mult în legătură cu Concurență, Dreptul Uniunii Europene, Revista revistelor juridice

Ioan Lazăr: Înțelegerile anticoncurențiale între întreprinderi în dreptul european al concurenței. Partea I

29 iulie 2015 | Alexandra-Adriana DOBRIȘAN

Conf. univ. dr. av. Ioan Lazăr a publicat în revista Pandectele Române nr. 5/2015 articolul intitulat „Înțelegerile anticoncurențiale între întreprinderi în dreptul european al concurenței. Partea I”.

Cele mai importante reglementări care vizează practicile anticoncurențiale manifestate la nivelul continentului european sunt cele cuprinse în art. 101 și 102 din TFUE. Aceste două articole au rolul de a prezenta, într-un mod sintetic, principalele modalități prin care relațiile concurențiale normale pot fi afectate. Practic, aceste prevederi se constituie într-un ghid util, atât pentru Comisie, cât și pentru autoritățile și instanțele naționale de concurență. Prin urmare, în vederea realizării unei analize cât mai complete și corecte a potențialelor comportamente neloiale, este necesar a se înțelege termenii cu care dispozițiile menționate anterior operează. Lămurirea acestor noțiuni constituie obiectul de studiu al articolului citat.

Art. 101 alin. (1) TFUE menționează expres tipurile de practici anticoncurențiale care nu sunt permise de legislația Uniunii, fiind sancționate cu nulitatea absolută. Astfel, primul alineat al acestui articol aduce în discuție condițiile care trebuie îndeplinite pentru ca o acțiune întreprinsă de către întreprinderi să intre sub incidența prevederilor unionale. Prima dintre acestea se referă la încadrarea comportamentului respectiv într-una dintre următoarele categorii: acord, decizie a unei asociații de întreprinderi sau practică concertată încheiată între întreprinderi.

Următoarea condiție despre care se vorbește este reprezentată de apariția unei împiedicări, restrângeri sau denaturări a concurenței, fie ca obiect, fie ca efect al înțelegerii anticoncurențiale. În primul rând, manifestarea acestor anomalii în cadrul relațiilor concurențiale trebuie analizată în concret, pe piața relevantă, în funcție de impactul acordului asupra concurenței între mărci, precum și asupra celei intramarcă, respectiv asupra concurenței actuale sau potențiale. În continuarea, trebuie ținut cont de distincția existentă între acordurile care au ca obiect restrângerea concurenței și cele care au ca efect restrângerea concurenței. A treia condiție vizează chiar producerea unor efecte negative asupra relațiilor concurențiale, însă trebuie atins un anumit nivel așa-zis semnificativ.

Afectarea comerțului între statele membre este a patra și cea din urmă condiție impusă de Tratat. Practic, este vorba despre înregistrarea unor efecte transfrontaliere minimale, în spațiul european. Curtea de Justiție a Uniunii Europene recomandă utilizarea unui test din care să rezulte gradul de probabilitate ca respectivul acord să aibă influență asupra relațiilor comerciale dintre statele membre ale Uniunii, și nu numai la nivel local. În Tratat, se specifică faptul că este suficient ca aceste practici neloiale să fie susceptibile de a produce efecte negative în cadrul pieței interne a Uniunii.

În ciuda celor expuse anterior, este posibil ca o înțelegere survenită între diverse întreprinderi, deși îndeplinește condițiile amintite, să nu fie sancționată în acest sens. Astfel, art. 101 alin. (3) TFUE aduce în discuție anumite situații de excepție: exceptări individuale și exceptări pe categorii.

În concluzie, din cuprinsul articolului citat rezultă faptul că atât Comisia, cât și autoritățile naționale de concurență sau instanțele interne sunt chemate să analizeze îndeplinirea cumulativă a condițiilor impuse de art. 101 TFUE, pentru a putea da o decizie valabilă în ceea ce privește existența sau nu a unui comportament anticoncurențial.

JURIDICE by Night

Evenimente juridice

Arbitraj comercial

Servicii JURIDICE.ro

Alexandra-Adriana Dobrișan

Citeşte mai mult despre , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.

Login | Pentru a putea posta comentarii trebuie să fiţi abonat. Dacă încă nu sunteţi, click aici pentru a afla despre avantaje!

Lasă un răspuns

Arii de practică
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Business
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Litigation
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protective
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică  Specialişti


JURIDICE.ro
Main page
Cariere
Evenimente ⁞ 
Dezbateri
Profesionişti
Lawyers Week
WinLaw.ro
VIDEO
Servicii
Flux noutăţi
Selected ⁞ 
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi / JURIDICE NEXT
RSS  Publicare comunicate profesionale
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note, studii şi opinii juridice
ISSN 2066-0944
       Studii şi note de studiu
Revista revistelor
Autori  Condiţii de publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
       Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
       Dezlegarea unor chestiuni de drept
       Recurs în interesul legii
Curţi de apel ⁞ 
Tribunale ⁞ 
Judecătorii

Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Proiecte speciale
Cărţi
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Mesaje de condoleanţe
Povestim cărţi
Războiul din Ucraina
Wisdom stories