30 iulie 2015: Consiliul Superior al Magistraturii a dat publicității miercuri, 29 iulie 2015, un comunicat cu privire la avertizările lansate în spaţiul public de europarlamentarul Monica Macovei în legătură cu posibila încălcare a Mecanismului de Cooperare şi Verificare.
CSM susține că propunerile discutate în Comisia nr. 1 a CSM, referitoare la modificarea procedurilor de numire în funcţie a procurorului general, procurorilor şefi de la DNA şi DIICOT, a adjuncţilor acestora şi a şefilor de secţii sunt în acord cu procedurile de numire în funcţiile de conducere la ÎCCJ şi cu recomandarea expresă a Comisiei Europene, lucru subliniat și de Comisia Europeană în ultimul raport MCV.
***
29 iulie 2015: Europarlamentarul Monica Macovei i-a solicitat marți, 28 iulie 2015, lui Robert Cazanciuc, ministrul Justiției, să declare dacă a avut vreo implicare în schimbarea procedurii de numire a procurorilor cu funcții de conducere, informează ziare.com.
Monica Macovei: ”Orice modificare a actualei proceduri de numire a procurorului general, procurorilor șefi de la DNA și DIICOT, a adjuncților acestora și a șefilor de secții încalcă Mecanismul de Cooperare și Verificare și este o acțiune împotriva intereselor României, inclusiv acela de a intra în spațiul Schengen. Informațiile din presă, potrivit cărora la această întâlnire s-a discutat inclusiv despre schimbarea procedurii de numire a procurorilor cu funcții de conducere, sunt îngrijorătoare.
Îi solicit ministrului Cazanciuc să spună dacă a propus sau dacă susține schimbarea procedurii de numire a procurorilor cu funcții de conducere de la DNA, DIICOT și Parchetul General. Îi solicit, totodată, să recitească condiționalitatea nr.3 din domeniul anticorupție din MCV în forma ei completă. Din acest punct de vedere, orice încercare de modificare a procedurii de numire a procurorilor cu funcții de conducere este o acțiune împotriva intereselor României, care va determina un alt raport negativ al Comisiei Europene și îndepărtarea tot mai mult a României de spațiul Schengen și de imaginea unei țări cu onoare, care își respectă angajamentele.”
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi
aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi
Condiţiile de publicare,
Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail
redactie@juridice.ro!