« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Contencios administrativ
DezbateriCărţiProfesionişti

Taxa de timbru. Exagerarea deliberata a cuantumului despagubirilor. Reducere. Hotararea CEDO in cauza Kupiec vs. Poland
23.02.2009 | JURIDICE.ro, Dragos Bogdan, Mihai Selegean

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Kupiec vs. Polonia, 16828/02, 3 februarie 2009

Reclamantii care exagereaza in mod deliberat valoarea cererilor de despagubire nu se pot astepta sa fie scutiti in totalitate de plata taxelor de timbru.

Reclamantul, student, a introdus impotriva a trei profesori si a unei universitati o actiune in protejarea drepturilor sale personale, solicitand despagubiri de 1 400 000 PLN. El se plangea de faptul ca cei trei profesori il picasera deliberat in al patrulea an de studii si ca ii interzisesera participarea la cursuri si la examene. I s-a pus in vedere sa plateasca o taxa de timbru de 29 100 PLN calculata ca un procent din suma solicitata. Reclamantul a solicitat scutirea, aratand ca era student si ca singurul sau venit era o alocatie familiala de 320 PLN. In urma unei scutiri partiale, cuantumul taxei a fost redus la 5 820 PLN. 

Curtea a reamintit ca o actiune introdusa la o instanta trebuie prezumata a avea un caracter real si serios cu exceptia situatiei in care exista indicatii contrare clare care ar putea conduce la concluzia ca actiunea este neserioasa, are caracter vexator sau, din orice alt motiv, este lipsita de orice fundament. Chiar presupunand ca disputa din cazul de fata era una „reala si serioasa” in sensul jurisprudentei Curtii, avand in vedere faptele cauzei, Curtea a considerat ca cererea de despagubiri a reclamantului pare a fi foarte exagerata si nerealista. Daca reclamantul ar fi solicitat un cuantum mai rezonabil, cuantumul taxei de timbru ar fi fost mai mic. In plus, Curtea a notat ca, in ciuda cuantumului exagerat al despagubirilor solicitate de reclamant, instantele interne ii acordasera totusi o reducere, scutindu-l de plata unei mari parti din taxa datorata. Pentru Curte, reclamantii care exagereaza in mod deliberat valoarea cererilor de despagubire nu se pot astepta sa fie scutiti in totalitate de plata taxelor de timbru sau de cerinta de a contribui, intr-un cuantum rezonabil, la costurile procesului. In aceste circumstante, Curtea a considerat ca taxa pe care reclamantul fusese obligat sa o plateasca nu putea fi considerata disproportionata. 

Dragos Bogdan, Mihai Selegean

 
Secţiuni: C. administrativ, CEDO | Toate secţiunile
Cuvinte cheie:
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD