Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DNA-Ploiești. Luare de mită și dare de mită, abuz în serviciu, spălare de bani. Trimitere în judecată


30 iulie 2015 | Luiza BITOLEANU, Georgiana-Camelia LUCIU, Luiza BITOLEANU

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

DNA-Ploiești. Luare de mită și dare de mită, abuz în serviciu, spălare de bani. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploiești au dispus trimiterea în judecată a următorilor inculpaţi:
B. I., primar al municipiului Ploiești, la data faptelor (în prezent aflat în stare de arest în altă cauză), pentru săvârşirea infracţiunilor de:
luare de mită,
abuz în serviciu având drept consecinţă obţinerea pentru altul a unui folos necuvenit;
G. S. A., deputat în Parlamentul României, (în stare de libertate sub control judiciar ce expiră la data de 11 septembrie 2015), sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
dare de mită,
instigare la abuz în serviciu având drept consecinţă obţinerea pentru altul a unui folos necuvenit,
spălare de bani.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În cursul anului 2013, inculpatul B. I., în calitate de primar al municipiului Ploiești și ordonator principal de credite, cu încălcarea prevederilor legale, la instigarea inculpatului G. S. A., a acordat unui club sportiv, susținut de acesta din urmă, o finanțare nerambursabilă suplimentară de la bugetul local, în sumă de 1.500.000 lei, ce constituie atât prejudiciu adus unității administrativ teritoriale, cât și un folos necuvenit, obținut de asociația respectivă.
Această finanțare a avut loc în contextul unei selecții de proiecte privind programul „Promovarea sportului de performanță” organizată, în baza legii privind regimul finanțărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activități nonprofit de interes general, de către Clubul Sportiv Municipal Ploiești (instituție aflată sub autoritatea Consiliului Local Ploiești).
Pentru alocarea sumei respective de bani, inculpatul B. I. a pretins și primit de la inculpatul G. S. A., prin intermediul unei societăți comerciale controlate de acesta din urmă, un imobil (casă de locuit) situat în municipiul Ploiești, în valoare de 1.041.600 lei, sumă din care B. I. a suportat personal doar 124.000 lei.
Pentru a nu exista suspiciuni cu privire la modul fraudulos de dobândire, imobilul respectiv a făcut obiectul unei pretinse promisiuni bilaterale de vânzare-cumpărare, încheiată în luna august 2013, între două firme controlate de cei doi inculpați.
În perioada septembrie 2013 – ianuarie 2014, inculpatul G. S. A. a disimulat adevărata natură a provenienței imobilului, prin efectuarea unor plăți (reprezentând cesionarea fictivă a unei mărci înregistrate la OSIM) din contul unei firme controlate de acesta, către o societate administrată în fapt de inculpatul B. I.
Ulterior, această sumă de bani a fost transferată de inculpatul B. I. către o altă societate controlată de inculpatul G. S. A., justificându-se astfel plata contravalorii imobilului dat cu titlu de mită.

Dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curți de Casație și Justiție, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii (sechestre asupra unor bunuri mobile aparținând celor doi inculpați) dispuse în cauză.
Menționăm că B. I. a mai fost trimis în judecată într-un alt dosar penal pentru fapte similare săvârșite în calitate de primar al municipiului (vezi comunicatul nr. 966/VIII/3).

Această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

::sursa:www.pna.ro

Georgiana-Camelia Luciu
Luiza Bitoleanu
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii