Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Mugurel Marius Oprescu, Mihaela Adriana Oprescu: Reproducerea umană asistată medical cu terț donator – în reglementarea Codului Civil


30 iulie 2015 | Raluca-Andreea TRÎNCĂ-GĂVAN
Secţiuni: Drept civil, Familie, Revista revistelor juridice
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Jud. dr. Mugurel Marius Oprescu și lect. univ. dr. av. Mihaela Adriana Oprescu au publicat în Revista Română de Jurisprudență nr. 6/2014 articolul intitulat: „Reproducerea umană asistată medical cu terț donator – în reglementarea Codului Civil”.

Datorită consecințelor pe care le are în privința filiației, reproducerea umană cu terț donator a căpătat consacrare legislativă. Obiectivul studiului este acela de a analiza dispozițiile Noului Cod Civil în materia procreației artificiale, subliniindu-se încă de la început că se are în vedere doar procreația medicală asistată exogenă (realizată cu material genetic străin), și nu cea endogenă (realizată cu material genetic provenind de la cuplu), aceasta din urmă nedeosebindu-se din punct de vedere al efectelor juridice de procreația naturală.

Cât privește consimțământul la reproducerea cu un terț donator, se arată că acesta trebuie exprimat anterior concepțiunii, atât în cazul femeii singure, cât și în cazul cuplului care apelează la această metodă. După cum bine se reliefează, dacă acordul este necesar să fie dat în formă autentică notarială, revocarea acestuia nu necesită să îmbrace aceeași formă solemnă, putând interveni chiar în fața medicului chemat să asigure asistența medicală în vederea reproducerii.

Se remarcă caracterul de irevocabilitate (în principiu) a filiației copilului, aceasta neputând fi contestată de nimeni pentru motive ce țin de reproducerea asistată medical. Regula prezintă excepții în cazul soțului mamei care nu a consimțit la concepție (putând introduce acțiune în tăgada paternității), cât și atunci când copilul nu a fost conceput prin reproducere asistată medical. Se consideră că astfel s-a dorit lipsirea de eficiență a acordului parental neacompaniat de loialitatea partenerei.

Revocarea consimțământului survenită ulterior concepțiunii este lipsită de efecte, împotriva tatălui care refuză să-și mai asume paternitatea copilului putând fi îndreptată o acțiune în stabilirea paternității. Totodată, acesta poate fi obligat la despăgubiri față de mamă și copil.

Finalul cercetării dorește să reafirme egalitatea în drepturi și obligații a copiilor, indiferent de modul de concepțiune din care au rezultat. În altă ordine de idei, autorii reamintesc că articolele dedicate de Noul Cod Civil reproducerii umane asistată medical cu terț donator reglementează această procedură doar din perspectiva implicațiilor pe care le are asupra filiației, celelalte aspecte urmând să facă obiectul unei legi speciale.

Raluca-Andreea Trîncă-Găvan

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Cont profesional
JURIDICE Comunicare

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro