Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Afaceri transfrontaliere
CărţiProfesionişti
 

ITA 2: o premieră așteptată
30.07.2015 | Cristina FILIP

JURIDICE - In Law We Trust

Se poate vorbi despre o premieră: China a ajuns să legifereze, alături de SUA, din rolul de super-putere economică mondială.

Dovada fierbinte în acest sens este faptul că acordul bilateral la care au ajuns cele două ţări în noiembrie 2014 a fost transpus aparent fidel în proiectul unui acord privind produsele IT anunţat în această săptămână sub umbrela Organizaţiei Mondiale a Comerţului.

Acordul anunţat în această săptămână este menționat constant drept ITA 2, întrucât construieşte pe bazele Acordului privind Tehnologia Informaţiei intrat în vigoare în 1997 şi urmează să extindă lista iniţială a produselor IT exceptate de la tarifare vamală. Acest acord mai are nevoie de o formulare finală, de câteva aprobări, precum şi de planuri de implementare până la intrarea sa în vigoare (estimată la 1 ianuarie 2016). După care, aplicarea planurilor de implementare este aşteptată să dureze până la 3 ani, cu excepţia unor perioade de tranziţie mai lungi, special negociate de unele state.

Ceea ce se spune limpede despre ITA 2 este că va aduce la zero tariful vamal la un număr de aproximativ 200 de produse IT. Şi că reprezintă o actualizare necesară şi îndelung aşteptată, având în vedere că lista iniţială a produselor IT exceptate de la tarifare a fost convenită în urmă cu 18 ani şi de atunci a rămas neschimbată, în ciuda revoluţiei tehnologice din respectiva perioadă de timp.

Acordul anunţat ar urma să fie aplicat în toate ţările semnatare, 54 la număr, care împreună reprezintă mai mult de 90% din comerţul internaţional cu produse IT, în măsura în care aceste ţări nu au uzat de exceptări sau regimuri tranzitorii. De acest acord ar putea profita toți membrii Organizaţiei Mondiale a Comerţului, chiar şi ţările nesemnatare. Ca urmare, după intrarea în vigoare, acordul ar putea avea un impact pozitiv major asupra comerţului mondial prin simplificarea formalităţilor şi evitarea plăţii unor tarife şi taxe vamale directe evaluate, în funcţie de sursă, între un trilion şi câteva sute de miliarde de dolari. Consumatorul produselor IT de ultimă generaţie pare, de asemenea, să fie plasat în câştig direct după ce acest acord va fi implementat.

Câteva dintre lucrurile despre care se vorbeşte mai puţin în aceste zile pot fi şi ele demne de interes şi pot fi apreciate mai bine în oglindă faţă de cele spuse mai sus.

ITA 2 prevede scutirea de taxe şi tarife vamale, însă nu se referă la barierele non-tarifare, care pot fi în continuare stabilite şi aplicate chiar şi de ţările semnatare.

Chiar mai interesant, ITA 2 nu include câteva produse IT uzuale şi care au o cerere mare la nivel mondial. Un exemplu care a pus acordul în pericol îl constituie ecranele cu cristale lichide (LCD), produs intens solicitat de Coreea de Sud, dar la care China s-a opus vehement. Sau unele echipamente automatizate, intens solicitate în special de Taiwan, care însă nu a persistat în cererea sa.

Este de semnalat şi faptul că unele dintre ţările BRICS, dintre care India s-a manifestat cel mai pregnant, nu au susţinut negocierile ITA 2 şi pare că au jucat un rol în întârzierea luării unei decizii la precedentele întâlniri de lucru pe acest subiect. Aceste ţări par să considere că un astfel de acord este exclusiv în beneficiul acelor ţări care au deja o capacitate mare de producţie avansată în domeniul IT şi care pot astfel concura (şi vinde) cu succes atât pe piaţa proprie, cât şi pe alte pieţe.

Mai poate fi observat şi faptul că impactul pozitiv al acordului anunţat a fost redus prin selectivitate şi combinaţia dintre excluderi şi opţiuni şi definiţii speciale, din care pot rezulta inclusiv dificultăţi de aplicare, în special la categoria produselor complexe.

În timp ce evaluările de impact par să varieze substanţial până la proba aplicării în realitate, ITA 2 marchează faptul că SUA şi China au împărţit paşnic şi explicit legiferarea în domeniul comerţului cu produse IT, aflat în topul de valoare în comerţul internaţional.

Unde se plasează România în acest echilibru de forţe? Formal, România şi celelalte state membre ale Uniunii Europene au formulat o poziţie comună, aliniată poziţiei SUA, în susţinerea acordului.

Pe conţinut, întrucât ITA 2 se concentrează pe produsele IT (hardware), nu este de aşteptat ca acesta să aducă avantaje directe României, care se exprimă în domeniul dezvoltării de software. În ceea ce priveşte potenţialele avantaje indirecte, mereu supuse nuanţării, importurile şi consumul de astfel de produse, deja în creştere în România, vor fi stimulate de acest acord.

Avocat Cristina Filip
Partener PeliFilip

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.