Secţiuni » Arii de practică » Protective » Data protection
Data protection
DezbateriConferinţeToate evenimenteleCărţiProfesionişti

5 comentarii

Drumul unei petitii contra Italiei
24.02.2009 | JURIDICE.ro, conf. univ. dr. Gheorghe Piperea

Secţiuni: Data protection, Opinii
JURIDICE - In Law We Trust

Ingrijorati de discriminarile care au loc in Italia, in iulie 2008 am trimis Comisiei Europene doua petitii referitoare la masurile abuzive intreprinse de Guvernul italian prin care se urmarea identificarea etnicilor romi.

Petitiile au fost semnate de avocatii Piperea si Asociatii, de Decanul si de anumiti profesori si studenti ai Facultatii de Drept din cadrul Universitatii din Bucuresti, de Presedintele UNBR, de Presedintele UNPIR, de alti avocati si de un jurnalist.

Ne-am dus sa le depunem personal la sediul Reprezentantei Comisiei Europene din Bucuresti, unde, dupa ce am fost scanati si am trecut prin nu stiu cat usi securizate am ajuns la un ghiseu (oarecum pe holul cladirii, in afara oricarui birou). Am simtit din plin apropierea institutiilor europene si deschiderea lor fata de cetatean… Din privirea doamnei de la ghiseu am inteles ca nu prea vin oamenii sa depuna petitii, fiind usor debusolata de ce incercam noi sa facem acolo. Dupa ce am fost pusi sa mergem la xerox pentru a ne fotocopia singuri petitiile ne-am intors prin aceleasi usi securizate sa depunem petitia, de care am fost asigurati ca va pleca deindata cu mapa diplomatica.

Ziua urmatoare am fost sunati de o persoana de la departamentul administrativ al Reprezentantei Comisiei Europene care ne intreba ce sa faca cu actele pe care le-am depus. I-am explicat politicos ca am depus niste petitii si ca ele trebuie trimise la Bruxelles. Dupa ce ne-a mai intrebat o data daca suntem siguri ca vrem sa le trimita la Bruxelles ne-a asigurat ca vor ajunge in mapa diplomatica. Dupa ce cu o zi inainte a trebuit sa infruntam personal niste figuri neincrezatoare, acum a trebuit sa inghitim ironiile prin telefon.

Dupa aceasta discutie ne-am gandit ca ar fi mai sigur sa ne depunem petitiile la Comisie si prin posta.

Cu toate ca nu ne obliga nimeni, am depus si traducerea petitiilor in engleza pentru a asigura celeritatea procedurilor.

La 19 august am primit o scrisoare de la Comisia Europeana, Directia Generala Justitie, Libertate si Securitate prin care ni se multumea pt “scrisoarea” adresata presedintelui Barosso in care ne exprimam ingrijorarea in ceea ce priveste situatia romilor din Italia si prin care solicitam Comisiei initierea unei actiuni legale impotriva Italiei.

“Comisia este convinsa ca integrarea sociala a romilor reprezinta o prioritate absoluta si presupune angajamente si eforturi comune din partea tuturor actorilor – autoritati nationale si locale, societatea civila si institutiile UE” (…) ”Comisia a adoptat un document de lucru al serviciilor Comisiei privind instrumentele si politicile comunitare in favoarea integrarii romilor, ca raspuns la solicitarile formulate de Consiliul European si de Parlamentul European. Documentul, care reprezinta un bilant al instrumentelor si politicilor existente, identifica o serie de invataminte care permit o utilizare mai eficienta a cadrului actual”. 

Ne-a bucurat sa vedem ca reprezentantii Comisiei au inteles sinergia faptelor, dar ne-a intristat faptul ca s-au pierdut in meandrele concretului…

In septembrie, dupa Summit-ul european privind romii, nefiind satisfacuti de pozitia slaba si total ineficienta a Comisiei, ne-am adresat D-lui Ernesto Bianchi, Seful Unitatii de Cetatenie si drepturi fundamentale din cadrul Directiei Generale de Justitie, Libertate si Securitate a Comisiei Europene:

“Am urmarit cu interes Summit-ul european privind romii din data de 16.09.2008. Din nefericire am constatat ca pozitia Comisiei Europene privind flagranta incalcare a drepturilor omului de catre autoritatile italiene a ramas in continuare la stadiul declaratiilor. De altfel, cu prilejul acestui summit temerile si obiectiile noastre au fost impartatite in mod public de numerosi alti membri ai societatii civile, demnitari sau simpli cetateni. 

In Raportul Comisiei Europene din 02.07.2008 se recunoaste faptul ca exista o discriminare sistematica a romilor atat la nivel individual, cat si la nivel institutional. Totodata, in acest raport se recunoaste responsabilitatea Comisiei de a imbunatatii situatia, alaturi de celelalte organe ale Uniunii, de statele membre si de societatea civila.

Se vorbeste mult despre programe sociale, despre vidul legislativ comunitar si despre viitor. Situatia romilor este actuala si de natura legala, reprezentand o actiune a unui stat membru contrara normelor elementare de drept, norme consacrate la orice nivel legislativ (national,comunitar, international). 
Conform Raportului, pentru rezolvarea problemelor, accentul se pune pe colaborare si pe coordonare. Cu atat mai mult Comisia trebuia sa actioneze ca sa alinieze comportamentul guvernului italian cu cerintele europene in materia drepturilor omului.

La data de 16.07.2008 am adresat doua plangeri (nu scrisori!) Comisiei Europene , dintre care una cu caracter urgent. Pana in acest moment nu am primit niciun raspuns oficial in ceea ce priveste situatia juridica a plangerilor noastre. Aceasta lipsa de reactie ne-a determinat sa ne adresam institutiei Ombudsman-ului European. Totodata luam in considerare si posibilitatea intentarii unui recurs in carenta.

Ne manifestam increderea ca vom primi un raspuns referitor la plangerile adresate si, mai mult, ca problemele semnalate de noi isi vor gasi rezolvarea cat mai curand.”

Raspunsul a fost “prompt”, Piperea si Asociatii primit la 16 ianuarie 2009 (sic!) o noua scrisoare de la dl. Bianchi prin care ni se spunea ca deja ni s-a raspuns la “scrisori”. Totusi am fost informati despre actiunile pe care le-a intreprins Comisia: 
– a solicitat autoritatilor italiene informatii relevante, 
– a primit un raport privind situatia din “taberele de nomazi”, inclusiv un raport privind orientarile elaborate de ministrul italian al afacerilor interne pentru procedura de identificare, 
– a trimis o scrisoare autoritatilor italiene, 
– iar Vicepresedintele Barrot a insistat personal ca identificarea sa fie efectuata cu respectarea stricta atat in litera, cat si in spirit, a orientarilor elbaorate de ministrul italian al afacerilor interne, precum si a normelor privind protectia datelor.

Am fost asigurati ca daca masurile in cauza nu vor fi in linie cu dreptul comunitar, Comisia va initia impotriva Italiei proceduri privind incalcarea dreptului comunitar.

Putem dormi linistiti, Comisia vegheaza pentru noi! 

Pana acum Comisia a solicitat informatii, a intocmit si primit rapoarte, a trimis scrisori, iar Vicepresedintele Barrot insista personal sa se respecte dreptul comunitar. Ce ne-am fi putut dori mai mult?

Ar fi fost atat de simplu ca statul roman sa promoveze un recurs un carenta sau sa actioneze diplomatic impotriva autoritatilor italiene… Noi am incercat sa ne aparam singuri, dar mecanismele importante care pun in miscare UE sunt in mana statului roman.

Noi vom sesiza Ombusdsman-ul european si continua aceasta corespondenta demagogica cu organele Comisiei. Voi ce veti face? Nu de alta, dar nepoata lui Mussolini (si aici ne intereseaza calitatea ei de europarlamentar, nu de fosta vedeta Playboy) insista sa nu mai fie permis accesul barbatilor romani in Italia. 
Starleta mai acuza Guvernul roman ca tine discursuri agresive referitor la o natiune care indura de ceva vreme infractionalitatea romaneasca. Guvernul roman, in loc sa ii ajute, sa coopereze, ii acuza ca sunt rasisti.

Si tot de la dna Mussolini invatam ca “o natiune trebuie sa o respecte pe cealalta. Or, daca aceasta reciprocitate nu exista, nu mi se pare normal sa fim doar noi cei civilizati”…

Conf. univ. dr. Gheorghe Piperea

Cuvinte cheie:
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti