« Secţiuni « Articole « RNSJOpiniiPovestim cărţi
Opinii
5 comentarii

Drumul unei petitii contra Italiei
24.02.2009 | JURIDICE.ro, conf. univ. dr. Gheorghe Piperea

JURIDICE - In Law We Trust

Ingrijorati de discriminarile care au loc in Italia, in iulie 2008 am trimis Comisiei Europene doua petitii referitoare la masurile abuzive intreprinse de Guvernul italian prin care se urmarea identificarea etnicilor romi.

Petitiile au fost semnate de avocatii Piperea si Asociatii, de Decanul si de anumiti profesori si studenti ai Facultatii de Drept din cadrul Universitatii din Bucuresti, de Presedintele UNBR, de Presedintele UNPIR, de alti avocati si de un jurnalist.

Ne-am dus sa le depunem personal la sediul Reprezentantei Comisiei Europene din Bucuresti, unde, dupa ce am fost scanati si am trecut prin nu stiu cat usi securizate am ajuns la un ghiseu (oarecum pe holul cladirii, in afara oricarui birou). Am simtit din plin apropierea institutiilor europene si deschiderea lor fata de cetatean… Din privirea doamnei de la ghiseu am inteles ca nu prea vin oamenii sa depuna petitii, fiind usor debusolata de ce incercam noi sa facem acolo. Dupa ce am fost pusi sa mergem la xerox pentru a ne fotocopia singuri petitiile ne-am intors prin aceleasi usi securizate sa depunem petitia, de care am fost asigurati ca va pleca deindata cu mapa diplomatica.

Ziua urmatoare am fost sunati de o persoana de la departamentul administrativ al Reprezentantei Comisiei Europene care ne intreba ce sa faca cu actele pe care le-am depus. I-am explicat politicos ca am depus niste petitii si ca ele trebuie trimise la Bruxelles. Dupa ce ne-a mai intrebat o data daca suntem siguri ca vrem sa le trimita la Bruxelles ne-a asigurat ca vor ajunge in mapa diplomatica. Dupa ce cu o zi inainte a trebuit sa infruntam personal niste figuri neincrezatoare, acum a trebuit sa inghitim ironiile prin telefon.

Dupa aceasta discutie ne-am gandit ca ar fi mai sigur sa ne depunem petitiile la Comisie si prin posta.

Cu toate ca nu ne obliga nimeni, am depus si traducerea petitiilor in engleza pentru a asigura celeritatea procedurilor.

La 19 august am primit o scrisoare de la Comisia Europeana, Directia Generala Justitie, Libertate si Securitate prin care ni se multumea pt “scrisoarea” adresata presedintelui Barosso in care ne exprimam ingrijorarea in ceea ce priveste situatia romilor din Italia si prin care solicitam Comisiei initierea unei actiuni legale impotriva Italiei.

“Comisia este convinsa ca integrarea sociala a romilor reprezinta o prioritate absoluta si presupune angajamente si eforturi comune din partea tuturor actorilor – autoritati nationale si locale, societatea civila si institutiile UE” (…) ”Comisia a adoptat un document de lucru al serviciilor Comisiei privind instrumentele si politicile comunitare in favoarea integrarii romilor, ca raspuns la solicitarile formulate de Consiliul European si de Parlamentul European. Documentul, care reprezinta un bilant al instrumentelor si politicilor existente, identifica o serie de invataminte care permit o utilizare mai eficienta a cadrului actual”. 

Ne-a bucurat sa vedem ca reprezentantii Comisiei au inteles sinergia faptelor, dar ne-a intristat faptul ca s-au pierdut in meandrele concretului…

In septembrie, dupa Summit-ul european privind romii, nefiind satisfacuti de pozitia slaba si total ineficienta a Comisiei, ne-am adresat D-lui Ernesto Bianchi, Seful Unitatii de Cetatenie si drepturi fundamentale din cadrul Directiei Generale de Justitie, Libertate si Securitate a Comisiei Europene:

“Am urmarit cu interes Summit-ul european privind romii din data de 16.09.2008. Din nefericire am constatat ca pozitia Comisiei Europene privind flagranta incalcare a drepturilor omului de catre autoritatile italiene a ramas in continuare la stadiul declaratiilor. De altfel, cu prilejul acestui summit temerile si obiectiile noastre au fost impartatite in mod public de numerosi alti membri ai societatii civile, demnitari sau simpli cetateni. 

In Raportul Comisiei Europene din 02.07.2008 se recunoaste faptul ca exista o discriminare sistematica a romilor atat la nivel individual, cat si la nivel institutional. Totodata, in acest raport se recunoaste responsabilitatea Comisiei de a imbunatatii situatia, alaturi de celelalte organe ale Uniunii, de statele membre si de societatea civila.

Se vorbeste mult despre programe sociale, despre vidul legislativ comunitar si despre viitor. Situatia romilor este actuala si de natura legala, reprezentand o actiune a unui stat membru contrara normelor elementare de drept, norme consacrate la orice nivel legislativ (national,comunitar, international). 
Conform Raportului, pentru rezolvarea problemelor, accentul se pune pe colaborare si pe coordonare. Cu atat mai mult Comisia trebuia sa actioneze ca sa alinieze comportamentul guvernului italian cu cerintele europene in materia drepturilor omului.

La data de 16.07.2008 am adresat doua plangeri (nu scrisori!) Comisiei Europene , dintre care una cu caracter urgent. Pana in acest moment nu am primit niciun raspuns oficial in ceea ce priveste situatia juridica a plangerilor noastre. Aceasta lipsa de reactie ne-a determinat sa ne adresam institutiei Ombudsman-ului European. Totodata luam in considerare si posibilitatea intentarii unui recurs in carenta.

Ne manifestam increderea ca vom primi un raspuns referitor la plangerile adresate si, mai mult, ca problemele semnalate de noi isi vor gasi rezolvarea cat mai curand.”

Raspunsul a fost “prompt”, Piperea si Asociatii primit la 16 ianuarie 2009 (sic!) o noua scrisoare de la dl. Bianchi prin care ni se spunea ca deja ni s-a raspuns la “scrisori”. Totusi am fost informati despre actiunile pe care le-a intreprins Comisia: 
– a solicitat autoritatilor italiene informatii relevante, 
– a primit un raport privind situatia din “taberele de nomazi”, inclusiv un raport privind orientarile elaborate de ministrul italian al afacerilor interne pentru procedura de identificare, 
– a trimis o scrisoare autoritatilor italiene, 
– iar Vicepresedintele Barrot a insistat personal ca identificarea sa fie efectuata cu respectarea stricta atat in litera, cat si in spirit, a orientarilor elbaorate de ministrul italian al afacerilor interne, precum si a normelor privind protectia datelor.

Am fost asigurati ca daca masurile in cauza nu vor fi in linie cu dreptul comunitar, Comisia va initia impotriva Italiei proceduri privind incalcarea dreptului comunitar.

Putem dormi linistiti, Comisia vegheaza pentru noi! 

Pana acum Comisia a solicitat informatii, a intocmit si primit rapoarte, a trimis scrisori, iar Vicepresedintele Barrot insista personal sa se respecte dreptul comunitar. Ce ne-am fi putut dori mai mult?

Ar fi fost atat de simplu ca statul roman sa promoveze un recurs un carenta sau sa actioneze diplomatic impotriva autoritatilor italiene… Noi am incercat sa ne aparam singuri, dar mecanismele importante care pun in miscare UE sunt in mana statului roman.

Noi vom sesiza Ombusdsman-ul european si continua aceasta corespondenta demagogica cu organele Comisiei. Voi ce veti face? Nu de alta, dar nepoata lui Mussolini (si aici ne intereseaza calitatea ei de europarlamentar, nu de fosta vedeta Playboy) insista sa nu mai fie permis accesul barbatilor romani in Italia. 
Starleta mai acuza Guvernul roman ca tine discursuri agresive referitor la o natiune care indura de ceva vreme infractionalitatea romaneasca. Guvernul roman, in loc sa ii ajute, sa coopereze, ii acuza ca sunt rasisti.

Si tot de la dna Mussolini invatam ca “o natiune trebuie sa o respecte pe cealalta. Or, daca aceasta reciprocitate nu exista, nu mi se pare normal sa fim doar noi cei civilizati”…

Conf. univ. dr. Gheorghe Piperea

 
Secţiuni: Data protection, Opinii | Toate secţiunile
Cuvinte cheie:
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Au fost scrise până acum 5 de comentarii cu privire la articolul “Drumul unei petitii contra Italiei”

 1. Liviu S.Bordas spune:

  Daca asa s-au petrecut lucrurile (si nu am niciun temei sa cred ca nu ar fi asa), atunci putem vorbi despre birocratia damboviteana ca fiind protobirocratia sistemului european. Suntem in Europa. Sau Europa e in noi.

  Oare ar fi posibil un raport romanesc pe tema aceasta? Cu stegulete, cu monitorizare, cu tot tacamul.

  Ministrul roman de externe a facut ieri un prim pas. Cam tarziu, asa cum tarzie ar fi sosirea tulumbei de pompieri cand flacarile au ajuns la acoperis. Am vazut fermitate, cel putin la nivel declarativ. Poate ca, in aceste conditii, Comisia va scoate de la naftalina si petitia domniilor voastre, aducandu-si aminte (si aducand tuturor aminte) ca aceasta chestiune, situatia incalcarii drepturilor omului in Italia, a constutuit o permanenta preocupare pentru Comisie.

  Apreciez pozitia dumneavoastra, domnule profesor.

 2. malinaa spune:

  Problema romilor este veche si foarte complicata.Romii nu sunt priviti deloc cu simpatie in Romania,dimpotriva, sunt evitati, marginalizati, nimeni nu prea vrea sa stie de ei, suntem doar foarte tare "deranjati" atunci cand suntem etichetati ca tigani.
  Unii cred ca Al.I.Cuza a gresit atunci cand i-a eliberat din robie, lasandu-i ca pe niste copii flamanzi, cu buzunarele goale, in mijlocul drumului si ca datorita acestui fapt s-a ajuns la un procent asa de mare de infractionalitate in randurile lor. Pe timpul comunismului o aprte dintre ei au reusit sa se integreze in societatea romaneasca datorita faptului ca au fost fortati sa se stabilesca intr-un loc, sa munceasca legal, sa isi trimita copiii la scoala, ceilalti au fost bine ascunsi impreuna cu toate problemele lor.Dupa revolutie problema lor a iesit iar la suprafata, dar din pacate nimeni nu s-a preocupat de soarta lor, au fost in continuare marginalizati si evitati.De aceea problema romilor din Italia este de fapt o problema grava a Romaniei atat in interior cat si in lume, o problema nerezolvata la timp care s-a agravat si s-a extins si care a dus la prejudicierea imaginii tuturor cetatenilor romani indiferent de nationalitate. O problema pe care, in acest moment, consider ca nu o mai putem rezolva decat cu sprijinul U.E.
  Ce trebuie sa facem? In nici un caz sa ne ascundem capul in nisip si sa ne prefacem ca nu ne apartin, pentru ca, in aceasta situatie, mai in gluma, mai in serios, exista posibilitatea ca tuturor romanilor (nu numai barbatilor) sa li se introduca un cip in corp in momentul in care parasesc teritoriul Romaniei ca sa poata fi urmariti din satelit.

 3. borcea cristi spune:

  Mai nene Pipera

  Daca tii la romi, iai la dumneata pe mosie si ofera-le un trai regesc.
  Numai nu le mai da voie sa zburde printre oamenii de buna credinta, sa faca legea lor de maidan.
  Sa ne dea noua in cap sa ne fure banii,
  si sa te plateasca pe unul ca tine sa-i scoata victime si oameni corecti, si noi cei care ducem greul societatii, calaii lor.
  Stii voprba aia: risinica

 4. ass spanker spune:

  Pt. comentariul 3:
  Aici nu se discuta despre afectiunea sau aversiunea pentru romi, ci despre principii: nu-i poti considera infractori pe toti membrii unei comunitati.
  Sa nu uitam ca teoria rasei superioare a condus la consecinte incredibile in trecut.
  Nici tie nu cred ca-ti convine cand se spune ca toti romanii sunt infractori.
  In ceea ce-i priveste pe infractori (indiferent de rasa), singura solutie este condamnarea si incarcerarea acestora in urma unor procese care ar avea si rolul de preventie generala/speciala si nu amprentarea/etichetarea tuturor indivizilor apartinand aceleiasi comunitati!
  Deocamdata, infractorii isi desfasoara nestingheriti activitatile din cauza ca autoritatile permit acest lucru, creandu-li-se chiar impresia de impunitate (nu uitati de Sile Pietroi si de alte eliberari celebre), asa ca supararea ta ar trebui sa vizeze, in primul rand, aceste autoritati incompetente…

  Si eu apreciez pozitia domnului Piperea.

 5. malinaa spune:

  Pt. comentariul 3:
  Faptul ca nu suteti de acord cu atitudinea exprimata de d-nul Prof. Piperea, nu va indreptateste sa ii adresati epitete de genul "nene". Consider ca aveati la dispozitie alte forme civilizate de a va exprima opinia separata fata de a lui fara sa folositi asemenea cuvinte.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD